måndag 29 november 2010

THE BIG FIVE








Efter lunchen på lördag var det dags för föreläsningen Avelsplanering med hjälp av MH. Inte för att MH är det allena saliggörande – hälsa och hållbarhet ligger lika högt på priolistan, vilket framhölls. Först kom spindeldiagram - ”Tycker ni att ni kan läsa dem?” De flesta av oss som var där tyckte nog det, men blev påminda om att skalstegen kan vara olika och att bascirklarna representerar olika saker i olika diagram, så man måste se upp. Vi hade gruppdiskussion om val av hane till okänd men verklig tik, med tre möjliga hanar vars individuella spindlar och avkommespindlar fanns med. Som alternativ fanns också för alla fyra hundarna den femuddiga stjärnan, som är en sammanfattning eller förenkling – den visar hundens utslag på de fem viktiga egenskaper som man vill beskriva på ett MH. Den är lättare att överblicka – se ovan!

Sent lördag eftermiddag kom Sofia Trenkle Nyberg i projektgruppen för hundars mentalitet (KHM) och berättade om arbetet med att ta fram BHP, det nya ”bas-MH” som arbetsgruppen ska presentera för CS i februari nästa år och som KF sedan får säga sitt om i september. Förra året gick åt till förberedande arbete i projektgruppen. I år har man lagt upp ett test, som över 200 hundar av 5 raser har fått prova. Raserna har inte varit bruksraser, utan har valts ur sinsemellan olika grupper – golden, whippet, amstaff, rhodesian ridgeback och dvärgpinscher. För bruksraserna ska MH vara kvar som det är.
BHP är tänkt att ta 30 minuter per hund. Det är inte färdigutformat i alla detaljer, men innehåller sju olika moment och mer än 400 beteenderegistreringar – så många på så kort tid att man räknar med att behöva handdatorer! En del moment påminner om MH, andra är nya – som att gå på glatt eller glansigt underlag, att visa hur länge man koncentrerar sig för att få av locket på en burk som man vet innehåller läckerbitar. Ljudkänslighet (kedja i roterande trumma) och dumpe känner vi igen. Påminner om spökena på MH gör också personen i hatt och solglasögon med stor kroppspråksdöljande klädsel, som är svårtolkad när han plötsligt kliver fram i hundens blickfält. Momentet som testar socialt intresse är också annorlunda utformat och börjar med att testledaren går rakt mot hunden med blicken fäst på den. Ett par promenadsvängar med denna person ingår och slutligen ska hunden också klara att få tänderna granskade och en framtass upplyft.

Det man vill försöka ta reda på är var en hund befinner sig när det gäller grundläggande dimensioner av personlighet. ”The Big Five” , som det kallas. Delvis, men inte riktigt, samma som MH försöker fånga.
Det är Extraversion – hur utåtriktad individen är, hur lätt den har för att reagera med positiva känslor på sin omvärld. Det är ”Negativ affekt” - hur mycket den svarar med osäkerhet, försiktighet, ängslan eller misstänksamhet. Det är Öppenhet – hur nyfiken är hunden? Hur lätt tar den in nya intryck? Det är Socialitet – hur ”sympatisk” är hunden mot andra? Är den vänlig? Omvårdande? Bryr den sig? Det är slutligen också draget Noggrannhet, att vilja ha koll på sin omgivning, att vilja göra rätt. Sofia T N var lite osäker på om detta egentligen finns hos hundar – men en colliemänniska sa genast att varje människa som levt med en hundflock ju måste ha upptäckt att det brukar finnas en ordningspolis i gänget...
Saker som man har funderat på men inte riktigt vet hur man ska få med i testet på ett tillförlitligt sätt är bl a separationsrädsla, aggressivitet, intresse för att jaga vilt, attityd mot andra hundar och reaktioner på skott/fyrverkerier. Det där sista väckte en hel del reaktioner hos publiken. Som flera sa, är det ett jätteproblem för många hundar! Varför är en så viktig sak inte med?
Gissa! ”Ja, det vet vi, men om skotten är med, så slutar det väl med att uppfödarna inte kommer!”
Upprörd uppfödare: ”TA IFRÅN DOM AVELSRÄTTEN DÅ!”

Som sagt, föreläsningarna den här helgen var väldigt intressanta – men frågan är om inte diskussionerna och kommentarerna var mer givande ändå.

Bodil Carlsson

1 kommentar:

  1. HEJ IGEN!

    Spännande snack om MH och avelsplanering, men detta med BHP gjorde mig bara förvirrad då jag lyssnat till Sofie. VARFÖR vågar inte SKK ta tag i den absolut största rädslan hundpopulationen i Sverige har störst problem med?? Stor besvikelse, tycker SKK är fega om jag ska vara ärlig! Sen fattar jag nog inte varför man inte "bara" ser över MH:t och gör om det lite grann, men men...............

    SvaraRadera