1996 skrev en vetenskaplig studie att rävens dvärgbandmask fanns i södra Belgien, i Luxemburg, Österrike, östra Tyskland, norra Polen och i centrala och östra Frankrike. Alperna har ju länge varit känt som infekterat område – en stor andel av skjutna rödrävar har burit på smittan. 2001 säger en annan rapport att dvärgbandmask hittats i Europa hos både vildsvin och tamsvin samt hos hundar. 2006 rapporteras att rödräv ökar i antal i Europa särskilt i städernas utkanter och 2008 från Belgien att upp till 25% av undersökta rödrävar är smittade och att dvärgbandmask verkar sprida sig norrut i landet. 2010 skriver en grupp att bland bidragande faktorer är ”the high population of stray dogs” i medelhavsländerna, dit man också tror att dvärgbandmasken håller på att spridas. Man påpekar att även om antalet smittade människor är väldigt lågt – mindre än 1 på 100 000 per år i smittade områden – så är dödligheten utan behandling så hög, och behandlingen för att rädda liv så lång och kostnadskrävande, att dvärgbandmasken måste anses som en betydande allmän hälsofara.
Så sent som för några dagar sedan – den 11 februari – publicerades en sammanfattande artikel av olika undersökningar som kommit fram till att Sverige, Norge och Finland faktiskt måste anses som fria från dvärgbandmask!
Och här är vi nu... Dvärgbandmask kontasterad på svenska fastlandet. SVA nerringt, som ni kunde se på nyheterna i kväll. Idag lägger man ut råd på sin hemsida. Om du bor i Uddevala-Färgelanda-Munkedal -Vänersborg och din hund har haft en chans att komma åt rävspillning – i princip rört sig ute i skog och mark – avmaska!
Se länk här: Hundar kan vara smittbärare av rävens dvärgbandmask
Men kom ihåg – den här parasiten är visserligen långtifrån rolig. Men den finns i stora delar av världen. T ex finns ett kraftigt nedsmittat i norra Japan, där man lagt ut rävmat betad med maskmedel och på det viset fått ner andelen smittbärande rävar i närheten av en stad. Dvärgbandmasken finns sedan länge i delar av Centraleuropa och inte dör folk där i mängder av masken! De dör i mängder av samma saker som vi gör här – alkohol, trafikolyckor, hjärtkärlsjukdom och cancer.
Den stora risken med dvärgbandmask är inte att vi ska få mängder av insjuknade. Den stora risken är att allmänhetens syn på hundar förändras. Tillsammans med ett antal nya hundangrepp på barn och joggare är väl hundburen dvärgbandmasksmitta i städerna precis vad som behövs för att få den traditionellt rätt vänliga och accepterande synen på hundar här hemma att svänga om mot fientlighet.
Bodil Carlsson
Källor: artiklar på PubMed
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar