måndag 19 mars 2012

SOM ETT RENT EXEMPEL

Ja, som ett rent exempel på vad hunduppvisningar SKULLE KUNNA SLIPPA HANDLA OM, läs det HÄR!
Första halvan är riktigt rolig. Bloggen BorderWars är bitsk, men svår att argumentera emot. Det jag har läst säger mig att Chris Landauer brukar ha riktigt bra koll på det han skriver om. Han VET vad effektiv avelspopulation, inavelsgrad, stamtavlekollaps och andra begrepp betyder. Till skillnad från alldeles för många traditionella men aktiva uppfödare, inte minst i England och USA, som verkar tro att top line är en anatomisk struktur hos just hundar som ersätter det som alla vi andra däggdjur har och som i all enkelhet brukar kallas för ryggrad; som tror att lite inavel är bra för hälsan; som tror att om alla andra hundar har obehag av ektropion, men clumber spaniels standard säger att den får ha det, då har inte clumbern obehag av ektropion och veternärer som säger motsatsen är - håll i er! - lay vets: lekmannaveterinärer.

Första delen av BorderWars senaste sammanfattar vad som sagts om den arma clumbertiken på Cruft´s. Desinformation i härvor kring en hundstackare och en veterinär! Det skulle vara hisnande rolig läsning, om det handlade om en konstgjord leksak, men tyvärr handlar det om en levande.
Fast på en punkt tror jag att BorderWars har fel. Jag tror inte för en sekund att hundens ägare ljuger. Jag tror att hon inte vet bättre. Jag tror att ingenting i hennes erfarenhet av utställningar och undersökningar hade förberett henne för det som hände. Kvinnan från Kroatien kan jag känna lite medkänsla för. Rasklubbsrepresentanterna, däremot...

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar