torsdag 15 mars 2012

BVA: s STORA HÖVLIGHET

Idag dök ett nytt inlägg upp på Brittiska Veterinärförbundets hemsida. Här kommer det i snabböversättning. Inlagda kommentarer är Collievänner.
BVA skriver:

"Inför Cruft´s 2012 introducerade Kennelklubben veterinärkontroller av BoB (Bäst I Rasen)- vinnarna från de 15 s k högprofilsraserna. Även om de individuella skälen till att sex av vinnarna föll på veterinärkontrollen kommer att förbli en privat angelägenhet mellan den hundägaren, Kennelklubben och veterinären, bekräftar Kennelklubben att det övergripande problemet hade med ögonbesvär att göra.

En viss förvirring har nu uppstått i media angående de ögonundersökningar som hundarna eventuellt har genomgått innan de kom till Cruft´s. Brittiska Veterinärförbundets och KC:s screeningprogram för ärftliga ögonsjukdomar bedrivs i samarbete med International Sheep Dog Society (ISDS). Programmet omfattar 11 ärftliga ögonsjukdomar hos fler än 50 hundraser.
De ögonsjukdomar som omfattas är sådana som drabbar själva ögat och inte till exempel sådana som berör ögonlock, tårvätskeproduktion och tåravflöde. Det betyder att besvär från ögonlocken, såsom ektropion, entropion och distichiasis (extra ögonfranshår) inte omfattas av ögoncertifikatet i bekämpningsprogrammet, utan bara noteras i certifikatet och inte tas upp i slutet av intyget där status avseende den ärftliga ögonsjukdomen skrivs in.”
Med andra ord:
Intyget säger i sin nuvarande form bara att om en hund har bokats in för ögonundersökning avseende PRA, eller PPM, eller colobom, eller linsluxation, och faktiskt inte har det, så är det bara PRA, eller PPM, eller colobom, eller linsluxation, som den frikänns från. Inget annat. Svårt?
Alldeles för svårt för domare och rasklubbsrepresentanter från de sex fällda raserna, som uttalar sig högt och lågt om att hunden ifråga ju var ”FRI PÅ ÖGONEN” .. och då självklart inte kan ha nedfallande ögonlock, därför att den inte har t ex PRA. Klart som korvspad? Klart som en oretad hornhinna! Klart som tårvätskeflödet från ett friskt öga! Visst?
BVA visar hundvärlden stor hövlighet, när de säger att det har uppstått förvirring i media. Förvirringen är rena tumultet, framför allt på rasklubbsforum och i facebookgruppen som nu ikväll på ett högljutt utannonserat möte organiserar hundavelns försvar mot anfallande veterinärer. Men det är inte från media förvirringen kommer. Den skapas av rasfolket, som kanske inte förstår vad ett ögonintyg gäller ens i deras egen ras… ? Utan kanske tror, att frihet från en ärftlig sjukdom i ögat betyder frihet från sjuklig förändring i ögonlocken, bara därför att båda råkar sitta i närheten av varandra? Typ – ”Min hund kan absolut inte ha höftledsfel, för han har en frisk svans!”
Eller så vet de faktiskt bättre, men vill inte låssas om det. veterinärkontrollerna på hundögon på Cruft´s förra helgen var kanske inte riktigt det oförberedda påhopp som man vill låta påskina. Ett nytt ögonintyg är på väg, säger BVA, där information om t ex entropion kommer att ges större utrymme:
”..och vi diskuterade dessa förändringar med med representanter för högprofilsraserna under ett kennelklubbsseminarium i november.”

Slutligen säger det hövliga BVA att de hoppas på att uppmärksamheten kring veterinärkontrollerna på Cruft´s ska betyda ökade chanser att utbilda uppfödare och hundägare om hundögon.
Ja, de verkar ju inte behöva sakna arbetsuppgifter. Men kanske är det rasklubbarna de ska sikta in sig på i första hand?
Möjligen kan man tro på, att en enskild utställare inte riktigt har snappat vad ett ögonintyg om frihet från PRA betyder. Men ingen kan få mig att köpa tanken att rasklubbsrepresentanterna inte vet det!
Så varför agerar de chockade? Gissningsvis för att de visserligen har fått all information de behöver, både om ektropion och entropion och veterinärkontroller... men aldrig hade väntat sig att de skulle behöva ta den på allvar!

Bodil Carlsson

4 kommentarer:

  1. Troligen är det som du säger, man har räknat med att veterinärbesiktningarna bara skulle vara ett spel för galleriet och inget man behövde informera sina medlemmar om eller lägga någon energi på.

    SvaraRadera
  2. Det är helt otroligt vad hundägare/uppfödare kan lura sig
    själva... Bara för att de inte hade ögonsjukdom kan de inte ha
    fel på ögonlocken tex...Pust !
    Undra när uppfödare till högrisk raserna, som är extremavlade
    skall förstå !
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  3. Pia, det märkliga är att en del av förstår. Shar-peien som var BoB på Cruft´s i år var en alldeles normal hund. En rynka eller två i ansiktet, och förstås kan ju ingen veta hur det står till med anlagen för mucinos och shar-pei fever som kan vara dolda INUTI kroppen. Men det som fanns att se UTANPÅ - och det är vad domare och veterinärer kan bedöma, inte sant? - var helt OK.
    Där fanns en jättefin ung tik, en napolitansk mastiff, aningen överbyggd som en del hundar kan vara i den åldern, med ett litet fåtal hudveck i ansiktet, inget som såg ut att kunna besvära hunden och inget som dolde det vackra ansiktet. En hund som vem som helst måste gilla att se på, bara. Uppfödd av sin ägare, som tydligen sitter i rasklubbens hälsokommitté. Hade hon blivit BoB så hade ingen veterinär haft ett smack att säga om saken!

    Det bästa och viktigaste med veterinärbedömningarna på Cruft´s - som jag ser det - var att KC och veterinärerna visade vad som INTE accepteras.
    Det näst viktigaste var att när de extremaste, ohälsoskapande varianterna av exteriöravel döms bort... då lämnar det ju platsen fri för normala hundar och vettiga uppfödare.

    SvaraRadera
  4. Ja så är det Bodil !
    Därför fattar jag inte varför domare tar fram, antingen
    pytte pytte små pälsrika indivier hos tex dv spets, pekingese
    eller dessa groteska napolitansk mastiffer som har så mkt överflödigt med hud..
    Jag har bla en Fb vän i Italien ( jag känner inte personen personligen ) han gled in som vän för att han har central asiatisk ovtjarka mkt fina sådana, men han har även ngr napolitanska mastiffer och dem är groteska.
    Varför tar domare fram sådant, varför ger dem cert, BIR till
    sådan groteskt och säkerligen många ggr plågsamt för hunden med MKT överflödigt hud. Förövrigt så kände jag en ggn men man som tyckte om rasen och hade en tik men tiken kunde inte bo inomhus för den dreglade så mkt :-( Blääää varför skaffar man en hundras som man inte vill ha inne för att den bla dreglar. Jag blir så trött på folk.
    På ett sätt är det mkt bra när det blir så här mkt skriverier om extremuppfödda raser. Andra folk ( även icke hundägare) får upp ögonen och börjar rata dem. Till slut kommer ingen domare ta fram dem och ingen vill köpa dem. För folk säger att sådan hundar är sjuka.
    Kom på mig i dag när jag såg en shar-pei utan för en koisk med sin ägare. Jag tittade mkt på hunden och tänkte på om denna hund kunde ha de sjukdommar du skriver om, och om ägaren till hunden är medveten om dessa risker när de köper en sådan här ras.
    Shar-pei´n såg hyfsad sund ut men ser ut som en boxhandske i nyllet.
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera