fredag 23 mars 2012

VEMS KLUBB?

Jag kan förstå att man kan känna otålighet över att Collievänner sysslar med händelserna under och efter Cruft´s, särskilt när vi har nya siffror på collieavelns resultat här hemma och när årsmötet är en vecka bort.
Men saker och ting hänger faktiskt ihop. Om vi tittar utanför vår egen låda, ser vi en ras där framgångsrika tungviktare i ledningen för rasklubben storsålde hundar till hungriga nya marknader i Ostasien. Några få ledande uppfödare i ett land, deras få ledande avelshanar som alla sprang efter, pengar och ära som sköljde in på ena hållet och en defektgen som spolades ut högt och lågt åt andra hållet. Hur tror ni att anlaget för blödarsjuka slog igenom så stort, så fort?
Schäferfolket sopar fortfarande upp resterna efter den framgången.
Och vad tror ni colliefolket gör när vi står här med skotträdslan och golvrädslan och resten och bönar alla att MH-beskriva och ta hänsyn till resultaten? Sopar upp efter framgångar för ett fåtal stora engelska uppfödare fyrtio år tillbaka.
SÅ VAD HAR MAN EN RASKLUBB TILL?
Tala för uppfödarframgång – eller tala för hundarna, deras hälsa, deras framtid? Tyvärr har det inte alltid varit samma sak. Det är just det som kriget om Cruft´s handlar om. Det är inte första gången – faktiskt känner man igen både tankarna och taktiken från saker som hänt på hemmaplan – men det är första gången det händer så offentligt och så storskaligt och blir så uppmärksammat.



Så – vilka är de som talar så varmt för gräsets förtrampade rötter i hundavelns hemland?
De ledande i striden mot Kennelklubben är lika mycket gräsrötter i hundvärlden som påven är en gräsrot i den katolska kyrkan. De är lika mycket gräsrötter i sin bransch som Bert Karlsson är en okommersiell anhängare av folkvisans kulturarv.
Jag frågade en person med mycket god inblick i den engelska hundscenen vilka de här personerna är. Här är svaret:

”The leaders are a powerful cartel of breeders that don't want the status quo challenged.  They have made a very nice living out of showing and would like it to continue. ”


Ni har redan träffat hälsokoordinatorn i bassetklubbarna. Nu är det dags för en annan framstående talesman för gräsrötterna.
Ladies and gentlemen - meet Mr. Gadsby, mannen bakom hårspraysrevolten!


Bodil Carlsson

1 kommentar:

  1. Och personen med mycket god inblick svarade det vi alla befarat...

    SvaraRadera