lördag 15 februari 2014

ATT TIGGA OM TRASSEL

Lördag eftermiddag och det vräker blötsnö och piskar vind så till den grad att till och med vildvalpen avböjer mera utevistelse. Alltså: statistiksök! Vi spårar kennlar!
Varför inte ta sig en titt på vem som föder upp vad?

Så vad gjorde den seriösa kenneln HogWash år 2011, om inte använde tiken med maxpåslagen i rädsla  till en hane som såg ut så här i alla de tråkiga sifferraderna som döljer så mycket oväntad dramatik för oss som köper valpar.


xxxxx/2010
ComeOnNow Courting Disaster*
92
/
13
62
/
14
83
/
11
95
/
12
101
/
20


Det ni ser är hundens indexvärde i aveln. 100 är snitt för använda avelshanar när det gäller önskade egenskaper. Den här gossen lämnar, kan man kanske säga, en del övrigt att önska. Han ligger en bra bit under andra hanar när det gäller oräddhet/nyfikenhet, men det är inte det största bekymret. Han har 62 - SEXTIOTVÅ - på social kontakt. Jag minns inte att jag har sett någon collie klocka in på så låga värden för just den egenskap som brukar vara rasens räddningsplanka, social förmåga. Jag blir paff. Hur ser hans MH ut? 1:or och 2:or står som spön i backen på kontakt, leklust, intresse och det mesta andra. Det han  förmår är överraskningsrädsla, för när dumpen drattar ner drar han till med en 3:a, visar en 3:a på hot/aggression mot dumpen och - tyvärr - orkar han leverera en 3:a på kvarstående dumperädsla också.
Se det var väl en riktig pärla att använda till den tiken!

Så varifrån kommer den hanen? Engelsk utställningskennel, som tycks satsa på att exportera österut. Det är den kenneln och den trenden vi spårar efter här. Hunden heter inte ComeOnNow Courting Disaster, även om han borde ha hetat så. Han heter snarare "Utmana Ödet", eller kanske "Be Om Bekymmer", och det är väl vad den här uppfödaren gör. Inte för egen del, men för valpköparnas.
Och  för rasens räkning, förstås.

Bodil Carlsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar