fredag 25 februari 2011

DEN ANDRA FRÅGAN del 2)


935 collies är nästan två hela årskullar. Så många långhår hade Katja och Per både MH-spindlar och ägarbeskrivningar på. Hur matchade de varandra?

Jo – hundar som i MH-spindeln visadestörre socialitet tyckte ägarna så här om.
De visade mer intresse för obekanta människor, de var mindre osäkra inför främmande personer och de visade mindre aggressionsberedskap inför främmande personer. Ingen oviktig egenskap i omvärldens ögon. Dessutom var de i vardagen mindre miljörädda!

Hundar med nyfikenhet/orädsla
på MH var likadana i vardagen.

Hundar med hög leklust på MH hade högre ”energi” i vardagen. Ännu tydligare var att de var mer intresserade av att leka med människor!

Hundar med mera jaktlust på MH hade lite större beredskap för att vilja jaga vilt. Men de hade också en tydligt större lust att leka med människor.


Så svaret på den andra frågan var – Ja, det som mäts på ett MH är viktiga vardagsegenskaper!
Sådant som ägarna känner igen och som är viktigt i vardagen särskilt för sällskapshundar.
Sådant som valpköpare vill veta!


Jodå, jag vet att några av er som läser det här påstår att leklystna hundar vill valpköparna inte alls ha. Valpköparna vill ha bekväma hundar. Valpköparna vill ha hundar som ligger på trappan och är dekorativa och inte är en massa omak. (Dessutom vet jag att några av er hjälper valpköparna på traven, om de inte själva har fattat vad de vill ha – genom att berätta att nyfikna och framåt collies egentligen är ena ohanterliga monster, som det är bäst att akta sig för.)
Det är väl klart att det finns en undergrupp bland alla valpköpare som helst vill ha hund med inbyggd fjärrkontroll för avstängning. Det finns folk som tycker det är obekvämt att resa sig från TV:n för att ta hand om ungarna också. Men om de nu absolut måste ha hund, varför ska de ha collie?


Bodil Carlsson

1 kommentar:

  1. Å andra sidan kanske valpköparna börjar fatta galoppen nu: Leklust = livslust.

    SvaraRadera