torsdag 24 februari 2011

DEN ANDRA FRÅGAN del 1

Det är nog bra med beteenden på MH och kryss i rutor, men säger de något om hunden?
Fråga ägarna!

Det var vad Katja och Per gjorde sedan. De använde enkäten C-BARQ, ett batteri på cirka 100 frågor, som är utvecklat av beteendeforskare i USA och testat för verklighetsanknytning på många raser och många hundar genom åren.
3 600 brev med enkäten skickades ut till ägare av collies som var 10 år eller yngre. Man fick väldigt många svar! Normalt brukar så där 30% svara på enkäter – här var det 50% svarsfrekvens. Folk skickade brev och mejl och t o m videosnuttar för att berätta om sina hundar. En del var äldre än tio år, andra var korthår, men till sist stod man med 1 766 identifierade långhårscollies. 935 av dem, 53%, hade MH-spindlar som man kunde jämföra med svaren i enkäten.

Först kikade man översiktligt på vad ägarna sa om alla de 1 766 identifierade långhåren. Allmänt beskrevs de som lyhörda och uppmärksamma på sina familjer. Ägarna tyckte överlag också att deras collies var ”kvicklärda” - ljuvligt uttryck! Att de gärna lekte med sin familj, mindre ofta med främmande personer, men att de klart oftare än de flesta andra raser man tittat på var rädda för trappor. Ganska många var också rädda för plötsliga, höga ljud – bara drygt hälften (55% ) hade ingen sådan rädsla.
Av de 1 766 hade enligt ägarna hela 28% mycket stor rädsla för skott och fyrverkerier. 45% tyckte ägarna hade någon grad av golvrädsla och hela 15% mycket stor rädsla!
Det var den allmänna översikten. Så låter det alltså, när ägarna tillfrågas. Ställa sig upp på ett årsmöte någon mer gång och spydigt fråga var alla rädda collies finns, någon?


GP:s skämttecknare hade en vass sak publicerad i tidningen häromdagen. Två kostymnissar i ett kontorslandskap ser bekymrade ut. Den ene säger till den andre:
- Nu gäller det! Antingen börjar vi förbättra våra produkter eller så får vi anställa stjärnsäljare!
Ska vi dra till med en bra replik?
- Bara lugn, köpahund.se är svaret!


Bodil Carlsson

4 kommentarer:

  1. Läste på en blogg där någon skrev ungefär så här varför hon inte svarat på enkäten. "...eftersom den är utformad så att collien skall framstå som rädd hur man än svarar".
    Nu kommer det väl att heta att det är bara människor som är missnöjda med sina collies som har svarat. Suck......

    SvaraRadera
  2. Jodå, det kommer säkert att komma sådana synpunkter... Fast det blir lite svårt att få dem tagna på allvar, kanske. På 10 år föds runt 5 000 collies. 1 766 är en försvarlig andel av dem!
    Sedan kan man också tycka att när folk genomgående svarar att deras collies är lyhörda, uppmärksamma på sin familj,snabba att fatta och lekfulla med familjen - skulle det vara ett negativt urval av missnöjda?
    Om valpköparna har en svarsfrekvens på 50% och det forsar in brev och mejl och privata filmer för att man så himla gärna vill berätta om sin hund - låter det som ett negativt urval?
    Då får man nog anstränga sig för att få till det! Intrycket är väl tvärtom att det är folk som verkligen uppskattar och gillar sina collies MEN är bekymrade över en del sidor.
    Och talar om vad de tänker, vilket inte uppskattas på alla håll. Fortfarande finns personer som tror att det bästa man kan göra beträffande rasens rädsleproblem är "att inte säga något" - som om den strategin skulle vara möjlig nu, när den inte ens var det före nätet och informationsexplosionen...

    SvaraRadera
  3. "Om man förtiger ett spöke växer det sig större"
    Grönländskt ordspråk

    Såg det på TV i den danska serien "Borgen" och tyckte det var träffande på flera sätt, inte minst när det gäller collien och dess rädslor som vissa vill prata tyst om...

    SvaraRadera
  4. "Om man förtiger ett spöke växer det sig större".
    Så sant, så sant.

    SvaraRadera