torsdag 17 mars 2011

JAMENOKEJDÅ!

Läsarsiffrorna poppade i höjden de senaste dagarna. Ja, antingen var det väl diskussionen om vad som är ofrånkomligt genetiskt bakgrundsbrus i all djuravel och vad som är inavelsbaserad genförtätning som väckte sådant intresse.
Eller så var det spänd väntan på ett klagotjut över att ett stort slag är förlorat.Jamenokejdå, här kommer det!

Genom Yvonne Brink svarar SBK:s Avel- och uppfödarkommitté, utskottet för exteriör och utställningsmeriter, att Collieklubbens önskemål om ändrade bestämmelser för championat kommande femårsperiod inte kan tillgodoses. Det går inte, säger SBK, eftersom

1)collie enligt FCI inte är en ras där arbetsmeriter krävs

och

2) MH inte är en arbetsmerit eller ett prov, utan en beskrivning.


Stor är glädjen på vissa håll. De inkompetenta foliehattarna i Collieklubben har fått en näsknäpp, nej – en smäll i solar plexus! Av SBK! Hehehe... Och hör ni det – självaste SBK säger att MH är en B-E-S-K-R-IV-N-I-N-G!

Visst är MH en beskrivning. En som stämmer väl överens med 1 766 collieägares B- E- S- K- R- I- V- N -I -N -G av rätt stora svårigheter med ljudrädsla, skotträdsla och golvrädsla hos sina hundar.
Därför tyckte jag och många andra valpköpande foliehattar, som röstade för vår styrelses förslag, att

i en ras där det finns såpass mycket problem av samma sort och där det finns såpass många som fortfarande parar skotträdda hundar med varandra och sneglar på certen

så skulle ändrade regler

vara en bra uppmuntran till uppfödarna att satsa på någorlunda skottfasthet för cert.

Svårare var det inte. Tydligen gick det inte att genomföra och det är SBK:s kommitté som avgör om förslag på krav hit eller dit är förenliga med reglerna. Personligen tycker jag att det är tråkigt, men någon större smäll är det inte.
Collierasens framtid hänger inte på det. Smällen ligger i det som enkätsvaren säger. Smällen ligger i B-E-S-K-R-I-V-N-I-N-G-E-N av ett problem som blivit välkänt medan alldeles för många uppfödare ryckte på axlarna åt det. Hur kan man missa det?
Colliens framtid hänger på att det går att få valpköpare att förstå att våra hundar är något att ha!
Hehehe, någon?

Bodil Carlsson

12 kommentarer:

  1. Jaja, man måste ju testa regelverket nån gång. Just nu går det inte att få en ändring men regelverk kan också förändras.
    Tills vidare hoppas jag de flesta förstår alldeles av sig själva att det inte är lämpligt att avla på gravt skotträdda hundar. Det säger liksom sig själv...

    SvaraRadera
  2. Johan, det borde det göra. Men tills vidare tror jag att jag kanske ska ägna ett par lediga dagar nästa vecka mellan varven med häst&hund till att titta lite på det där regelverket. Självklart att vi borde ha bättre hum om hur saker och ting egentligen görs.

    SvaraRadera
  3. MH är ett mentaltest precis som korningens mentaldel. Det som skiljer är att vid MH så beskriver man hundens reaktioner, vid korningen är det 2 domare som utifrån hundens reaktioner bedömer hundens olika mentala egenskaper.
    Så fort man har en standardiserad prövning så är det ett test.
    Det viktigaste nu är att vi får ett mentalindex.

    SvaraRadera
  4. Håller med, Lolo: one has to get one´s priorities right.
    Läste igenom meddelandet från SBK en gång till och det är en hel del som jag inte förstår, om det är korrekt återgivet, men det ger sig väl med tiden...

    SvaraRadera
  5. HEJ!

    Skadeglädje är den enda sanna glädjen hos somliga.

    Nåväl, jag hade inte så stora förhoppningar om att detta skulle gå igenom och jag tror inte varken styrelsen eller värst många andra som röstat för förslaget känner sig värst "knäppta på näsan";-)
    Det är ju så här det går till i hundvärlden ibland får man gehör för klubben/sina förslag ibland inte.
    Visst man kan väl ibland fundera på hur folk tänker när man inte får igenom "sina" tankar men det är ju som det är:-)

    Håller med Lolo, det viktiga är mentalindex! Men också att återfå allmänhetens förtroende för collieuppfödare och vår underbara ras!

    Tjing Bettan

    SvaraRadera
  6. Intressant är att det kanske går att göra mer via ex vis regelförändringar. Kanske själva diskussionen i sig kan vara ett steg mot ngt bra?
    Jag kände att det var ngt ogenomtänkt och kanske dåligt förankrat hos oss i Colliesverige från början, detta förslag?
    Test eller beskrivning; termen är väl inte det viktigaste egentligen utan vilka målen är och hur vi använder oss av MH?

    SvaraRadera
  7. Hej Linda!
    Om det dåligt förankrat att lägga fram ett förslag som medlemmarna kunnat rösta om direkt på rasklubbens hemsida och dessutom inom lokalområdena, vad menas då med att något är väl förankrat?

    Sedan vill det nog till - om det ska vara en diskussion att kalla någon för "inkompetenta foliehattar" och annat i samma stil - att det leder till något bra...:-)))
    Men hoppet är det sista som dör, kanske. Vilka regelförändringar tänkte du på?

    SvaraRadera
  8. Ja, jag hade i o f s hellre önskat en diskussion kring VAD vi skulle behöva göra INNAN det ens blev en röstning på tal!

    Är det verkligen det mest konkreta att förändra detta; att utställningsvinnaren ska ha kryss i rätt ruta på MH för att minska AVELN på dem? Låter långsökt!! OCH det låter inte som ett förslag som är genomtänkt och bearbetat.

    Röstningen på JA eller NEJ avseende ovan hann inte alla ta del av. Från info om röstning till sista dag att rösta var det väldigt kort tid. Hela ärendet i sig verkar ha haft kort tid på sig att stötas och blötas.

    SvaraRadera
  9. Linda, situationen var den att -vilket det tydligen alltid gör vart femte år - frågan damp ner hos rasklubbens styrelse från SBK/SKK. P g a allmänt känt strul med bristande personal på SBK:s kansli blev det så sent att det var rätt kort tid att få ihop ett svar.
    Vad styrelsen då gör är att i stället för att efter eget huvud snickra ihop ett förslag och skicka i väh - vilket de mycket väl kunde ha gjort, det är bl a för sådana saker man har valt en styrelse! - så snickrar de ihop sitt förslag OCH LÄGGER UT DET PÅ HEMSIDAN SÅ ATT ALLA MEDLEMMAR KAN SE OCH FUNDERA OCH RÖSTA. Likn för lokalområdena. Med tanke på tidsramen inte illa gjort! Jag förstår att du ogillade styrelsens förslag. Men det är ju inte riktigt samma sak som att förslaget var "dåligt föränkrat".

    Jag antar att du är medlem i rasklubben? Då hade du ju chansen att rösta mot förslaget medan tid var. Vi var ett antal som hann rösta för.
    Ja, det var kort tid, men det kanske hellre bör tas med SBK:s ledning som svarar för hur de budgeterar kanslipersonal?

    SvaraRadera
  10. ...P S: Ursäkta felstavningar och annat, lång arbetsdag och hög tid för skön säng dekorerad med tre ljuvligt varma hundar och en purrande katt.

    Men innan dess en fråga. Jag har just suttit och tittat på lite statistik redovisad för vissa avelsdjur. Vet du hur den ser ut?
    Femma på skotten - låga låga boldness-värden - 14 valpar.
    Femma på skotten - låga, låga boldnessvärden - 7 valpar.
    Femma på skotten - låga boldnessvärden - ett antal valpar.
    Vill du att jag ska fortsätta? För det här, Linda, är väl inte nyheter för någon av oss egentligen. Det är väl tvärtom ett ärende och en fråga som har "stötts och blötts" alldeles tillräckligt länge, eller hur?

    Har du något BRA förslag på hur man ska övertala vissa uppfödare att stöta och blöta sitt eget urval av avelsdjur litegrann?

    SvaraRadera
  11. Är det utställningsvinnare som du tar fram exemplen på?

    Det var väl inte avelsförbud på collie med 4 och 5 på skotten som var på förslag? Utan att de med 4 och 5 inte skulle få certifikat på utställning?

    Hur menar du med ditt exempel? Hur många valpar är det sammanlagt? Är det en individ som lämnat de där 14?

    Du behöver inte bevisa att skotten är en rädsla. Eller att skotträdda föräldradjur lämnar skotträdda avkommor i högre grad än skottfasta. Jag TROR de flesta ser sambandet där.

    Visa däremot; vad har skotträdsla med utställningsvinnare att göra? Hur ser det ut i proportion till de som INTE vinner cert på utst etc?

    Men, som sagt, detta är en diskussion som skulle varit mer värt INNAN det blev röstning! Information och upplysning om hur man tänkt och varför.

    Jag har varit med och nedtecknat våra tankar från oss SCK-medlemmar, i vårt område, kring detta och sänt till SCK. Så det finns där! :D

    SvaraRadera
  12. Linda, om alla såg sambandet - varför 14 valpar på en tik med femma på skotten?
    Jag har inte kollat eventuella utställningsresultat på hundar med femma på skotten jfrt hundar med etta på skotten och förstår inte vad du avser. Det finns ingen proportionalitet att hitta där, eftersom det inte finns något samband mellan utfall på MH/MT/bruksprov och utfall på utställning. En och samma hund kan gå utmärkt på alla, eller inte bra på något. Så om du vill att jag ska visa att hundar som vinner cert med automatik är mera eller mindre skottfasta än de som inte vinner, så går det inte.

    Däremot är det väl på det viset, att en uppfödartradition finns som har prioriterat utställningsvinster över allt annat som tecken på en i alla avseenden utmärkt hund väl värd att avla på, och att cert och andra vinster har använts som argument till mer eller mindre oerfarna valpköpare? Och det vi väl båda två?

    Sammanfattningsvis: ja, jag tror att det hade hjälpt till, om styrelsens förslag hade accepterats - och ja, jag hade tid att fundera OCH att rösta.

    SvaraRadera