Vem som helst med något att säga om hälsoproblem inom rasen som på något sätt åsidosätts eller tystas ner för att inre egenskaper får för mycket plats i diskussionen erbjuds utrymme för ett Gästskribentinlägg.
Finns sådana bekymmer, är det självklart viktigt att så många som möjligt av oss valpköpare får veta det. Välkommen in!
Bodil Carlsson
Gå in på Sv. Collieklubbens hemsida. Där har det kommit in hälsostatistik nu, bl.a visas statistik från Agria. http://www.svenskacollieklubben.se/statistik.htm
SvaraRaderaJaha och vad står det i den statistiken? Någon???
SvaraRaderaHej samtliga på bloggen!
SvaraRaderaJag tolkar statistiken som att collien är en mycket frisk ras! Vårt stora bekymmer är den överrepresentation som gäller för livmoderinflammation. På listan över vilken sjukdom rasen löper störst risk att drabbas av ligger pyometra överst! Vi har också en del hundar i populationen som har matsmältningsproblem / gastroenteriter. Bekymmer med övre luftvägsinfektioner ligger något över snittet och det gäller också smärta någonstans i rörelseapparaten.
Collie drabbas sällan av hjärtsjukdomar, immunologiska sjukdomar och blodsjukdomar enligt denna statistik.
På listan över de vanligaste orsakerna till ohälsa ligger epilepsi längst ner på 24 plats.
Vanligaste dödsorsakerna är cancer, smärta från rörelseapparaten och problem med matsmältningen.
Då jag är en av tre personer i SCK:s Avels och uppfödarkommitté får jag ibland samtal från collieägare. " Så kallad colliemage" med överkänslighet för foderbyten och att inte tåla ben återkommer som fundering. Känsliga tassar har varit aktuellt vid några tillfällen och även återkommande urinvägsinfektioner på tik. Det allra vanligaste problemet är dessvärre att man upplever sig sakna uppfödarstöd då hunden visat sig ha bekymmer med överdrivna rädslereaktioner. I Agriastatistiken över dödsorsaker ligger collie ordentligt överrepresenterade gällande "död utan diagnos". På en direkt fråga i samband med en SBK konferens gavs svaret att här ingår bl.a avlivning på grund av mentala orsaker som förövrigt inte ersätts. Det finns nog all anledning att ta detta på stort allvar.
Tack Anita!
SvaraRaderaHade i o f s väntat ett svar från någon som tog upp detta med hälsan. Statistiken stämmer rätt bra med mina personliga erfarenheter. Sju collies och hittills cirka 60 collieår. Veterinärvård en gång för pyometra, annars knappt några veterinärkostnader alls. En av sju död "ung" - åtta år - i trolig hjärntumör, de övriga i vad många skulle säga var hög ålder. Särskilt skyddade liv har de inte heller levt.
men av sju collies har tre skotträdsla och en är måttligt golvrädd dessutom...
Har en fundering. Hur vanligt eller ovanligt är det med EP och autoimuna (ber om ursäkt för stavelsen)sjukdommar bland collie.
SvaraRaderaEnligt statistiken ovanligt. Ca 1% har sökt för immunologisk sjukdom och knappt 2% har någon form av neurologisk diagnos (här ingår EP) Som jag skrev tidigare var EP på 24:e plats (sist)av de uppräknade vanligaste sjukdomsorsakerna. Matsmältningsbekymmer ligger på 16%.
SvaraRaderaMycket utförlig statistik återfinns numera på SCK:s hemsida under styrelsen informerar.
Fertilitetsproblem av olika slag (här har jag mina favorithundar, tyvärr! De har vikit av en efter en utan att lämna avkommor på "mina" linjer och jag VET med säkerhet att mina faortlinjer är långt ifrån ensamma.... tyvärr)
SvaraRaderahöftleder (förut fanns "möjlighten" att förröntga och tyvärr finns en hel del hundar utelämnde från statistiken så gäller även AD/ED, tyvärr är sistnämnda inte ovanligt att utelämna från statistiken även idag! :-o)
epilepsi (finns hela kullar som drabbats och det slår hårt på vissa kennlar/linjer)
"Mystiska" åkommor som ingen får reda på "hysch-hysch", bl a hundar som kravlat sig fram i valplådan och aldrig lärt sig normalt rörelsemönster och öppna magar är väl sådant jag förstått inte folk talar öppet om (?)
Sedan finns det förstås en hel del man säkert slutat använda av mentala OCH/eller exteriöra skäl!
Sedan finns andra anledningar; att folk "lägger ner" av olika orsaker ibland kombinationer av sådant som finns ovan och andra "personliga" skäl.
I många fall är det väl kanske "lika bra" att vissa linjer får ett slut men jag anser att det är en förlust! Inte bara för uppfödare utan också för rasen.
Slå upp Colllieblad från 80-talet och se vilket UTBUD som fanns då. Vissa var kanske inte intressanta för alla men det fanns en del som tilltalade mig iallafall på alla plan(mentalitet och exterör åtminstone, hälsan visste jag ännu mindre om då än nu).
Jag kan ju förstås inte gå i god för att det är pga den eller den anledningen heller som folk "lagt ner" och hundarna slutat att användas men knappast beror det på slumpen.
Nu har jag säkert skrivit hlmystiska meningar, skrev snabbt här. Få se då om jag får mina fiskar varma!
Hej Linda, ditt inlägg har fått mig att gå tillbaka i minnet och jämföra med de uppgifter jag fått under de nästan 20 år jag satt i Avelskommittén.
SvaraRaderaVi har alltid haft fall av EP, vissa linjer har varit mer representerade än andra, men att hela kullar skulle drabbats har jag aldrig hört talas om. Vanligt i rasen, nej. Jag har även kollat detta bland veterinärer här omkring.
ED var inget man hörde talas om och det röntgades inte för det. De ortopeder jag talat med här säger att det vanligaste ledproblemet hos collie är svaga handlovar. Börjar oftast i 6-års åldern. Näst vanligast är svaga hasleder, hälsenan glider ur läge och måste opereras. (Vanligast hos sheltie).
Men många samtal rörde problemet med rädsla som hundarna inte kom över. Utifrån de uppgifter jag fick från collieägarna, så är problemet med rädsla colliens största problem.
Linda, var får du dessa uppgifter från? Hur vanligt är det att man inte skickar in plåtar på ED? Jag vet att det går rykten om det, men är dessa sanna? Med tanke på all annan ryktesspridning som jag vet är osann, så får det mig att undra?
Lolo och Linda, jag kanske inte riktigt förstår. Om jag röntgar höftleder och armbågar på mina hundar, kan jag då begära av veterinären att plåtarna inte skickas in???
SvaraRaderaKan inte svara på den frågan Bodil. Jag har hört att det fortfarande finns kliniker där man kan göra det, men obs! hörsägen.
SvaraRaderaNu svårare för vet att INTE skicka in plåtarna avseende HD men det går förstås.
SvaraRaderaArmbågsröntgen behöver man inte skicka in för reg.
Epilepsi kanske inte varit hos alla i kullen men jag har tror att uppf drar sig för att använda enstaka individer i en kull om flera av syskonen har samma åkomma och så är det med flera åkommor förstås. Likaså med kryptar; har två i n kull sådant så är det kanske inte så lämpligt föra det vidare gm att använda annan i kull etc.
Ang fertilitetsproblem så finns det kryptar, parningsovillighet, svårighet att para tikar (de öppnar sig inte eller är svåra att para på ngt sätt med att de ej kmr i rätt löpfas etc), pyo, sterilitet, dålig fjutt på spermierna... sådana "avelsrelaterade" hälsoproblem tror jag inte gemene man rapporterar in till någon (?)
Lolo, jag har haft collie/hund sedan 1986. Mycket man både sett och hört sedan dess. Kommer från både sådana som själva låtit bli att skicka in plåtar och från vet. Hörsägen med förstås det kan inte undvikas under trettio år ;-)
Det har väl i alla fall varit så att om man röntgade före 12 månaders ålder registrerades inte resultatet. Alltså, ville man vara "säker" kollade man höfterna före 12 månader. Såg det bra ut röntagade man om efter 12 månaders ålder. Såg det inte bra ut röntgades inte hunden om. Simsalabim fanns inga dåliga HD-resultat. Har dock bara hört talas om detta förfaringssätt på annan ras än collie.
SvaraRaderaDetta förekom förut och jag har absolut ingen aning om detta fortfarande är aktuellt.
Hej igen Linda!
SvaraRaderaAtt vi har fertilitetsproblem i rasen har jag inte kommenterat, det räcker med att känna till att kullgenomsnittet är mindre än 5 för att förstå det. För en så kroppsligt stor ras som collie så borde det ligga betydligt högre.
Angående EP tycker jag du skriver lite motsägelsefullt. Först är det "hela kullar" med EP, sedan minskar det till flera i kullen, men framförallt om uppfödare drar de friska kullsyskonen ur avel så upphör ju EP i den linjen. Så då förstår inte jag vad som är problemet?
