torsdag 20 februari 2014

KENNEL ALL IN THE FAMILY?

"De sista åren har det blivit en explosionsartad ökning av uppfödare av /NYLITENPOPPISRAS/. För att få kunniga och engagerade uppfödare som arbetar för en sund och trevlig ras har därför rasklubben krav på de uppfödare som önskar vara med i rasklubbens register och valpförmedling.
Kraven är rimliga och den uppfödare som anser sig inte vilja eller kunna uppfylla dem, bör både ifrån valpspekulanters och rasklubbens sida ifrågasättas. Arbetar den uppfödaren verkligen med att få fram en så frisk och trevlig ras som möjligt eller är det andra intressen som styr?"

Förlåt ett elakt gnägg, kära läsare!  Detta står rakt upp och ner på en annan rasklubbs hemsida. Det borde kanske stå på flera?



                                                     ***  



Senhösten 2005 damp den ner, den oväntade valpkullen som vår Anonym häcklar mig för i sina kommentarer. Därmed fanns under ett par år fyra collies här hemma och nog tyckte jag att vi hade händerna fulla. Så blev den gamle hanen sjuk och dog och visst var det svårt, för han var den hund som jag nog hade haft något konstigt hopp om att få leva resten av mitt liv med. Men jag hade fortfarande tre aktiva collies, så yep - jag hade händerna fulla och inte mycket tid för saknad. Och nu, nu är det en gammal tik och en halvvuxen valp - och vi har förbaske mig  fortfarande händerna fulla. Och  pälstussar i vrårna, tuggmärken på köksstolarna och leriga tassavtryck på hallgolvet.
Jag undrar hur det skulle ha sett ut här om jag från 2006 och framåt hade fött upp 105 valpar?

Någon har gjort det: 82 collievalpar från 2006 och framåt.  De 82 collievalparna kommer från 7 olika tikar. Det är bra gjort, att få in ett sådant antal tikar i sitt hem och sitt liv på bara sju år, och ge dem all deras motion och träning, det tycker jag. Jag hann aldrig riktigt med bara tre!
Eller så är det inte riktigt så bra gjort och upplägget är ett helt annat än vad en godtrogen valpköpare tänker sig. Till exempel kanske det ser ut så här. Man köper en collietik. Tiken har höfter som är okej och är ögonlyst x 2 och har ett MH som också är okej, för hon har visserligen stora utslag på dumpen och skramlet men avreagerar fint och slutar med en etta på skotten. Så man låter henne få 22 valpar.
Av de 22 behåller man en, självklart en tik. Man röntgar höfter och valpögonlyser och man gör ett MH. Framtidshoppet har 4 på dumpen, femma på skramlet med kvarstående rädsla 4, hon har femma för rädsla inför spökena och hon har femma på skotten, men är man utsedd till avelstik så är man. Så hon får 24 avkommor.
En av de 24 är en tik, självklart är det en tik. Hon blir också ögonlyst som valp och när tiden är inne röntgas höfterna. Hon gör sitt MH och får en femma på skotten och har hittills hunnit med 7 valpar.
Ännu en tik, dotter till den första och syster till den andra, blir ögonlyst som valp, får höfterna röntgade och går sitt MH. Hon maxutslag på dumpen, maxutslag på skrammel, men avreagerar ner till 3 och 2, hon visar maxutslag på rädsla för spökena men har en etta på skotten. Hon har 14 valpar.
Ja, det där var ju inte svårt att förstå, man köper sig en tik och låter henne bli stamtik för sin uppfödning. Man behåller en dotter efter henne. Så långt är jag med... fast jag skulle inte ha valt den dottern för avel. Svårare att fatta är hur man får in de tre andra tikarna, de utlandsfödda, som dyker upp och lämnar  kullar med kennelns namn. Inlånade?  Två av dem har skapliga MH och en av dessa två får en hanvalp, som ses som lovande. Den tredje tiken har maxutslag på rädsla för dumpen, för skramlet, för spökena och en femma på skott. Denna tredje tik får fem avkommor - med den egenuppfödde hanen, som visar rädsla  4 för dumpen, kvarstående rädsla 3, och en fyra på skotten. Totalt har den hanen hunnit med 56 avkommor inom och utanför kenneln.
Börjar det bli många hundar i och runt den lilla uppfödningen? Jo. Men det är inte det som stör mig. Det som stör mig är det börjar bli många rädsleutslag. Den egenuppfödde och egenägde hanen kan mycket väl vara en bra hund - han var uppe på korningens mentaldel och dit kommer inte de mest nervösa.  Men är han  rätt kille att ha så många valpar?  Varför används han till en tik som den tredje utlandsfödda? Vem använder honom?
Jag gissar att svaret är att han används av  andra kennlar för att han är snygg, d v s har utställningstitlar, och av sin egen uppfödare/ägare för att han är snygg OCH gratis.

Så var det med de 82 collievalparna. Men det fanns ju fler? Jo, från 2010 och framåt finns det 23 valpar av en nypoppis miniras också. Tittar man på Hunddata, får man intrycket att det är samma upplägg där: starta med att köpa en tik. Ta en kull.  Skaffa egen hane. Kom igång!
Jag tror att 105 valpar ger registreringsavgifter till SKK på runt 40 000. Räcker det för att hundägarnas riksorganisation skall vara nöjda med att se sin logga på hemsidan från kenneln All In The Family?

Bodil Carlsson

7 kommentarer:

  1. Du är faan inte klok hur kan du bara gå för Rätt kryss i rätt ruta. Man kollar väll hur hunden fungerar i vardagen. och vad jag vet så är dom skottfast. Jag själv har träffat många av dom och är jätte bra. Men sen är det några som skiter i hälsan som jag tycker är minst lika viktigt. men jag vet ju uppfödare som har hd fast gör om samma kombination igen och det ska vara en känd uppfödare. Men kallar det för tjuvparning pyttsan det tror jag vad jag vill om. Lätt att kallas tjyvparning. Så jag tycker du ska lägga av att slänga skit på andra när du själv inte har rent mjöl i påsen.. Fortsätter du så blir det en polianmälan. Slutdiskuterat

    SvaraRadera
  2. Hej igen Anonym! Du får verkligen inte skrämmas sådär! Tryckfrihetsjuristerna kan bli rädda.
    När det gäller att bli polisanmäld, så har jag inte så stor erfarenhet av den saken, men någon gång är ju den första. Go ahead! Ett förslag bara: hos polisen gör man bättre intryck om man vågar tala om vad man heter och det kan vara så, att det är PO du ska vända dig till, inte polisen. Vet inte riktigt, men polisen är förstås alltid ett alternativ värt att pröva. Ring dem och fråga! Om inte annat, så vet du resultatet den dag en professionell journalist får för sig att ta en seriös titt på delar av renrasaveln.

    SvaraRadera
  3. Titta på mh-kryss.....ja, det vore ju rätt idiotiskt av SKK/SBK att lägga ner all tid, möda och pengar på något som man ändå kan skita i, eller hur? Nja, det är nog ändå så, att den där färska forskningen, som säger att en hunds mh rätt väl avspeglar hur den beter sig i vardagen, har helt rätt. Varför skulle man använda en hund som haft en massa bekymmer med att ta sig igenom en enkel mh-bana i avel, när man istället kan använda en som gjort bra ifrån sig? Varför nöja sig med mindre? Det skulle man bra gärna vilja veta.

    SvaraRadera
  4. Det sägs själv jag skulle inte avla på rädda hundar det sägs ju det men jag vet sånna hundar som klarade MH & MT men kröp i en utställningring och hundar som var så rädda bara man tittade på dom vad säger man då är MH bra. jag säger att vi inte ska ha MH för det ska vi men jag menar man ska inte titta sig blint bara på MH. Och jag vill att mina valpköpare både Röntgar, ögon och MH i min kennel har jag börjat att MH ingår i priset. Jag tycker i alla fall att du ska sluta med att skicka en massa som du inte vet något om. Men du har väll inget annat för dig.

    SvaraRadera
  5. Fortfarande anonyma kommentarer, som ingen äger. Märkligt beteende. Skulle ju kunna tycka att den som är anonym vill att någon bryr sig om det hon/han skriver.

    //Karin E-H

    SvaraRadera
  6. Ja, visst börjar det bli problematiskt? Eller lite småkomiskt, jag vet inte vilket. Saken är ju att om det blir fler än 1 anonym kommentator, så får man börja titulera dem "Anonym 16.51" resp "18.20", eller rätt och slätt Anonym 1, Anonym 2, o s v. Men fram med sanningen nu, Karin! Exakt hur många gånger har MC-gängen dykt upp på din förstubro för att du har kommenterat på en svensk hundblogg?

    SvaraRadera
  7. Det är vetenskapligt bevisat att hundens beteende på MH stämmer mycket väl överrens med dess beteende i vardagen. Det blir tämligen avslöjande att påstå något annat, med tanke på de resultat som SLU presenterat angående just detta.

    SvaraRadera