söndag 11 mars 2012

BLANDAT VÅRGODIS 2) Sura karameller

Boxer har en hög frekvens av aortastenos och ytterligare en ärftlig sjukdom med risk för allvarlig hjärtarytmi. Kennel W:s ägare har som veterinär och medlem i rasklubbens hälsokommitté drivit krav på förebyggande hjärtundersökningar av avelsdjur. Kan man bekämpa dödliga hjärtfel och ändå hamna i en position där man upptäcker att ens halvlegendariska avelshund i stället är inblandad i spridningen av en dödlig njursjukdom?
Tragiskt nog kan man det. Det går utmärkt. Särskilt om man har sådana inavelskoefficienter, som kennel W hade under 2011. Eller har en misstänkt bärare som både farfar och morfar till valpar, som kennel G hade i en kull född så sent som september 2011.
Så vem är framgångsrik? Alldeles för länge har den uppfödare varit framgångsrik som haft flest utställningsvinster, flest parningar, mest eftersökta hanhund och flest exportvalpar efter den hanen. Att vara framgångsrik på det sättet har betytt mycket pengar och ännu mer ära för många och uppfödarna som tar sig till Cruft´s slåss fortfarande om just den chansen. Tyvärr har framgång i pengar och ära för uppfödaren inte alltid betytt framgång för rasen. Hört talas om blödarsjuka hos schäfer?
Biologi är inte samma sorts poängsummespel som TopDog.



Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar