lördag 5 mars 2011

NONE SO BLIND AGAIN...

….. AS THOSE WHO WON´T SEE!

Ingen är så blind som den som bara inte vill se. Gammalt engelskt ordspråk.


Det kom ett upprört mejl igår. Collieägare skrev: ”Har du sett vad XX säger om Arvelius på sin hemsida? Har han verkligen sagt det? Nu ringer jag honom och frågar!”

Nej, jag hade inte sett vad XX skriver. Då. Nu har jag sett. Och är det vad Per Arvelius sa på Lövudden?
Mja. Inte direkt.

På XX hemsida står följande. XX var med Lövudden och gillade vad hon hörde, för det stämde precis med vad hon alltid har tyckt.
XX hörde Per Arvelius och Katja Grandinson säga att 75% av det som mäts på ett MH bara är påverkan av miljön.
Det var inte riktigt vad resten av oss hörde. Men strunt samma just för ögonblicket, för

om colliens rädsla för höga ljud, för skott, och för golv/trappor/underlag – kommer inte fram på ett MH, men mycket tydligt i enkätsvaren från 1 766 hundägare - faktiskt till allra största delen beror på miljöfaktorer, så är den enda tänkbara anledningen att collieuppfödarna är väldigt mycket duktigare än uppfödare av andra raser på en enda sak:


att sälja valpar till folk som skrämmer sina hundar.

Bodil Carlsson

7 kommentarer:

  1. HEJ!

    Vad ska man säga:-( Jag blir så ledsen när jag hör den här typen av kommentarer. Det visar ju hur "fel" allting blir om man verkligen inte vill höra det budksap som kom fram på konferensen, nämligen att collieägaren i allmänhet anser att de har en rädd hund och att resultaten i allt väsentligt stämmer med tidigare undersökningar som visat att collien är en ras som visar stärre rädslor än andra raser! Varför tar man inte till sig vad allmänheten tycker, jag förstår verkligen inte detta, kan någon förklara???????????

    Att personen i fråga sedan inte inser att de resterande 25% är en mycket hög siffra då vi pratar genetik är ju ännu mer sorgesamt! Hur i hela friden ska vi få till ett bra resonemang omkring collien och dess rädslor??
    Men som du skriver Bodil resonemanget kanske skulle börja med att uppfödare sins emellan borde börja resonera om varför de är så dåliga på att sälja sina valpar till människor som "gör" sina hundar rädda och försiktiga! För om detta är vägen man väljer att gå borde många uppfödare ta sig en funderare på hur de ska förändra detta, för annars fortsätter de ju att sälja hundar till människor som inte borde ha hund överhuvud taget, eller??

    Ha en skön dag önskar en ledsen Bettan

    SvaraRadera
  2. Tyvärr, Bettan, så tror jag att det finns en förklaring. Och den är verkligen ledsam. Men se kommande inlägg!

    SvaraRadera
  3. 1766 hundägare har inte fel. Möjligtvis har de förskönat lite, lite och det är bara mänskligt att göra så.
    Jag har funderat mycket på varför man vill skapa lydnad via rädsla. Makt är förstås en faktor. Vilka fler?

    SvaraRadera
  4. Om man är lite av kärringen på tvären kan man ju ställa sig frågan om det finns några likheter mellan alla dessa collieägare som "förstört" sin i grunden utmärkta hund.
    Men nu är ju sarkasm inget som uppskattas i skrift så sanningen är kanske den att rasen är mer lättskrämd och har bättre minne än många andra raser....

    Erika

    SvaraRadera
  5. Man bör nog fundera på varför collier svarar så himla negativt på sin miljö innan man kläcker ur sig sådana saker.

    Är många ägare hemska, läskiga och taskiga människor som förstör sina hundar eller är det hundarna som kräver så mycket stöd, kunskap och träning från sina valpköpare att ägarna inte klarar av det?

    En hund med anlag för rädslor är mycket svårare att miljöträna och hantera än en hund som är mer framåt. Det går i vissa fall om man har kunskapen och finessen samt planerar, tränar målmedvetet, aldrig pressar hunden och arbetar aktivt för att styrka hundens självförtroende: men bör detta vara en nödvändighet för en BRUKSHUND? Och ska verkligen varje valpköpare behöva vara elit-hundtränare för att kunna äga en mentalt vettig collie? Ska man verkligen behöva jobba arslet av sig för att slippa ha en hund som är livrädd för raketer, andra hundar, golv, vardagsljud etc.?

    SvaraRadera
  6. NEJ! Ingen collievalpköpare ska behöva vara elittränare!
    Uppfödarna måste ta sitt ansvar och använda de verktyg som står till buds för att minska rädslorna och osäkerheten. Annars är collierasen snart ett minne blott...

    SvaraRadera
  7. Hej alla!
    Lite mör i muskler och tankeapparat efter diverse varv i snö med hundar och hästar... Återkommer i morron.
    Vilka procent kan uppfödarna göra något åt?

    Trevlig lördagskväll så länge!

    SvaraRadera