söndag 16 februari 2014

LETA PÄRLOR I DYN


Och här har vi så kennel LollyPets! 45 valpar under eget namn mellan 2007 och 2013. Uppskattad bruttointäkt 450 till 500 000. Hur har det gått med varorna?

Första kullen gav 6 valpar. De är ögonlysta och höftledsröntgade och varenda en startade sitt MH, vilket man måste säga är en bra ansats sådär i starten. En i kullen bröt efter avståndsfiggen. En annan bröt efter skramlet efter att ha prickat in 5 på dumpen. De andra fem har hyggliga värden på skotten: fyra kom hem med en etta och en med en tvåa. Men fyra av de fem har 4 eller 5 på rädsla för något annat på banan. Dumpen eller skramlet eller spökena.
Den sista valpen i den kullen har däremot ett riktigt bra MH. Bra kontakt, bra leklust, måttliga skrämselreaktioner utan kvarstående rädsla rakt igenom banan och han avslutar fint med en etta på skotten. Om någon av de sju skulle kunna få göra ett försök i aveln, så är det väl han. Och så blir det – efter 18 utställningar och ett CERT. Vem används han till?
En tik där beskrivaren bröt efter dumpen. Inte för att hon blev rädd – hon gick i taket med en femma på hot/aggressivitet. Mycket ovanligt hos en collie, men den här tjejen gjorde det. Sju valpar föddes i den kullen. Helt rätt, jag känner inte någon av dem. Men jag skulle ha behövt känna dem väldigt väl för att våga köpa.

Visst är det häftigt? Hög rädslebelastning på ena sidan, oklar kraftig aggression på andra sidan. Den här uppfödaren fortsätter att mata in anlag i hundpopulationen: 2013 års kull från LollyPets har en pappa med brutet MH utan höftleds- eller ögonstatus och för att matcha honom finns mamman med brutet MH. Hur tror ni det ser ut om tjugo år, när alla de här anlagen skvalpar omkring i rasen (för att inte tala om den papperslösa buskavelns grummelvatten som vi ju ser breda ut sig som översvämningarna i England) - när någon annan vill tjäna en hacka på valpar som har fina utställningsvinnare bakom sig?

Kom inte och säg att det inte är ert ansvar, ni som sysslar med sånt här. Det är renrasavelns ansvar att sköta sin uppfödning så att blandrasaveln inte ser ut som ett lotteri med precis lika stor vinstchans. Det är renrasavelns ansvar att se till att egenskaper som inte ska finnas i framtiden selekteras bort idag!
Köpa reggad valp ska inte vara samma sak som att leta pärlor i dyn.

 

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar