torsdag 29 mars 2012

INTE SÅ ANSPÅKSLÖST

Så vad hände egentligen?
Frågar ni facebookgruppen och de filmade uttalandena från de som kallar sig gräsrötter och från de som som kallar sig talesmän för gräsrötter, så slog KC till med något alldeles oväntat, onödigt, oerhört och provocerande, som dessutom utfördes brutalt och rent grymt, både mot hundarna och deras utställare. Samma ord återkommer gång på gång. Återigen förödmjukades hela raser och utsågs till måltavlor. Uppfödare kände att deras livsverk slogs i spillror. Varför? Oberoende veterinärer genomförde en allmän hälsokontroll av BoB-vinnare!
Det gällde femton raser, som har stått på observationslistan i flera år. Varenda en har avlats för exteriöra särdrag, som medför bekymmer för ögon eller hud eller andningsvägar eller rörelseförmåga eller alltsammans på en gång. Det är basset, blodhund, chow chow, clumber spaniel, dogue de bordeaux, schäfer, mastiff, napolitansk mastiff, pekines, shar-pei, St bernhard, mops och – igen av helt annan anledning, nämligen hårväxthatarnas framfart – Chinese Crested.
Rasklubbarnas representanter informerades i förväg vid flera möten med KC om vad som skulle ske. Veterinärerna utsågs som frivilliga efter ett upprop i engelska veterinärförbundets medlemstidning och valdes bland allmänpraktiserande rasklubbsfristående veterinärer med lång erfarenhet – sådana som ser hundar av alla tänkbara raser på sin mottagning varje dag. Veterinärerna skulle göra en allmän hälsobedömning, inte en specialistundersökning, och de fick använda bara ögon och händer, inte instrument. Varje hund skulle de bedöma utifrån att den var en HUND - inte ett exempel på en rasstandard.
Inget av detta kan ha varit okänt för de berörda rasklubbarnas representanter. Om det var okänt för de som ställde ut de femton raserna, så beror det inte på att det saknades möjlighet att få information.

Sex av femton raser fälldes i veterinärkontrollerna och precis hela världen stannade – av facebookraseriet att döma. Sedan hände saker och ting väldigt fort. Tre dagar senare hölls protestmötet, alldeles spontant, organiserat i en handvändning och buret av massornas vrede... sägs det. Personligen funderar jag på om det inte snarare var så, att en del personer hade kommit överens om beredskap för att upprepa hårsprejsrevolten – om det nu skulle bli så att KC satte handling bakom orden och verkligen gjorde vad de hade talat om att de skulle göra.
Internationellt sett är hundaveln en mångmiljardindustri. Ledande grupper med goda placeringar i rasklubbarna har varit vana vid att använda de stora utställningarna som visningsmontrar och rasklubbarna som annonsplatser så länge att de inte tänker finna sig i någon ändring. De vill att kennelklubben ska fortsätta hålla klaffen och leverera.
”Our wish is to have a kennel club that fosters the interests of the breeders, the exhibitors and the judges that support it. We are their customers.” ”Vår önskan är att ha en kennelklubb som främjar intressena hos uppfödarna, utställarna och domarna som stödjer klubben. Vi är deras kunder.
” (Andrew Brace i sitt tal på mötet den 16 mars)
Som ni ser finns inte ett ord om hundar (eller, bevars, valpköpare) med. Men det är ju inte heller hundar det handlar om i de här sammanhangen. Om hundarna hade varit huvudsaken, hade ingen ras någonsin behövt fristående veterinär besiktning!

Som avslutning – och för att ingen ska tycka att jag hackar på Mr Gadsby, som jag faktiskt börjar tycka är underhållande – låt mig presentera Tony Taylor, ännu en av de fjorton! Mr Taylor är domare, bl a på bulldog, och rasspecialist på clumber spaniel. Han föder dessutom naturligtvis själv upp clumber. Han har varit medlem i olika rasklubbars kommittéer. Hans hustru Maureen, domare på clumber hon också, råkar vara den som skriver raskrönikan för clumber spaniel i Dog World. Den ras som Mr Taylor anser inte behöver veterinärbedömas på utställningar ser ut så här:


Mr Taylor, Mr Freer, den PR-mässigt skicklige vän Mr Gadsby och de andra tror att de väntar på att Kennelklubben ska vika ner sig.
Själv tror jag att de väntar på djurskyddslagstiftningen. Och jag börjar hoppas på att de inte behöver vänta länge.


Bodil Carlsson

1 kommentar:

  1. Mr Gadsby är definitivt en person med en komisk ådra och Mr Brace ligger inte långt efter. För vad ska kennelklubben göra om inte se efter uppfödarnas, utställarnas och domarnas intressen?
    Vi får vara tacksamma över att vi i Sverige har en lite annorlunda syn på hundar och kennelklubb...

    SvaraRadera