söndag 9 februari 2014

NYHETER FRÅN STORA VÄRLDEN

Engelska KC, alla kennelklubbars moder, är nöjd. Med åtminstone en sak! Antalet anmälda hundar till årets Cruft´s är 21 564 och de utländska jyckarna utgör 2 663, vilket är en ökning med hela 25% jämfört med förra året!*

Vilka raser är mest poppis, oavsett hemland? Två års siffror per ras ger oss i toppen retrievergruppen. Ohotad med

           Golden 599  och 677
           Labb    548  och  600
           Flat      374  och 452

Sedan följer på stark andraplats  blandade raser som har det allmänt  tilltalande utseendet gemensamt:

           Whippet         417  och  467
           Irländsk setter 376  och  420
           Cavalier King Charles 335  och  374
           Beagle             222 och   270

 Och  på tredjeplatsen hittar man det deformerade gänget:

           Papillon           246  och  266
           Mops              256  och  284
           Chinese Crested 208  och  246
           Bulldog              247  och 257

Men var hittar man schäfern? I anmälningarna till Cruft´s i år och förra året ligger den lågt, 123 resp 142, men det beror förmodligen på att den arma rasens afficionados håller sig till sina egna specialtävlingar med tyska domare och tyska titlar som i deras värld smäller mycket högre än vilken Cruft´s-rosett som helst och något högre ändå än Vår Herres och änglarnas basuner.
Och var ligger collien? Middling, som engelsmännen säger. 231 respektive 263 för långhåren, 67 respektive 75 för kortisar. Bekymret i den gruppen är detta: Border Collie 301 respektive 349! Ännu en arbetande nyttoras i nördhänder, med andra ord. Och det är väl så man kan sammanfatta hela Cruft´s historia?

Lite intressant är ändå att kika på vilka länder som svarar för utlandsdeltagandet. Hur ser det ut i toppen på den fronten? Föga oväntat leder Frankrike med 310 anmälda hundar följt av lika närliggande Nederländerna med 258. På tredjeplats nyrika ryssars hemland - 218 ryskägda hundar färdas hela vägen till England för att vinna ära åt sina ägare och uppfödare. Och sedan kommer på fjärde plats inte Danmark, som bara har 97 anmälda hundar; inte Norge, som har 60 och inte Finland som har 54...
... utan Sverige, som ställer upp med 200.

Tja, vad ska man säga? Jämfört med de andra skandinaviska länderna verkar intresset för den ledande hundmodetävlingen i vår del av världen vara stort i Sverige. Ni får gissa själva hur vinnande collies kommer att se ut i år och vem som kommer att finnas där för att gratulera. Någon som tror att det saknar betydelse för hur våra hundar kommer att se ut  och hur våra domare kommer att se på dem framöver?

Så god middag i blötsnön, läsare! Valpen och jag drar ut. Svältande människor evakueras från Homs och jag kan inte göra ett skvatt åt deras situation utom att fortsätta skicka pengar till Röda Korset för vidarebefordran till Röda Halvmånen. Ett äkta praktarsel till partiledare som delar namn med min stallkatt håller sig inte för god för att  fiska  storsvenska röstpoäng bland norrlandsskogsbönder genom att föra fram tanken att det är en mänsklig rättighet att få bedriva renskötsel. Ytterligare ett dito satsar på att göra ungefär samma sak genom att påstå att alla vargar som skjuts med automatik är inavlade - vilket de förmodligen blir i dödsögonblicket, om de nu inte går omkring i skogen med en skylt där det står INAVLAD?  Det kan jag inte heller göra så mycket åt.  Inte på den här bloggen.
Här kan jag bara säga vad jag tänker om hundar och om hundvärlden.  Hundvärlden är en liten bubbla. Hundarna är en stor egen värld och förstås en del av en ännu större, som vi alla bor i och lever av.
 Vilket vi skulle göra klokt i att komma ihåg lite oftare.

Bodil Carlsson 

* Om jag läser siffrorna rätt - direkt årshänvisning saknas i KC:s tabeller, så jag har jämfört med DogWorlds artikel - så gäller första siffran årets och andra siffran förra årets deltagarantal. Om det är så, så är antalet anmälningar lägre i år än i fjol för alla raser jag ser och de ökade utländska anmälningarna bromsar bara fallet. Jag kan ha fel, men hårda ekonomiska tider har en ovana att lägga sig i vad folk satsar på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar