torsdag 1 mars 2012

BOXERGENETIK I ÖVERSÄTTNING del 2)

Andra delen av Wikipedia-artikeln som sammanfattar Pedigree Dogs Exposed Three Years On:


"Cattanach fastslår att mutationer inträffar hela tiden, men det viktiga är hur man hanterar dem när man hittar dem och i det här fallet gick det allvarligt fel.
Ett år efter mötet i rasrådet fanns varken information eller rådgivning om sjukdomen på rasklubbens hemsida. En del hundägare och uppfödare lämnade blodprover till forskningsprojektet, men det kom inga prover från kennel W Boxers – detta trots att WMM satt med i rasens hälsokommitté och själv är veterinär. /Hans fru/ YMM hävdade i ett skriftligt uttalande att hennes erbjudande att lämna blodprover hade avfärdats som ointressant – ett påstående som Cattanach bestrider.
/Den andra toppkennelns ägare/ JM uppgav i ett uttalande att hon var villig att lämna ett blodprov från Gucci, men att hon förstod det som att Cattanach redan hade fått tillräckligt med prover. Hon uppgav att inga hundar i hennes kennel var drabbade och tycktes ha uppfattningen att den första forskningen bara fokuserade på drabbade hundar.
Båda dessa kennlar reggade detta år kullar med inavelsnivåer mycket högre än rasgenomsnittet. De avlade också på hundar som en oberoende genetiker ansåg skulle kunna vara bärare. Båda kennlarna hävdade att de inte skulle avla på någon hund som misstänktes vara bärare, att de har genetisk variation i åtanke i sin avel och att deras hundars hälsa och välfärd är det som har störst betydelse."

Översättarens kommentar: Har vi hört det här förut?


"Problemets omfattning är ännu inte inte klarlagd och preliminära DNA-studier har inte levererat användbara resultat. Men det som nu krävs – enligt TV-programmet - är att fler sjukdomsdrabbade träder fram, att det kommer fram fler blodprover och fler människor som vill stå upp för hälsan hos sin ras.

...this has got to stop, this has to stop. People come to us to buy dogs in good faith. They buy a pet that soon becomes somebody's best friend. We don't breed dogs knowing that they are going to die, you don't do that [...] I have a duty and responsibility to those people that bought their puppies from me.

Sharon McCurdy, boxeruppfödare
i PDE Three Years On




Det behövs fler uppfödare som Sharon McCurdy. Hon sprang på något som hon inte hade väntat sig och inte gillade och då begärde hon in hjälp. Men vad är det som är fel? Är det hunden Gucci som sprider anlaget för dödlig njursjukdom i sin ras? Är det giriga, hänsynslösa uppfödare som måste hängas ut med namn i en TV-film med miljontals tittare för att man ska få dem att hejda sig?

Eller är Gucci en frisk hund, av en slump bärare av en gen som varken han eller hans omgivning märker... och är hunduppfödare lika resten av mänskligheten på det sättet att om vi får mycket beröm och dessutom bra betalt för något som vi tycker om att göra, så har vi V-Ä-L-D-I-G-T svårt att se när det havererar?

Bodil Carlsson

1 kommentar:

  1. Det behövs definitivt fler uppfödare av hennes kaliber! En del av uppfödarna hör nog hemma i kategorin du beskriver i din sista mening. När prisrosetterna haglar och bankkontot stadigt växer, ja då är det svårt att hitta fel. Det kanske tom är så att man väljer att bortse från dem och då är det riktigt illa... Stort plus dock till mrs McCurdy!

    SvaraRadera