måndag 17 februari 2014

SÅ VILKEN ÄR SKILLNADEN?

Fråga: Vad är det för skillnad mellan att etablera sig som ägare av storvinnande avelshane schäfer och att etablera sig som collieuppfödare idag?
Svar: det krävs mindre pengar och mindre kontakter för att starta upp collieuppfödning.

För ett tag sedan ringde en av grannarna. Hon hade sett en så fin collie på Blocket! Skulle det inte vara något för oss, nu när Gammeltikens ben ibland värker efter leksprången och det syns att hon önskar att någon yngre förmåga ville ta sig an valpens uppfostran? En collie med sånt där MH var det också, precis som grannen vet att jag vill ha det!
Klart jag inte kunde motstå en titt. Foto på Blocket visade det  klassiska collieansiktet med de normalstora vackra ögonen och den vackra pannan och allt annat som har smält det här hundägarhjärtat till varmt gelé i snart trettio år - och visst stod det att hon hade gått sitt MH! Så jag mejlade säljaren.
Jag tror att detta var en mycket seriös ägare. Det var tydliga krav - helst skulle köparen bo i närheten så att det gick att hålla koll och det var noga med vart tiken kom. Här var det inte tal om att slumpa bort sin hund! Det fick inte vara till någon kennel som tiken skulle komma.  Hon hade redan haft en kull.  Allra helst skulle hon till landet. Inte för att det på något vis var en problemhund, tvärtom var det en mycket lydig och vänlig hund, men helst skulle hon till landet. Hon blev så väldigt orolig runt nyår där hon bodde nu. Nytt mejl till säljaren - varifrån kom tiken?

Jo,  från kennel X. Det var inte svårt att räkna ut hennes identitet och kontrollera i SKK:s Hunddata. Hon har maxutslag i rädsla för dumpen, maxutslag i rädsla för skramlet och maxutslag i rädsla för spökena. Sedan avreagerar hon rätt bra, tvåor på kvarstående rädsla... den gången. Tydligen är det värre nu. Hon har en trea på skotten... den gången, men det är ju uppenbarligen också mycket värre nu. Inget ovanligt i rasen, som alla vet som varit med ett tag.
Hur ser hennes föräldrar ut? Hennes far bröt sitt MH två gånger. En gång efter maxutslag på dumpen med kraftig kvarstående rädsla och därefter maxutslag på rädsla vid skramlet. Andra gången maxutslag på rädsla för dumpen och maxutslag på kvarstående rädsla. Numera är hunden Tjänstehund i Försvaret, vilket rimligen betyder att han har förmågan att lära bort rädslor med rätt träning. Det är en mycket bra sak, men det ändrar inte på kraften i reaktionerna när han blir rädd. Och att använda honom till en tik med maxutslag på rädsla för dumpen, maxutslag på rädsla för skramlet och en femma på skotten är så omdömeslöst att man borde åka ur SKK för det.
Så såg det ut. Anlagen för rädslereaktioner är stora på båda sidorna och hos tiken med det vackra ansiktet som behövde ett lugnare liv på landet har de anlagen, som jag ser det, börjat slå igenom, så jag tackade nej. Jag önskar tiken och hennes ägare all lycka i världen med att hitta rätt hem. Jag önskar också att hennes uppfödare och den som använde henne i avel skulle visa lika stor omtanke om resultatet av sin verksamhet och lika mycket noggrannhet i sitt val av avelsdjur som den här ägaren visade i valet av ny ägare till tiken.
Och så önskar jag hennes sex valpar lycka till. Det kan de kanske behöva? Födda när mamman var knappt två år gammal är de efter en hane med maxutslag i rädsla på skramlet, vilket han avreagerar fint... för att sedan avsluta med en femma på skotten.

Kennel X är en av ett tiotal collieuppfödare som skulle göra oss en tjänst om de la ner verksamheten. Vad är skillnaden mellan det här och vanlig tjäna-en-hacka-på-din-tik-blandrasavel?
Tiken med det vackra ansiktet har en pappa som är utställd typ 50 gånger och får kallas DK NO SE UCH. Hennes valpar har en pappa som är utställd skapligt mycket, han också, och får kallas NO UCH. Det är skillnaden.
Jag är säker på att valpköparna tycker detta är mycket betydelsfullt.
Inte sant, SKK?

Bodil Carlsson


2 kommentarer:

  1. jag tycker du ska sluta att prata en massa dynga om en hund som är Tjänstehund som har värre krav än ett djävla mH och han gick mh han var för ung och andra gången så skulle han ha klarat sig men tyvärr han som dömde tyckte inte om collie. Hunden ifråga var inte rädd då han var bara glad och viftade på svansen och sprang till publiken. medans en anna Bruksras var skit rädd men han blev godäkännd och hunden ifråga har både korade och bra mentala valpar. Och han har också lämnat bra Hälsa men det är tydligen inte viktigt i samman hänget. Jag tycker du ska ta reda på fakta innan du sprider en massa skit. Tack för mig

    SvaraRadera
  2. Jaha, här kom den förväntade kommentaren - och det är väl inte svårt att gissa vem du är, Anonym, så varför inte stå upp och använda ditt namn?
    Om du själv tänkte innan du gick i taket, så skulle du se att jag säger så här om din hund, eller den hunden som vi talar om.
    1)Han har 2 brutna MH:n. Sant eller inte sant? Om det är sant, varför säger du att det är dynga?
    2)Första gången bröt ägaren, så hunden fick göra om sitt MH. Sant eller inte sant? Om vi tittar på första försöket, så bröt du, eller kanske någon annan, som gick med hunden. Var anledningen till att du/annan bröt att hunden var glad? Var det en femma på svansviftning som fick beskrivaren att bryta nästa gång? Måste vara första gången i MH:ts historia som "bryter p g a glädje" dyker upp i så fall. Som det ser ut i SKK:s Hunddata, så bröts MH ena gången p g a kraftiga rädslereaktioner på dumpen, andra gången på skramlet. Sant eller inte? Om inte sant, kontakta SKK för rättelse. Om sant, varför påstå att det jag säger är dynga?
    3) Om du läser en gång till, skriver jag faktiskt så här. "Detta ser ut som en ung hund med anlag för rädslereaktioner. MEN han visar att han kan ta kontroll över dem och blir TjHund. Det är en mycket bra sak."

    4)Resonemanget fortsätter: "Kan man använda en sådan hund i avel? Ja, det kan man. OM MAN VÄLJER HANS TIKAR LITE BÄTTRE!"

    5)Om man har en hane med anlaget för stora rädsleutslag - vilket han visar som ung genom inte ett utan två brutna MH-försök - som OCKSÅ har medfödd förmåga att komma igen och träna bort dem i arbete, vilket han visar som lite äldre och mognare hund, då kanske man som hanhundsägare kunde göra sin hund och sin ras en stor tjänst och använda honom till tikar som har mindre rädsleutslag. INTE till en som har likadana eller större!

    6)Det är, kort sagt, inte din hund jag har något emot. Det hade du sett om du hade läst färdigt innan du började väsnas. Det som står i texten är att en hund som din, som själv och i sin familj har anlag för kraftiga reaktioner, men som bevisat att han kan balansera upp dem, används till en tik med ljud- och skotträdsla och sedan används deras dotter till en hane med maxutslag på skotten. Det har jag vid det här laget väldigt mycket emot. Du måste väl se att det är så man fortsätter att mata in anlagen för rädslereaktioner så att de fortsätter ligga högt i den här rasen?

    7) Om du tittar på din hunds avkommespindel, så ser du att den ligger ungefär i snitt med rasens, möjligen lite större utslag för rädsla men inte något att tala om. Hur tror du att hans avkommespindel hade kunnat se ut, om han hade använts till tikar med bra MH?

    8) En gång till: du - och de som använt din hund - är hjärtligt välkomna att höra av er och förklara hur ni ser på saken. Men om ni påstår att jag inte håller mig till fakta, så får ni lov att visa vilka uppgifter som inte stämmer. OK?

    SvaraRadera