torsdag 22 mars 2012

GRÄSRÖTTERNAS HISTORIA

320 övremedelåldringar på ett möte; ett par tusen på en facebooksida, varav några tvättäkta knäppskallar och några sansade röster: är det gräsrotsrevolutionen?
Talesmännen säger det.


Det här tror jag är gräsrötternas historia:
Vi hör till generationen som var med om efterfrågeexplosionen. Vi såg marknaden växa för allt som en gång var de rikas ensamrätt: semestrar, bilar, mönstrat blekt toapapper, modeuppdaterade kläder och hundar med stamtavlor.
Vi hängde på. Hundarna var vår grej. Vi älskar våra hundar. Vi hade kanske inte möjligheterna att skaffa oss fina utbildningar och vi hade kanske inte ekonomin att starta eget i andra branscher, men det här kunde vi. Det här var vad vi satsade på.
Vi tog över stoltheten över stamtavlorna. Vi tog över äran i rosetterna. Vi lärde oss de rätta orden: top line och diamantformade ögon och stop och uttryck och substans och haws. Vi tävlade hund mot hund och ju mer haws, desto finare hund och framgångsrikare uppfödare. Vi lärde oss knepen för att få fram ännu mera haws – vi gjorde som de hade gjort före oss: vi linjeavlade. Ju mer linjeavel, desto finare hund. Vi blev framgångsrika. Några av oss blev rika, men pengar är bara bekräftelsen på att vi gör rätt. Det är inte pengar det handlar om. Det handlar om att veta att man ÄR någon.
Vi blev våra egna domare. Vi blev medlemmar av Kennelklubben! Vi hade våra egna veterinärer. Vi hade vår egen press. Vi var vår egen adel.
Vi hade vår stolthet. Har vi inte fött upp de bästa? Har vi inte tagit fram de finaste? VÅRA HUNDAR VANN!

Nu kommer folk utifrån och säger att det är fel på hundarna. Hur skulle det kunna vara det? DE VANN JU!
Nu kommer Kennelklubben och skämmer ut oss med veterinärer som inte ens föder upp rasen. Kennelklubben ska ta hand om våra intressen!
Nu skickar Kennelklubben på oss en massa krav på tester och kontroller som vi vet inte behövs. Vad kan höjdarna där om vår ras? De ska se efter oss!
Kennelklubben dikterar vad vi får lov och inte får lov att göra. De vet ingenting om våra hundar! Kennelklubben ska fortsätta rulla ut röda mattor för oss! Vad skulle höjdarna där uppe vara utan oss?
Det är vi som är rasen.
Det är vi som är hundvärlden. Akta er, ni där uppe, för att se ner på oss, nu när det äntligen stiger fram några som vill föra vår talan!

* * *

Det där tror jag är gräsrötternas historia. Den är mer än bara lite tragisk. Och innan ni tror något annat, låt mig få säga att jag hör till samma generation som de gråa huvudena på det mötet och är född i halvfattig arbetarklass. Till skillnad från de som föddes i England, så råkade jag hamna i ett samhälle som öppnade utbildningsvägar också för min sort. Jag fick chansen att lära mig andra ord för haws. Jag säger ”blinkhinna” och behöver inte fantasier om att det är ett adelstecken. Tiden går ifrån de här människorna på protestmötet utan att de förstår varför och jag måste säga att jag tycker att det inte bara är deras eget fel.

Bodil Carlsson

7 kommentarer:

  1. Tror det är dags att vi tittar lite på Sverige och Collie. Har fått de senasre siffrorna gällande avelspolicyns statistik. Ingen rolig läsning när det gäller den mentala biten:
    AVELSPOLICYN FÖR LÅNGHÅRIG COLLIE OCH HUR DEN FRAMSKRIDER
    Till SKK inkomna resultat fram till 120322

    Korning
    Deltagande långhår st
    Godkänd mentaldel / korad st
    Ej godkänd st
    Totalt godkända 44%

    Bruksprov
    Akl startande uppflyttade
    Lkl startande uppflyttade
    Hkl startande uppflyttade
    Ekl startade 0 med cert/certpoäng

    MH-beskrivning
    Deltagande långhår 229 st
    Godkända skott st 62%
    Ej godkända skott eller brutna innan skott st 38%
    Tidigt brutna st 13%
    Kvarstående rädsla (4 el.5) st 20%

    Utställning
    Endast årsredovisning

    Exteriörbeskrivna
    2010 – 47 st
    2011 – 48 st

    HD-röntgen
    Fram till 120315 är 44 st HD- röntgade (298 st)
    Av dessa har 6 st. dysplasi 14% 16%
    Antalet röntgade hundar är 16 st. färre än vid samma tidpunkt ifjol.