Angående ED. Om man inte skickar in plåtarna för officiell avläsning, vem läser dem då? Ägarna? Personalen på Djurkliniken? Det är inte helt enkelt att läsa plåtar. Många gånger när de uttalat sig på kliniken så stämmer inte avläsningen när den läses av vet. hos SKK.
Linda, jag har hört talas om hela kullar med epilepsi. Hörsägen, men hörsägen från en mycket trovärdig och erfaren uppfödare. Det förekom under en period inom ett område som hon kunde överblicka och det gällde flera kullar i några olika raser. Valparna föddes, krampade och dog på några dygn. Trolig orsak: smittsam sjukdom hos modern under dräktigheten. Liten epidemi av ngt - valpsjuka, parvo, minns inte - hade tydligen inträffat och det är ju helt tänkbart att vaccinerade tikar visar inga eller väldigt lite symptom, men att fostrens nervsystem skadas svårt.
SvaraRaderaAtt hela kullar i vuxen ålder skulle visa sig ha epilepsi utan att folk får reda på det har jag lite svårt att tro, mest för att epilepsi är så dramatiskt och otäckt att det är svårt att tänka sig att folk inte skulle ta sig med språng till veterinär och prata om det efteråt. En mkt kunnig genetiker hävdade att en halvbroder till en väldigt berömd engelsk avelshund importerades till Tyskland och användes så flitigt i avel att han "spred EP till halva collierasen" OCH att detta tystades ner efter förmåga.. men detta hände på sjuttiotalet. Möjligheterna att stänga nmer information är inte så stora längre.
Självfallet kan man röntga och låta bli att skicka in plåtarna.
SvaraRaderaDet väljer man ju själv och om man inte betalar så läses de ju inte av på SKK iaf.
De vet jag vart hos och röntgat är jättenoga med att säga att de inte anser att man ska skicka in plåtarna om hunden inte är färdig, etc.
Nu har jag inte råkat ut för att nån av mina inte vart det men hade jag fått rådet att vänta med att skicka plåtar och komma tillbaka senare så hade jag inte tvekat att lyssna på veterinären.
Och det är jättevanligt iaf för de hundmänniskor jag känner.
Det finns kliniker där ägaren inte ens får se plåtarna, avläsningen sker hos SKK. Papperen har man skrivit på innan röntgen och man förbinder sig att det är offentlig handling som får publiceras.
SvaraRaderaLollo
SvaraRaderaLåter lite konstigt om en klinik skulle få agera så här. Jag är en betalande kund och kan kräva att få se det jag betalar för.
SKK är INGEN myndighet, det får man aldrig glömma.
Alla kan röntga sin hund inofficielt om man vill.
Och dem finnes som sedan skickar plåten till Audells klinik för avläsning. Att dem inte blir officiella är en annan sak. Men det finnes blandraser som vill veta om hunden har HD eller inte m.m.
Vänligen Pia
hillslettens@hotmail.com
Pia, du får ta den diskussionen med den kliniken, men jag vet att det förekommer.
SvaraRaderaDu har missförstått, det är inte SKK som bestämt det.
Har visserligen inte vart inne med mer än 6 hundar men har inte skrivit på pappren innan mer än i ett fall.
SvaraRaderaPlus att SKK ju inte läser plåtarna före man har betalt.
Är säkert lite olika hos olika vet men att veterinären i samrådan med ägaren diskuterar angående om plåtarna ska skickas eller inte är inte alls ovanligt och det är inte hörsägen.
Men däremot har jag aldrig hört någon som låtit bli att skicka in för att de inte vill ha "ett dåligt" resultat utan det har vart antingen att hunden ska komma tillbaka senare alternativt behöver röntgas nån annanstans då det inte gått att få bra bilder.
Angående plåtarna så beror det ju var man röntgar men det finns ju utan tvekan veterinärer och tekniker som är minst lika kompetenta som avläsarna på SKK tex Audell.
"Såg att någon skrev att om man struntade i att betala avläsningen, så blev inte resultatet officiellt. Men numera - sedan ett bra tag tillbaka - så går det tre månader och därefter lägger SKK ut resultatet vare sig man har betalat eller inte. Så nu går det inte att mörka som man gjorde förr. Det skulle i så fall vara om någon klinik struntar i att skicka in plåtarna, men det tror jag nästan inte förekommer.
SvaraRaderaTack och lov att det går framåt på alla fronter!"
(Avsändarens identitet känd för Collievänner)