onsdag 28 mars 2012

SAMMA STRÅ: en anspråkslös förhistoria

Michael Gadsby drar sitt strå till stacken i bråket efter Cruft´s 2012. Det gjorde han efter Cruft´s 2011 också, även om inte lika många känner till det. Det är i stort sett samma gamla strå han drar på den här gången också.
Så här var det.
I ett antal år hade engelska KC just för Cruft´s den regeln, att hundar av vissa pälsraser skulle testas för att utesluta skadliga eller pälsförändrande ämnen använda av alltför förhoppningsfulla ägare. Det gick till så, att veterinärer kammade igenom vinnarpälsarna och sedan skickades stråna på analys. Det har rört bichon frisé, pudel, och en del annat pälsigt – plus den lilla Chinese Crested, där veterinärerna tittade efter hudskador, eftersom det kunde finnas risk att de förhoppningsfulla tvärtom gick lite för hårt fram med rakhyvel och hårborttagningsmedel för att skulptera fram den önskade kontrasten mellan hårlös hud och ymnig hårväxt. Det naturen inte har vett på att fixa fram får man ju hjälpa den med, inte sant?
Regeln gillades INTE. Strunt samma att Cruft´s är KC:s alldeles egna tävling, som de i princip kan sätta vilka regler de vill för. Strunt samma att den som inte håller med har full frihet att avstå från tävlingen. Strunt samma att åskådarna på diverse andra utställningar noterat drivande skyar av parfymdofter och talkpartiklar och hårsprej från pälsrasernas lilla vrå och inte riktigt uppskattade vad de såg – vilket gissningsvis är skälet till att KC införde sin regel för sin egen viktigaste utställning. Enligt principen att man måste hålla rent framför den egna dörren.
Strunt samma principer hit och dit – förutom principen att utställare/uppfödare har rätt att göra som de vill! Tyckte en hel del utställare/uppfödare. Så vem åtog sig att föra deras talan, om inte Michael Gadsby?

Michael Gadsby skrev en petition till engelska KC. Den kom efter en del ståhej upp på KC:s årsmöte 2011. Ärendet var så känsligt att Dog World hamnade i onåd för att ha nämnt saken, om jag inte minns fel. Beslutet blev att testerna skulle upphöra och enligt en del engelska källor var detta med i bakgrunden till Ronnie Irvings beslut att lämna ordförandeposten. Läs petitionen HÄR och lägg märke till hur den är upplagd!
Mr Gadsby säger inledningsvis, att KC ju ansluter sig utställningsuppfödarnas åsikt att hundar ska leva fria och rörliga liv. Låt oss alla hoppas, att KC äntligen har sett ljuset och håller med show-folket om detta... ehh?

Sedan kommer punkt1) Det är ORÄTTVIST att bara några få hundar ska ryckas fram för granskning! Varför inte alla 20 000?
2) Granskningen skedde på ett GRYMT sätt MOT HUNDARNA!
3) Granskningen FÖRÖDMJUKADE HELA RASER!
4) Granskningen var PLÅGSAM för utställarna!
5) Granskningen var SÄRSKILT PLÅGSAM för vinnarna!*
6) Granskningen var EXTREMT SÄRSKILT PLÅGSAM för utländska vinnare!**


Och så paradargumentet: NÄR HÄLSAN HOS HUNDARNA ÄR SÅ MYCKET VIKTIGARE, VARFÖR LÄGGA NER TID PÅ DET HÄR?

På Cruft´s 2012 tar Kennelklubben äntligen fasta på det där sista och visar – på sin egen utställning, enligt egna väl kungjorda regler, efter upprepade möten med representanter för de 15 berörda raserna – att de faktiskt har bestämt sig för att just prioritera hälsan. Veterinärer får titta på BoB-hundarna för att se att deras kroppar är OK för en hund att leva i. Så vad gör Mr Gadsby och hans tretton vänner nu?
Säger samma sak – punkt efter punkt – en gång till.

Bodil Carlsson




*Att frånryckas glädjen över att ha VUNNIT, förstår ni, det är det svåra... Den gråtfärdiga 80-åriga damen, som behövde tröstas och stöttas av andra utställare efter stressen och förödmjukelsen att ha fått sin hund kammad av veterinärer, är en höjdare. Jag tvivlar inte på att hon existerar. Hon finns säkert. Men jag sätter en hundring på att anledningen till att hon är med i Mr Gadsbys petition är att hon är hjärtekniparen i hans storyupplägg.

** Läs om den stackars svenska damen, som bara talade ”broken English” och (tänker man sig) utan att förstå varför släpades till veterinärkamningens skamvrå av sju kostymklädda män!
Hur upprörande är inte allt detta för känslorna?

2 kommentarer:

  1. Jag säger som Strindberg: "Det är synd om människorna" Det finns bara en medicin, fast den är besk: Gör om gör rätt! Man blir mörkrädd när man läser dina intressanta inlägg. Jag skulle bara vilja göra ett tillägg till Strindbergs citat: Det är ännu mer synd om hundarna.
    Marie Thorstensson, Osby

    SvaraRadera
  2. Lustigt att använda samma punktlista igen. Utan paradargumentet, antar jag, annars blir det ju väldigt märkligt. Punktlistan i sig är bara skrattretande, är den det bästa de har att komma med?

    SvaraRadera