    ED-röntgen
    13 st är ED- röntgade under året (155 st). Av dessa har 1 ED i någon grad 8% ( 6%)
    Höftledsröntgade under året som också ED-röntgats, 30%

    Ögon omlysta vuxna
    2010- 167 st
    2011- 183 st
    2012- 23 st

    Ögon omlysta avelsdjur
    10 av 18 svenskfödda kullar har omlyst far 56% (65%)
    12 av 18 svenskfödda kullar har omlyst mor 67% (70%)


    Frågan är vad kan man göra för att få vissa uppfödare att förstå vikten att inte avla på rädda individer. Jag tror tyvärr vi måste ha tuffare regler. Det är för mycket silkesvantar nu. Ingen skulle väl komma på tanken att inte ha t.ex trafikregler. Lagar är nödvändiga. Tyvärr är människor så funtade att vi behöver detta och det gäller även inom hunderiet. Det visar inte minst de senaste inläggen här. Jag skulle dock vilja att vi diskuterade de Svenska förhållandena mer och i synnerhet då collierasen.




    Det andra resultatet inom parentes visar fjolårets siffror

    SvaraRadera
  2. Wanda, det vi skriver om nu handlar också om collie. Det handlar inte om enskilda individer/uppfödare och en enstaka händelse i England.. det handlar om ett MÖNSTER för hur man har avlat och (fortfarande vill avla) renrasiga hundar. Motståndet i England mot de enklaste veterinärkontroller av riskraserna är inte särskilt olikt motståndet mot MH här. Vad är skillnaden mellan en utställningsinriktad hälsokoordinator som antingen FÖRNEKAR eller INTE KAN SE att hans hundar har ett jätteproblem med ectropion och en dito collieuppfödare som antingen förnekar eller inte kan se att vi har ett motsvarande problem med skotträdsla?
    Ingen! Vi förnekar det vi inte har intresse av att inse. Visst, det är ett vanligt drag hos oss alla, men jag börjar bli rätt less på att se det vara regel snarare än undantag i hundbranschen.
    Ganska mycket hänger nu på om engelska KC har modet att stå på sig!
    KC hävdar att hälsa går först och utseendet sen. Motståndet anser att de har full rätt att hävda motsatsen. Viker KC ner sig, så blir det fritt fram att visa och avla på collies med vaggande pälsmängder och slitsar till ögon - vaddå normal anatomi? det bestämmer väl vi! Vaddå mental stabilitet?
    Hela bråket går ut på detta - vad står hundorganisationerna för? För hundarna eller för uppfödar/utställningsintressena?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst handlar detta även indirekt även om Collie och detta anser jag vara mycket viktig. Inte tu tal om det. Men jag skulle vilja att vi diskuterade vad vi kan göra åt Colliens mentalitet här i Sverige, konkret. Det går ju åt fel håll!

      Radera
  3. Det är svårt att påverka människor som slåss för sina marknadsandelar och/eller sitt ego. Även om deras argument är fyllda av övertygelsen att de gör, och alltid har gjort, rätt i sin avel så klingar det nu väldigt falskt.
    Jag tror inte att tiden springer ifrån dem utan att de förstår varför. De vet mycket väl att förändringar är nära och de måste ta till i princip vilka medel som helst för att stoppa tiden. Ingen har lyckats stoppa den hittills så oddsen är ganska skrala...
    Men visst, de har i decennier med kennelklubbens goda minne avlat fram den ena katastrofen efter den andra, så KC har sitt kors att bära, absolut.
    Vi får bara hoppas att det nu finns tillräckligt med kurage hos KC att definitivt stoppa extremaveln. Nästa steg kanske då kan bli att stoppa det mindre extrema men lika allvarliga, t ex hämmande rädslor.

    SvaraRadera
  4. Johan, jag tror att det är parallella katastrofer, om katastrof nu är rätt ord, så det borde gå att hantera i parallella steg. man behöver inte ta det ena först och det andra sedan.
    Wanda, vänta bara lite. jag var på väg att skriva saker, men Cruft´s kom s a s emellan och det vart en avvikning, fast åt samma håll. De här sakerna hänger ihop och inte bara indirekt.
    Om man vet hur någonting har blivit som det blev, så är det lättare att se hur de kan ändras. Rasklubbarnas och de stora hundorganisationernas roll här är jätteviktig.

    SvaraRadera
  5. Ja, katastroferna är i detta fall framavlade hundar med grava hälsodefekter. Men om man först ser till att få bort det som påverkar hundens fysiska hälsa negativt - så kan man sedan koncentrera sig på den psykiska hälsan. Dvs, om det är en kennelklubb med kurage.

    SvaraRadera
  6. Bra skrivet om gräsrötterna Bodil. Det är intressant att läsa idéer om hur saker blev och kom till. Skapar förståelse.

    SvaraRadera