måndag 21 februari 2011

UT I KYLAN?




Det fanns lite olika åsikter på Lövudden. En var att klubbens absolut viktigaste uppgift just nu måste vara att få tillbaka de uppfödare, som sagt upp sitt medlemsskap i rasklubben.
Det framgick inte vem det skulle vara viktigt för. Är Collieklubben ute i kylan? Sisådär sextio uppfödare har ställt sig utanför... och det är fler än de som nu finns på rasklubbens kennelregister. Måste ju vara illa för klubben?
Är det? De har stått utanför väldigt länge. Antingen genom att inte vara medlemmar, eller genom att vara den sortens medlemmar som vilken organisation som helst klarar sig utan, om den vill ha arbetsro. Varför rasklubben skulle lägga allt annat åt sidan och springa efter folk som de sista tio åren har lagt ner mycket krut på att klaga och sprida (eller lyssna på) rykten om klubben och berätta hur hemskt det är att vara medlem i den - när man inte har lagt energin på att försöka ta över den - är inte lätt att förstå.

Vem är ute i kylan? SCK som den går och står är en av SBK:s största rasklubbar. Faktiskt större än Schäferklubben, som har många, många fler reggade valpar varje år! Hur kan det komma sig?
Rasklubben för collie har helt enkelt flera vanliga hundägare som medlemmar. Så även om sextio uppfödare har sagt upp bekantskapen, är det cirka 940 betalande och röstande medlemmar kvar – inte så stor skillnad mot förut.
Reggsiffrorna ligger kvar på drygt 500 reggade valpar. Och även om det inte är lätt att sälja valpar av storvuxna raser nu, är det definitivt inte svårare för rasklubbens uppfödare än för de som ställt sig utanför, möjligen tvärtom. Och hur blir det framöver? Collieklubben börjar få ett riktigt gott rykte. Än så länge mest inom hundorganisationerna – men det man pratar om där, hörs med tiden ute på de vanliga lokalklubbarna också och folk som går i valptankar kan få en nygammal ras att tänka sig. Utanför klubbarna har valpköpare idag också andra möjligheter – helt andra än för bara tio år sedan – att jämföra uppfödares mål och ambitionsnivåer.


Min högst personliga åsikt är att ett tag framöver kan vissa f d medlemmar gärna stå kvar där de har ställt sig och fundera på framtiden. Jag vet att SCK:s styrelse inte håller med, men tror att en hel del andra medlemmar, både uppfödare och valpköpare, gör det.
Som en gammal uppfödare sa i helgen: ”Renrasaveln måste STÅ för något!” Nu börjar den äntligen göra det. Här kommer ett verktyg, som kan användas för att rätta till det som har varit ett stort och välkänt problem för vår ras. Då är det den saken som rasklubben måste satsa på. Inget annat.


(Forts följer)

Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar