lördag 20 november 2010

TEORI OCH PRAKTIK

Vi bryter! Trettioen kommentarer har hittills ramlat in efter Johans inlägg Synbara bevis och det börjar helt enkelt bli för långt att scrolla ner.

Fortsatta kommentarer, gärna! Men då tar vi dem under det här inlägget i stället, så blir det mera lätthanterligt för läsarna.

Anci och Peter tar upp detta med att teori och praktik måste fås ihop. Sant, men vad betyder det i - tja, okej då - praktiken? Hur gör man?

För mig är praktik utan teori, utan kunskap, just den situationen där man står med en fodertik som visar sig ha EPI och inte har en susning om hur det har blivit så och dessutom inte har en aning om hur man ska göra med hennes kullsyster. Sjuk? Snart sjuk? Kommer aldrig att bli sjuk? Eller är genetiskt fri och invändningsfri att ta en kull på?

Teori utan praktik är samma mörker på ett annat vis. OM ingen vet vilken ålder EPI debuterar vid, därför att ingen har talat om det för veterinärer/genetiker (eller forskarna vid SLU), därför att alla håller tyst som om det gällde maffiahemligheter, så har ju ingen några fakta att bygga upp sin teori av!!!
Och då finns det ingen veterinär eller forskare som kan säga till Anci - "Jasså, hon är tre år och vid gott hull? Hon står på huvudet i matskålen och du kan ge henne grädde? Hon käkade ett paket bregott utan trubbel? Jamen då så! Frisk bärare eller genetiskt fri! You can take my word!"

Några gånger varje år ringer det någon hit och frågar om genetiska sjukdomar. Oftast är det uppfödare. De har precis samma sorts frågor som Anci ställer sig: hunden har X, men betyder det att hennes pappa/mamma/syskon också har det?
ALLA SÄGER: "DU TALAR VÄL INTE OM DET?"

Det gör jag inte - utom nu, i den här formen och ingen kommer att få ur mig vem som har frågat vad om vilken hund. Ever! Men vore det inte mycket bättre om vi i stället gjorde så här?
Rasklubben letar fram en eller två erfarna veterinärer - Strömsholm har säkert några att erbjuda. Folk med lång erfarenhet och bra kontakter med andra veterinärer med annat specialområde att skicka frågan vidare till om det behövs. Rasklubben letar fram en klinisk genetiker också. Man gör ett avtal med de här personerna: de svarar på frågor. När man ringer och frågar, får man lov att tala om vem man är och vem hunden är - annars blir det enkelt att göra anonyma "busringningar" om att konkurrenternas hundar är sjuka....
Veterinärerna och genetikern noterar hur många som ringer och vad de frågar om. Informationen lämnas vidare till rasklubben men i avidentifierad form, d v s namn på uppfödare/ägare och hund tas bort.
På så sätt skulle 1)informationen komma in till veterinärmedicinarna
2)rasklubben hållas löpande informerad och
3)INGEN behöva vara rädd för att bli uthängd som uppfödare, känna sig illojal mot sin uppfödare om man är valpköpare eller vara rädd för att få obehag
4)valpköpare skulle kunna se en sammanfattning på rasklubbens hemsida och få en idé om vilka hälsorisker som finns i rasen och vad man ska fråga uppfödaren om, även om kullen är en A-kull.
Och 5)vi skulle alla må lite bättre av att inte känna att det är en massa hemlighållande hitan och ditan!


Vad säger ni? Är detta ett bra förslag? Om inte annat skulle vi inom klubben få en bättre överblick över hur stora resp problem är. Är det 50 personer om året som ringer om EPI - eller är det 2? Personligen tror jag att problemet med de dåliga nerverna på våra hundar är avsevärt större än EPI - men med ett sådant system skulle man inte tro, man skulle rentav kunna veta.
Teori och praktik ihop!

