söndag 14 november 2010

CAVEAT EMPTOR!

är en gammal latinsk varningsfras som betyder ”Köpare, se upp!”
Vi snackar inte jämnfördelat i uppgifterna som följer. Vi snackar inte lika prioriteringar. Vi pratar inte om lika chans för valpköparna att få en glad, lekfull, nyfiken hund. Vi talar om hur det ser ut i den svenska collieuppfödarbranschen.
Köpare, se upp! för så här fördelar sig kennlarna på några MH-beskrivna egenskaper, som är rätt viktiga för oss valpköpare att ha ett hum om innan vi bestämmer vem vi ska öppna plånboken för. Varför har vi hund? För att de ger oss så mycket vänskap och delar med sig av sin livsglädje, inte sant?

Av 54 kennlar med 15 eller flera beskrivna ligger 9 kennlar bättre till än rasgenomsnittet när det gäller social förmåga. Det är 17%!
Vårt rasgenomsnitt ligger – trots att så många ständigt betonar att collien framförallt är en sällskapshund, inte en sån där arbetsinriktad jobbig brukshund – på precis samma värde som den genomsnittliga MH-beskrivna schäfern. Bara 17% av kennlarna har collies som är mera sociala än schäfrarna!

Av 54 kennlar ligger 4 stycken bättre till än rasgenomsnittet när det gäller lekfullhet. Det är 7%!

Av 54 kennlar ligger futtiga 6 bättre till än rasgenomsnittet när det gäller nyfikenhet/oräddhet. Det är 11%!

Lite drygt en på tio av de som föder upp den ras jag har som familjehund lyckas få fram hundar med någorlunda normal nyfikenhet och orädsla?
Typ en på tretton får fram normal, fin hundlekfullhet?
Och den som väljer collie hellre än schäfer för att få en riktigt bra kompis till sig själv eller barnen har färre än en på fem att titta närmare på!
Är det möjligt?
Detta är offentligt tillgängliga siffror från Lathunden. Det jag kan få fram, det kan alla andra valpköpare som känner till möjligheten också få fram. Varenda kennel med 15 eller flera MH-beskrivna hundar har en åtkomlig rasspindel och de skiljer sig åt, vill jag lova. Hundarna också.
Hunden som ser ut så här



fungerar inte likadant som den som ser ut så här.



Valparna som de lämnar – ja, båda är avelsdjur – kommer inte heller att bli likadana. Caveat emptor...


Bodil Carlsson

3 kommentarer:

  1. Vilka "moment" vägs in i social förmåga ?

    SvaraRadera
  2. Härligt att du visar det så tydligt. Som collieägare föredrar jag verkligen den undre spindeln. Men det är inte roligt att läsa de nedslående siffrorna.

    SvaraRadera