torsdag 8 mars 2012

VAD DRIVER DEM? 2)

Titta HÄR och gissa vad skapelsen är tillverkad av!

1) plast och syntetvadd
2) hårborttagningsmedel, hårspray, touperingskam - och kanske lite extra sköldkörtelhormon för extra mycket skulpterbar päls?
3) hjärtlöshet

Omslagsbilden från stora amerikanska Dog News hösten 2011. Någon är mycket framgångsrik här, av titeln på pudeln att döma.
Men inte är det hunden!

Dog World har en artikel om hur man bäst ska låta den pensionerade utställningshunden framleva sin återstående tid. När den har blivit för gammal för att konkurrera framångdrikt, alltså. Den blir ju så lätt bortglömd, när det kommer nya stjärnor in i bilden! Hellre än att den ska leva ensam i kennelstallet är det väl bättre att låta den starta om någon annanstans - och visst borde det självklara valet vara en breed rescue, omplaceringsställe för just den rasen? Fast vet ni, man kan inte alltid lita på deras diskretion... Det finns rescue-medhjälpare som inte drar sig för att prata om uppfödarna som lämnar sina gamla hundar! Som kan ha synpunkter! Så då får man förstå att många föredrar att ha hundarna kvar, även om det betyder att deras liv inte blir så roligt när de är uttjänta i tävlingssammanhang.
Det låter lite som en kuriositet, när artikeln nämner att det faktiskt finns folk som lägger tävlingsdrömmen på hyllan och umgås med sin hund, när den inte vinner längre.

Vilka drivkrafter är igång i den här lilla subkulturen? Ja, inte är det hundintresse!



Bodil Carlsson

5 kommentarer:

  1. "Breed rescue"...man tror det är ett skämt men uppenbarligen inte.
    För att återknyta till tidigare inlägg: Vilka vapen duger för att slå ner den mänskliga fåfängan, kryddad med lusten till ekonomisk vinning?
    Tror på två saker: Rasklubbarnas insikt och pålästa valpköpare.

    SvaraRadera
  2. Det finns många anledningar att ifrågasätta utställningsvärlden, detta är en av dem. Som jag ser det, när man aldrig behåller gamla hundar utan hela tiden skaffar nya unga förmågor, må de vara för utställning eller avel då har man inget genuint hundintresse och man borde istället börja intressera sig för något annat som inte inbegriper levande varelser.

    SvaraRadera
  3. Detta problem finns inte bara i utställningsvärlden inom hunderiet, jag har sett många tävlingsmänniskor inom allt från bruks till agility "byta" ut sina hundar då de inte "duger" att tävla med.

    Som uppfödare tycker jag frågan är mycket svår, jag har genom åren placerat om hundar av olika orsaker allt från att de inte kommer överens i flocken till att de helt enkelt är ute ur "avelsprogrammet". De flesta hundar som levt hemma hos mig har också avslutat sitt liv hos mig, men det finns tillfällen då man måste ta ett beslut om hundens framtid. Är det ok att behålla en hund som hela tiden får "stå tillbaka" för de andra i flocken, hunden är hela tiden påpassad av de andra och lite av en hackkyckling? Lever den hunden ett lyckligt liv hos mig, eller mår den bättre hos någon annan?
    Sen har några av mina vovvar flyttat hem till någon i familjen då det passat i både hundens liv och mitt "avelsprogram".
    Jag tycker inte om tanken att hundar ses som handelsvaror som man "kastar" bort då de inte duger längre men det finns också tillfällen då det är befogat, bara för att hunden lever hos mig är det kanske inte det bästa för hunden utan den kan få ett mycket bättre liv i en familj där den kan få hela familjens odelade uppmärksamhet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns alltid anledningar till att omplacera en hund och självklart skall man inte behålla en hund som "inte passar i flocken", men det är farsinerande hur många hundar som "inte passar i flocken" när deras karriär är slut. Mår hunden inte bra hos sin ägare av en eller annan anledning så lär den inte göra det när den var produktiv heller.

      Radera
  4. På väg åt rätt håll? Läs mer från länken.
    Bulldog and Pekingese fail Crufts vet checks - The Kennel Club
    www.thekennelclub.org.uk
    No dog representing the Pekingese and Bulldog breeds will compete in Thursday evenings Best in Group competitions at Crufts after they failed the new veterinary checks that have been introduced to the show. The Best of Breed award was not gi...

    SvaraRadera