Bodil Carlsson

13 kommentarer:

  1. Det finns ett bra uttryck, nämligen: "Papperen på bordet".
    Man måste tala om sjukdomar, mentalitet och annat som påverkar hundens (och ägarens) liv. Att smussla och ljuga lönar sig sällan, plötsligt hinner verkligheten ikapp och då ska allt fram i ljuset och granskas.
    Absolut kan öppenhet uppfödare sinsemellan vara en väg att gå men hur många uppfödare hänger på?
    Problemet är nog inte att få collien till en mentalt sund och frisk hund, problemet är att få alla uppfödare att vilja gå vägen som leder dit...
    Bodil, bra förslag här ovan. Det är ett första steg på vägen.

    SvaraRadera
  2. Vill bara tala om att jag raderat ett inlägg - det som var "onödigt utpekande" enligt skribenten själv. Jag förstod inte vad som menades. Nu gör jag det, så nu är den kommentaren borta.
    Snälla - är det tänkbart att ni uppfödare kan klara av att diskutera vad som händer inom rasen och vilka prioriteringar som görs utan att använda den här bloggen (också, är man frestad att säga) för personliga fejder???

    JA, man måste kunna prata om vad som görs och inte görs. Men NEJ...
    Collieforum vilar för tillfället efter vad jag skulle vilja kalla för ett mycket långt och tåligt buret lidande för administratör och moderatorer. SÅ många påhopp! Så många gliringar! SÅ mycket okonstruktivt, fientlighetsbyggande antydande!

    Använd inte Collievänner så - vi går inte med på det.

    SvaraRadera
  3. Samtidigt är det jätte jobbigt att sitta och slänga upp sina kort på bordet och sitta och veta och samtidigt se hur endel uppfödare välltrar sig i sin egen lilla "lycka" utan att se sig själv i spegeln! För kan de göra det utan att vända bort blicken! Det gäller både hälsa som mentalitet. Det är svårt att skriva och få till en riktig disskusion utan att göra angrepp, man vill ju visa vad som pågår, öppna ögonen! Alla individer ska deffenitivt inte gå i avel och man måste kunna rensa som uppfödare, man kanske inte kan ha 10 hundar hemma utan måste skicka i väg dem som inte håller måttet. Jag själv har 4 och tycker det är för många, men om man ska kunna garantera någon framtid som uppfödare så är det för få!Att hitta den där individen som håller måttet börjar vara som att vinna på lotto, trotts att man tar hänsyn till MH och hälsa och lagt det andra på hyllan!Frågan är vad som är acceptabelt ur hundarnas synpunkt, hur många sjuka hundar eller hur stor H.D belastning eller andra ärftliga saker är acceptabelt? När är det vad som ska styra?
    En anna sak som jag lärt mig under de här åren som uppfödare är att den första kullen med sjukt hög innavelskoffecient är den som varit friskast, de blev alla välldigt gamla, problem har varit fertiliteten, hanarna sterila och tikarna valpnings/parningsproblem. När jag gått ut och enbart utavlat så har det dykt upp nya sjukdommar hela tiden, ögonproblem, H.D och även AD. Tycker att det blivit bättre mentalt, men inte friskare! Valparna har varit livskraftigare vid födelsen. Det här är min erfarenhet. Fast samtidigt kan jag se också att med mer erfarenhet och mer kunnskap har det blivit svårare att avla. Jag tillhör den typen av människa när jag gör något gör jag det ordentligt och med mycket höga mål och blir inte nöjd med halvmessyrer!

    //Anci Thyni Stubbfält

    SvaraRadera
  4. Anci, det du skriver nu är en helt annan kommentar! Är det inte precis vad vi borde diskutera - "när är det vad som ska styra?"
    Frågan är hur man gör det utan att det blir personliga angrepp. Spänningar och misstro mellan folk har vi haft tillräckligt av och jag tror att de flesta av oss blir mer eller mindre påverkade - antingen taggiga och misstänksamma mot vad vi hör/läser, eller helt enkelt så att vi drar oss bort, lämnar diskussionen.
    Att lägga upp en diskussion så att den både handlar om vad som verkligen görs/har gjorts UTAN att peka ut vem som gjorde det är inte lätt jämt, men inte omöjligt heller. Vem som gjorde det är inte jätteviktigt, men VARFÖR det gjordes kan vara det!

    Sen tänker jag igen att saker ser olika ut för olika människor, beroende på vilka erfarenhetr man har. På 54 collieår har jag råkat ut för en - 1 - pyometra, komplikationsfritt opererad och med torr risig päls som enda kvarstående problem. Plus en - 1 - tidigt död i trolig hjärntumör - 8 år gammal. Plus två hundar som periodvis haft lindrigt ont av vek mellanhand. Men jag har haft 17 år med ordentlig skotträdsla. Sjävklart påverkar det min bild av vilka rasens problem är! Dessutom får jag som collieägare återkommande kommentarer om rasens nerver.
    Kan det inte vara så att till en person som man vet föder upp collie går man inte och säger -"O de är ju så nervösa!"

    Men Anci, är det inte helt enkelt så att du har haft mycket otur? Per-Erik Sundgren sa en gång på en föreläsning ungefär så här: "Var hittar man de recessiva sjukdomarna? Jo, hos de seriösa uppfödarna...för det är de gener som man inte kan se komma!"

    SvaraRadera
  5. HEJ!

    Bra förslag Bodil men kommande från det landskap jag gör, vem ska bekosta det hela;-)

    Skulle vilja fortsätta diskussionen sen tidigare hur mår våra hundar på insidan?
    Ska försöka förklara varför jag frågar så. En teori jag har om rädslor är nämligen att många av våra collies går omkring i vardagen och är smårädda/osäkra, ni vet den där ständigt gangande oron man ibland själv kan känna när man ska till tandläkaren:-( Denn typ av rädsla är subtil och oerhört svårt att se hos våra vovvar. Kanske är det också därför så många reagerar då deras hundar går på MH och visar rädslor man till vardags inte ser för hunden visar det normalt med sååå väldigt små medel. På MH-banan däremot blir utslaget ett annat och hunden visar rädslor, i hundens vardag händer det sällan många läskiga saker under kort tid på det sätt som sker på ett MH. Därför blir utslaget större och ägaren står där som ett frågetecken.

    Men min stora fråga är -hur mår den här hunden på insidan efter några år? Tycker det är värt att fundera över det är en aspekt man väldigt sällan pratar om. Vad tror ni?

    Tjingeling Bettan

    SvaraRadera
  6. Bettan, jag är inte säker på att det skulle behöva kosta skjortan... Låt oss ta reda på det, att fråga är i a f gratis! Tänk om vi dessutom skulle ta och skicka en skrivelse till de största djurförsäkringsbolagen, som ju vart och ett har rasvis statistik, och be dem att vart femte år ge ut en gemensam statistisk översikt för de olika raserna! Misstänker att vår skulle ligga rätt bra till, kanske med undantag för livmoderinflammation -?


    Men Anci, jag glömde en viktig sak! Statistiken du efterlyser, där kennlarna visar hur stor andel de ögonlyser, HD-röntgar och ED-röntgar och hur många som är u a i det utfallet - den finns ju redan!
    Ligger ute på rasklubbens hemsida under Avels- och hälsostatistik!

    SvaraRadera
  7. Anci, jag tror att framtiden tillhör de uppfödare som ärligt redovisar både för- och nackdelar inom sin uppfödning.
    Om någon vältrar sig i skadeglädje över andras tillfälliga bakslag så säger det mer om den som vältrar sig än om den som fått ett bakslag...
    I min värld är det alltid rätt att vara ärlig och jag tror inte att jag är ensam om den åsikten.

    SvaraRadera
  8. Bodil ja dt finns på hemsidan under avels och hälsostatistik, men inte ihop med spindalarna, jag vill se en helhet inte behöva leta, för spindlarna går också att få fram på andra ställen. Jag vill se allt uppdukat för valpköparna där man ger valphänvisning, MH spindlar för föräldrar djuren och även för den kenneln och även hälsostatistiken för den kenneln! Sedan vill jag ju som sagt var läsa motivationen til kombinationen, hur har uppfödaren tänkt! Då har valpköparna en fullständig bild att göra sig sin uppfattning om den här kullen, inte som det ska bli med A och B gäng!

    Ja Johan jag tror också på ärlighet och att man vinner på det i längden, har ju flera valpköpare som återkommer och tar även nästa hund från mig, och Bodil, nej jag är inte mer otursdrabbad än andra uppfödare, men jag håller inte tyst om det och jag ser det själv, ser inte uppfödaren sjukdommarna så finns de ju inte.....

    //Anci Thyni Stubbfält

    SvaraRadera
  9. Anci.
    Du skriver att man inte kan lite på försäkringsbolagens statistik. Vad menar du? Du kan väl förtydliga detta.

    En annan sak jag reagerar på är:
    "jag är inte mer otursdrabbad än andra uppfödare, men jag håller inte tyst om det och jag ser det själv, ser inte uppfödaren sjukdomarna så finns de ju inte....."

    Är det bara du som är öppen om sjukdomar och vi alla andra ljuger? Välkommen på min hemsida att läsa om tidigare hundar och statistik och även under nyheter. Du vet vilken sida det är.
    Visst finns det oärliga människor och uppfödare men jag är naiv nog tro att de flesta är ärliga. Jag anser att du har haft otur i din avel, då jag vet att du verkligen anstränger dig. Långt ifrån alla har dock samma sjukdomstatistik som du.
    Ingen hund är perfekt och som jag skrivit tidigare, sjukdomar lär vi få dras med hur mycket vi än anstränger oss. Målet skall vara att minska dem. Hälsomässigt ligger collien bra till. Bäst bland brukshundsraserna. Mentalt ligger Collien dåligt till. Sämst bland brukshundsraserna. Givetvis skall vi avla för friska hundar men det utesluter inte att vi måste satsa på den mentala delen.

    Det finns mycket uppgifter både på SCK´s hemsida och på hunddata/avelsdata om våra hundar.

    Den sammanställning du efterlyser vore ju mycket praktisk. Men vem skall göra allt det jobbet? Den som redan nu arbetar med vår statistitk har jobb så det räcker och blir över, ett jobb hon dessutom gör med toppbetyg med spets.

    Anci, ställer du upp att göra den efterlysta sammanställningen? Vi skulle behöva folk som arbetar för klubben, för det måste man inte vara styrelsemedlem. Kontakta styrelsen med ditt förslag och erbjud dina tjänster.

    SvaraRadera
  10. Hej Anci!
    Jag har nu läst dina inlägg flera gånger och ska nu på bästa sätt försöka få fram mina tankar som ideellt arbetande avelsfunktionär.

    Att jag är en serviceinrättning för SCK:s medlemmar är ställt utom allt tvivel. Min ambition gällande valphänvisning är att jobba snabbt och att informationen självklart ska bli rätt. Numera finns heller inget färdigt formulär där jag kan kopiera in uppgifterna från fälten och rakt in i dokumentet.
    På hemsidan under anmälan av kull finns tydligt förklarat hur jag vill att uppfödarna ska meddela in kullarna till mig. Högt räknat är det väl två stycken som förstått denna information och förenklat för mig genom att byta ut uppgifterna till de aktuella för den kull som avses. Jag har hittills aldrig gjort någon affär av detta utan tar vackert fram uppgifterna manuellt eftersom jag också förväntas kunna titlar, hemsideadresser och hälsostatus alldeles av mig själv. DETTA TAR TID!
    En annan sak som inte görs genom någon enkel knapptryckning är inavelsgraden för den planerade kullen. Det är en service till valpköparna som jag tar fram genom vårt dataprogram.

    Anci, du tycker att klubbens valphänvisning är OK först när spindeldiagram för mor, far samt kennel finns i anslutning till den planerade kullen samt även dess hälsodeklaration. Jag undrar i mitt stilla sinne vem som förväntas ta fram alla dessa uppgifter, skapa hyperlänkar och därefter se till att uppgifterna hålls uppdaterade. En kull ligger ofta ute ungefär 5 månader (drygt 2 månader innan valparna föds och därefter ca 3 månader innan alla valpar är sålda)På våren och försommaren är det hårt tryck eftersom många planerar sina valpkullar då. Hur mycket ska man förväntas få serverat när man letar efter valp?? Jag arbetar 100% inklusive kvällar och varannan helg, har familj, egen hund, hus och har en hel del andra åtaganden i både rasklubben och SBK-centralt.
    Ditt förslag innebär att jag skulle behöva avlönas från rasklubben eftersom jag redan nu arbetar många, många timmar varje vecka på frivillig basis och utan ersättning.

