fredag 9 mars 2012

PS: BLOGGCITAT

Bulldoggen och pekinesen diskuteras livligt just nu på olika forum och bloggar, vill jag lova! Här är en liten replikväxling från en för mig ny blogg, där brösttonerna studsar mellan dataskärmarna. En amerikan skriver att AKC absolut måste räddas från att kapas av rabiata djurrättsaktivister även om nu fega engelska KC sviktar på sin post och går över till fiendesidan. Andra föreslår att KC skall stämmas upp över sina usla öron för detta övergrepp mot uppfödare av pekar och bulldoggar. Vaddå ta emot anmälningsavgifter först och sedan vägra att lämna över rosetterna?! Nä,nä, försök inte! Här behövs advokater som tar tag i den förlust av vinstchanser och prestige och ekonomisk framgång som KC har utsatt uppfödarna för! Några pratar om en internationell sammansvärjning av hundhatare, där pekar och bulldoggar bara är början på anstormningen och slutet kommer att bli alla hundars utdöende via påtvingad masskastration - se upp, snart är vi där!
Här ser signaturen L ytterligare en konspiration, nämligen bland ondsinta veterinärer. Den som svarar henne ÄR veterinär.

L says:
March 9, 2012 at 6:50 am
“Här har ni kruxet. Ska det vara veterinären, som kanske aldrig har fött upp en kull i sitt liv, som tar beslutet om Rasvinnaren /yess, här var det stor begynnelsebokstav!/ är värdig titeln, och inte domaren? Jag ska komma med ett blogginlägg om hur många veterinärstudenter blir hjärntvättade idag, men många av er har redan stött på veterinärer som är ovänligt inställda till vår hobby."
Jag är veterinär. Jag bedömer inte ifall en hund stämmer med en rasstandard och därmed är värd ett pris. Det jag bedömer är om en rasstandard skapar de multipla problem med livskvalitet som jag ser på kliniken varenda dag. Min utbildning och erfarenhet kvalificerar mig för det – vilket uppfödarens inte gör. Och när jag ser uppfödare insistera på att deras krokbenta, krökryggade, oförmögna-att-andas-normalt-produkter är fullständigt normala, lyckliga hundar… ja, då känner jag mig onekligen riktigt fientligt inställd till deras hobby och kommer att stödja KC och alla veterinärer som agerar för att förändra det här. Jag erkänner dessutom att jag saknar all respekt för ett “argument” som går ut på att om man ogillar en hobby som skapar lidande, då är det samma sak som att vara hjärntvättad. Är det det bästa ni har att komma med?


***

Jag tänker - vilken hjälp det måste vara för alla vettiga uppfödare, för alla rasklubbar som anstränger sig för sina hundars hälsa, för alla som köper valpar och hoppas på långa, rimligt friska liv åt sina kompisar, att höra veterinärerna börja klyva näbb och säga ifrån! Det är inte all uppfödning av hundar som skapar lidande och problem - och det vet veterinärerna också. Det är inte alla uppfödare som ser veterinärer och genetiker som sina dödsfiender.
Det är nog en minoritet av uppfödarna som väntar sig respekt vilka dumheter de än kommer med... och ju mer svar på tal de får, desto större chans för respektabla uppfödare att göra sitt jobb!

Bodil Carlsson

3 kommentarer:

  1. Det är skrattretande hur upprörda somliga människor blir över att inte få sina rosetter! Det vissar ju dock att detta kanske är en mycket bra väg att gå om man vill påverka många! Att som domare få denna spark i nyllet skulle i alla fall göra att jag inte skulle sätta min fot i utställningsringen någonsin. Utbildning av domare i all ära, detta lär skrämma många till att rätta in sig i ledet.

    Hur som helst är det riktigt posetivt att se att många utbildademänniskors röster, veterinärer, genetiker, etologer m.m. faktiskt börjar höras mer och mer!

    SvaraRadera
  2. Ja, visst har det blivit skillnad! På de tre åren efter första PDE-filmen har tonläget visserligen inte förbättrats bland en del riktiga hardcore-utställare - tvärtom, det dras paralleller hej vilt mellan veterinärbesluten på Cruft´s och nazistisk förföljelse!
    Men en sak som är klar är att de där rösterna har blivit färre. Och de sansade rösterna har blivit fler. Jemima Harrison startade den här förändringen och visserligen var den redan för tre år sedan a long time coming,det hade mumlats och veterinärer och vettiga uppfödare hade försökt komma till tals i många år... men Harrisons film satte den stenen i rullning. Kanske i tid för att rädda hundraser och hundavelns förtroendekapital för framtiden.

    SvaraRadera
  3. Här är en intressant interljuv med en clumber spaniel som inte fick vara med
    http://www.youtube.com/watch?v=7ubTCBN_l1E&feature=share
    Ägarnen fattar som vanligt inget.
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera