lördag 1 februari 2014

OM DEN STORA NYTTAN MED HÄLSOTESTER

Kommer ni ihåg Johans inlägg What the world needs now... ? Någon norsk collieuppfödare ville värja sig och sina likasinnade mot det obehagliga inflödet av amerikanska collies, som inte drar sig för att ibland t o m gå så långt i fräckhet att de vinner på utställningar. Ser gräsliga ut! Tokstora! Minskar genpoolen! INTE SAMMA RAS! Några svenska uppfödare hakade på.
Ja, det där vart det nog inget av, för t o m hundvärldens stora organisationer - FCI, engelska kennelklubben och SKK - ser numera ljuset. Eller kanske snarare mörkret. För  ännu mer klyvning och uppdelning handlar bara om uppspeedad genetisk utarmning av redan genetiskt utarmade hundsläkten, i allmänt tal kallade "renraser".
Kommer ni ihåg hundarna från fotografierna i början av 1900-talet? Håll kvar dem i tanken och titta på detta.

 'http://www.collielife.com/breeders/amalielynmead/mainpage.html

Uppfödaren av det ni ser har ett gott rykte i England och på kontineneten. Ni ser själva  hennes hemsida - hon är väldigt, väldigt stolt över vad hon gör. Hon höftledsröntgar ju! Hon ögonlyser! Hon gentestar för MDR1!
Så därmed ser hon exakt vad hon har....

... eller hur?


Trevlig helg! Här fortsätter vi sökträning, nu efter människa. Vet ni vad lilla lilla Hjo brukshundsklubb ståtar med? Utbildning i räddningssök. För eventuell senare anslutning till Missing People.


Om renraserna överlever, så gör de det  här och på detta viset


- och inte där och på det viset!  Om collien finns kvar om trettio år, så är det trots och inte tack vare dekoruppfödning a la den engelska "kvalitetskenneln" .
Några enstaka hälsoundersökningar på det man ser på den hemsidan sitter lika bra som joggingskor på snörda fötter.

Bodil Carlsson

2 kommentarer:

  1. Grymt överlurviga, överulliga hundar, som förmodligen har svårt att trivas någonstans utom möjligen i en snödriva. Ser inte heller ut som collies. Det var för drygt två år sedan, när jag för första gången såg en bild på en liknande colliehanne, som jag kände mig lurad på collien och började söka efter collies, som jag tycker dom ska se ut: en harmonisk hund med bra päls, mindre mängd ull och med arbetsmeriter. Det är en collie för mig. Det på bilden är en "barbiedockscollie".

    /Karin Eriksson-Hjelm

    SvaraRadera
  2. Enig med dig, utom att jag inte är säker på det där med snödrivan. Ett mycket svalt vardagsrum, eller i bästa fall en icke alltför backig gräsmatta, är mera min gissning på vilken sorts miljö de är tänkta att framleva sina dagar i. "Pastoral&Working Breed", my foot! Tänk er själva den ursinniga genetiska försmalning som krävdes för att göra om 1910-talets collie och t o m 1940-talets och 1950-talets variant till detta... Någon som vågar en gissning på COI över ens tio generationer på de där?

    SvaraRadera