onsdag 26 februari 2014

KENNEL PINKWASH

På engelska betyder whitewash att snygga upp, att få något att se riktigt bra ut, ja alltså, att vitmåla. Det kan man inte säga om den här kenneln, som dränker sina förehavanden i rosa. I hörnet på hemsidans flickrumstapet sitter SKK:s logga.
Och vad gör kennel Pinkwash? Tar fram hundar som folk vill ha, förmodar jag, och som den åberopade hundägarorganisationen måste vara nöjd med.
Eller?

Det börjar inte så illa. Första tiken är född 2005 och kenneln startar sin gärning när hon är två år. Hon bidrar med två titlar - hon är korad och svensk utställningschampion. Sin och kennelns första kull på 4 valpar får hon med en hane vars MH i sammanhanget inte är mycket att bråka om; han har en etta på skotten, till exempel. Nästa år kommer andra kullen och eftersom den hanen har titeln NO UCH kommer han undan med en femma på skotten. Året därefter är den flitiga tiken i farten med en hane med maxutslag på skramlet och kvarstående rädsla 3 plus en fyra på skotten. Tre valpar föds, en av dem går MH med maxutslag för rädsla på skramlet med en fyra för kvarstående, fyra på rädsla för spökena och en femma på skotten.  Ännu ett år senare får tiken sin sista kull med samma hane. Ingen av de två valparna har satt tassen på en MH-bana. I en ras med så stora bekymmer med ljud- och skotträdsla som vår hade man kanske kunnat ta den här tiken tillvara på ett bättre sätt?

Nästa tik att producera är också född 2005 och Pinkwash lät henne få två kullar, en 2010 och så en till 2011. Denna tik har en femma på skotten och som första kavaljer till henne valde Pinkwash en kille som inte blir rädd när dumpen ramlar ner, men däremot efteråt - han har 2 på överraskning/rädsla, men 4 på kvarstående. Han har 5 på ljudrädsla och 3 på kvarstående. Han maxar med en femma på rädsla för spökena och han har som kronan på verket en femma på skotten. ( Den hanen har totalt 47 avkommor i Sverige och om ni tycker att beskrivningen känns bekant, så kan det bero på att hans ägare är uppfödaren på kennel CareLess.)
Till nästa kull för tiken med femma på skotten  utses en gosse som har en fin utställningstitel och är någorlunda sansad på sitt MH på dumpen och skramlet, men klämmer i med en femma på spökena och en femma på skotten.

Någon kull från 2012 verkar inte finnas, men förra året höjde Pinkwash sin fana igen. Tik nr 3 i kennelns historia fick en kull om fyra valpar! (Tik nr 3 har en pappa född på den engelska kenneln ComeOnNow, som också lämnat avelsmaterial till kennel Hogwash). Beskrivaren bryter hennes MH efter skramlet. Till henne väljer kenneln en hane med en utländsk championtitel, som förra året lyckliggjorde ett antal collietikar i Sverige. Hittills har 14 avkommor reggats efter denne kille, där beskrivaren också bröt efter skramlet. Han har ingen veterinär dokumentation, så vitt jag kan se. Man har kanske inte hunnit ögonlysa eller höftledsröntga?
Till sist firar Pinkwash 2014 års ankomst med att regga ännu en kull. Fyra valpar födda av en mamma med maxutslag på rädsla för dumpen och skramlet och med en fyra på kvarstående rädsla för båda. På skotten har hon 5. Den utvalde gentlemannen den här gången - han råkar förresten ha en pappa från ComeOnNow, han också - har låga siffror på kontakt, lek och nyfikenhet rakt igenom. Han visar en 4 på skramlet, men avreagerar till 1. Det enda han blir rädd för på allvar är spökena med 5 och det löser han med 1 - 1 på nyfikenhet och kontakt.
Pinkwash down the drain.

De som vill slippa ut ur SBK och bort från kravet att mentalbeskriva brukar försvara sig med att "folk inte vill ha svåra hundar". Jag tycker att det ser ut som om  kennel Pinkwash har gjort sitt bästa för att producera just riktigt svåra hundar att ha i vardagen. Jag tycker att det ser ut som om kennel Pinkwash bryter mot SKK:s grundregler och mot djurskyddslagen.
Vad tycker SKK?

Bodil Carlsson

3 kommentarer:

  1. Att "slippa kravet på MH" är inte ett alternativ. Den som påstår sig värna om rasen är också mån om att utvärdera sina avelsresultat. Och en stor del av den utvärderingen kommer från resultaten på MH. Det vet snart alla valköpare nu.

    SvaraRadera
  2. Nej, långt ifrån alla valpköpare vet vad de bör titta på. Hade de vetat det hade många av de collievalpar som föds och i andra raser inte gått att sälja. Dessutom till samma pris som med valpar med välmeriterade föräldrar. Det är detta som är det stora problemet.

    SvaraRadera
  3. Tyvärr, Johan, så tror jag att Lolo är den av er två som har mest rätt. Någorlunda erfarna valpköpare, eller valpköpare med bra rådgivare, eller valpköpare ute efter något som funkar - t ex min schäfervana arbetskamrat, som har fått anledning att börja fundera på en diabeteshund som vardagshjälp till ett nyinsjuknat barn och som överväger en collie! - vi tittar på resultaten, väljer bort kennlar där det inte lönar sig att fråga och börjar ringa runt tuill de andra. M a o - all med insiderinformation i bakfickan vet att man ska titta på MH. De som saknar insiderinfo ringer vem som helst, med SKK:s logga som "vägledning".

    Bodil C

    SvaraRadera