    Svenska collieklubben informerar tydligt på valphänvisningssidan hur man ska hitta de uppgifter som är viktiga för hundköpet genom att skriva ut SKK:s adress på nätet gällande rasdata. Det framgår också att registerkommittén hjälper till att ta fram uppgifter på det som önskas. Under statistiksidan finns hur mycket uppgifter som helst för den som vill fördjupa sig. Kennlars hälsostatistik, enskilda avelsdjurs hälsostatistik. Kennlars MH-statistik, avelsdjurs MH-statistik. Cert och CACIB-vinnare, godkända på MT, uppflyttade på bruksprov, o.s.v.
    Allt detta finns tillgängligt på vår hemsida. Som ev. blivande valpköpare måste jag dock själv granska och utvärdera de uppgifter som finns tillgängliga angående den kombination jag fastnat för.
    Ett förslag från mig är att alla uppfödare som har egen hemsida tydligt visar hur kennelns spindel ser ut och även föräldrarnas spindel i den aktuella kombinationen. Jag hjälper gärna till och tar fram kennelspindlar då dessa bara är möjliga att ta fram genom LATHUNDEN.

    SvaraRadera
  11. Vad tråkigt Anita att du blir så arg på mig, jag vet att du lägger ner oerhörd tid på att hålla oss informerad om allt som hör till vår ras, och det är du oerhört duktig på! Det jag försöker är att hitta någon annan lösning på valphänvisningen, jag måste tillägga att jag är oerhört nöjd egentligen med hur det är nu, det jag inte vill om det har gott någon förbi är att delas upp i A och B lag, alltså det nya som börjar gälla från årskifftet.Då vill jag veta allt om A upföadarnas avel, inte bara att de avlar på rätt kryss på MH, så resonerar jag. Förlåt om det förargar dig, det var alls inte meningen, försöker bara vara konstruktiv och göra något åt något som inte jag gillar, lika mycket som ni i styrelsen gör något åt något ni inte gillar! Men nu har min bihåleinflammation lagt sig och jag återgår till min vardag med 4 hundar, 3 barn och heltidsjobb!Då finns inte tid att skriva eller läsa vad andra skriver!

    Sedan till Wanda, det är inte alls bara jag som pratar om vad jag drabbats av i min avel, jag vet att du också gör det och en handfull till, men alla andra då? Det lustiga är att det hör av sig valpköpare till en hel del andra uppfödare som också de haft otur, inte bara med en collie utan kanske även med två, därför är jag helt övertygad om att det inte enbart är jag som drabbats av olika saker. Vi är många som avlar på denna ras.Sedan till varför försäkringsbolagens statistik inte är helt tillförlitligt, statistik förs enbart på de sjukdommar som man betalar ut på försäkringen! Läste om detta i ett nr av Hundsportspecial nyligen!
    Men nu återgår jag till vardagen och lovar vara tyst hädanefter!

    MVH
    Anci Thyni Stubbfält

    SvaraRadera
  12. Anci. Helt klart drabbas inte bara du av sjukdomar. Men en del har haft tur och klarat sig bättre än du, en del kanske sämre. Andra raser kan ha det värre, och blandraserna är långt ifrån förskonanade.

    Nej allt hamnar inte hos försäkringsbolagen men det är lika för alla raser.

    Uppdelningen i A och B lista för valpkullar (gillar definitivt inte namnen) men jag kan se det som en information till valpköpare och dessutom som en morot att försöka avla efter avelspolicyn.

    SvaraRadera
  13. Anita och Anci! Jag tycker att enda lösningen är den att varje kennel alldeles själv lägger ut de sammanfogade uppgifterna...
    Visst har Anci rätt i att detta skulle vara utomordentligt värdefull info till valpköpare. Men den enda person som kan förväntas hinna och orka med alla dessa sammanställningar och uppdateringar är ju... uppfödaren själv!
    Så vem blir först ut? Anci? Det skulle ju verkligen vara att ta upp den där stafettpinnen och ta täten!

    SvaraRadera