onsdag 21 mars 2012

KANONERNA

I väntan på fortsatta nyheter från England, varsågod - en kort resumé! Båda sidorna i Kriget om Cruft´s rullar nu fram de tunga ordkanonerna och det som skiner igenom alla engelska ordmassor är en helsikes massa hard feelings. Det är lite tungläst, rent ut sagt – både gastandet på facebook och de långa inläggen på Dog World´s förstasida, om än på var sitt sätt. Personligen föredrar jag den sammanbitna hövligheten i Dog World; dumheterna på facebook är svårsmälta.
Man får snabbt nog av djurrättsaktivister som tar över KC i nattens mörker.

I korthet har följande inträffat. Cruft´s gick som vanligt av stapeln i år med uppgifter om 28 000 deltagande hundar. Hundarna delas in i grupper efter ursprungligt ändamål – Hounds är jagande hundar, Gun Dogs är jakthundar som man skjuter för, f f a kanske retrieverraserna, Toys är blandade småhundar som pekines och bichon frisé. Pastoral är vallande hundar och herdehundar. Working är t ex schäfer och Utility är allt möjligt, eller för den delen omöjligt* – som bulldog.
Varje hund tävlar först mot hundarna av sin egen ras. Vinnaren i den omgången blir BoB, Bäst I Rasen. Varje BoB tävlar sedan mot alla andra BoB från raserna i sin egen grupp. BoB döms fram av domare som har lång erfarenhet av rasen. Cruft´s är KC:s egna tävling och domarna där bjuds speciellt in av KC att döma BoB och de fortsatta omgångarna. Det anses vara en stor ära – att få döma på Cruft´s! Det brukar nämnas i domarkatalogerna från FCI och AKC tillsammans med kontaktuppgifterna till domaren.
Jag tror att det betyder att hyr man in den personen till sin utställning i Svedala eller Schweiz eller Indien eller Tobago eller... tja, det är rätt många länder som en del domare har dömt i... då har man hyrt in en riktig kanon.
Just nu skjuter några av dem skarpt.

Om ni vill höra med egna öron, så titta på intervjuerna på DogWorld TV! Den gjordes förra torsdagen, under revoltmötet med 320 deltagare. Ledande person Andrew Brace är (självklart) domare, tidigare uppfödare, numera frilansskribent och editorial consultant – redaktionskonsult? - just i Dog World, närmast att se som UK:s motsvarighet till Hundsport. Andrew Brace leder via Dog World en kurs för domare i hur man skriver en kritik. Andrew brace författar hundböcker och intervjuar kända personer i den brittiska hundvärlden. Många av de som skriver i facebookgruppen uttrycker sin tacksamhet över att en sådan person som Brace organiserar dem och talar för dem.** En annan framträdande person är Mike Gadsby. Även han intervjuades samma torsdagkväll på samma möte. Show breeders, säger han inför kameran, är de som i årtionden har ansträngt sig för att föda upp friska hundar! Varför hacka på oss?

Här är länken till TV-snutten med Gadsby. Tryck på den markerade fyrkanten under startrutan för TV-snutten, så kommer en helskärmsbild. Och medan ni lyssnar, titta över axeln på Gadsby och ut över deltagarna. Fundera på en sak: bland alla förorättade människor - vilken är genomsnittsåldern?
Det är klart vem som gärna vill leda stormen, men vilka är de som vill bli ledda?

Bodil Carlsson


*utility, ung nyttighet, brukbarhet
** intervjun med Andrew Brace verkar tyvärr vara borttagen - men det finns artiklar på DogWorld av Brace. Flera stycken.

1 kommentar:

  1. Läste precis i dogworld där Göran Bodegård har lagt sig i debatten, skrattretande text faktiskt. http://www.dogworld.co.uk/product.php/67438

    SvaraRadera