söndag 20 februari 2011

LÖVUDDENKONFERENSEN




Lövuddens konferensanläggning utanför Västerås visade sig vara en mycket vacker men mycket kall plats. Tjockstammade, vindvridna träd längs mälarstranden; gnistrande vitt och blått överallt. Minus arton till tjugo. Folk som går på sjöisen med och utan hund.Hundar som forsar fram i snön. Murrester av ett gammalt kapell där den helige Ansgar med armarna mot himmelen lyser frid över ännu en colliekonferens.
Det har ju som alla vet inte alltid varit klockringning över god stämning och vänskapligt samarbete i hundvärlden. Collieklubben i landet är inte värre än ett antal andra. Men kanhända är just den här klubben äntligen på rätt väg! Konferensen på Lövudden i helgen var det bästa på länge. Var ska man börja?

Vi var rätt många, trots avstånd och vintervägar, och vi hade roligt. Stämningen var bra på det där sättet som det kan bli ibland när något äntligen börjar få lite flyt, när det går att se en väg framåt. Det vi lyssnade på var något som vi är först med bland rasklubbarna, men inte kommer att vara ensamma om. Andra har redan anmält intresse för det som var helgens huvudnummer. Folk sa Tänk om vi hade kunnat ha det här som en videokonferens så att lokalområdena hade kunnat sitta med och lyssna! och Tänk om vi hade haft det här inspelat och kunnat skicka ut på CD!

Första delen av projektet Mentalt Sund Collie är färdigt. MH-beskrivningar av ett stort antal långhårscollies har jämförts med ägarnas upplevelse av hur hundarna beter sig i vardagen och de överensstämmer bra. Om hundägaren uppfattar att hunden har vardagsproblem med kontakt eller ljudkänslighet eller skotträdsla, så ser det överlag likadant ut på MH. Det är första gången man har visat det så klart.

OCH det är första gången man har räknat ut släktskap mellan de ägarbeskrivna, MH-beskrivna hundarna och kunnat visa så hög arvbarhet för inre egenskaper.

OCH det är första gången någonsin som man då bestämmer sig för att gå vidare och lägga upp ett avelsindex, som i enkel sifferform visar avelsvärdet för en hund i dessa avseenden – inte bara baserat på hundens egna MH-utfall, utan på alla kända släktingars. Som någon sa, man räknar avelsvärdet – vad hunden kan tillföra i avel – inte bara på hur hunden själv ter sig, utan på hur hundens sammanlagda genetiska bild ter sig.

Collien är att gratulera till sin rasklubb. Klubben själv måste grattas för de genetiker man har kontaktat. Att på så kort tid ta oss alla elegant och smärtfritt igenom grundläggande genetiska tankesätt är enormt bra gjort. Vi fick rätt mycket annan intressant info den här helgen och Collievänner ska försöka få med mera om vad som hände, men tills vidare – tack , Katja Grandinson och Per Arvelius! Tack till rasklubbens styrelse för allt jobb ni lägger ner! Och tack alla som deltog och ställde frågor och diskuterade och gjorde det roligt att vara collienörd igen!


Bodil Carlsson

7 kommentarer:

  1. Det är bara att beklaga alla de uppfödare som inte tog chansen att delta. Kunskap är aldrig tung att bära men jäkligt nyttig att ha!
    Bravo SCK! Jag är stolt över att tillhöra en sådan bra rasklubb.

    SvaraRadera
  2. TACK alla deltagare och styrelsen för en mycket intressant konferens. Jag har varit på många intressanta konferenser förut med toppföreläsare, men med denna konferensen var vi med och skrev historia!!! Aldrig någonsin har ett såhär stort mentalt projekt genomförts på någon annan ras. Många andra raser kan dra nytta av detta, men det är SCK som skrivit historia.

    SvaraRadera
  3. Grattis till en synnerligen intressant konferanshelg:-) Som jag har fått refererat till mig. Deltog inte.
    Mycket vatten har runnit under bron sedan genetiken kom på tapeten. Jag kommer ihåg när jag deltog på olika föredrag för "hundra år sedan" med P.E. Sundgren som "bara" kunde grisavel....
    Idag så vet vi att, finns det inte tillräckligt med genetisk variation i en individ, så dyker det upp genetiska defekter om det inte finns tillräckligt i genotypen som kan "mota" bort sjuka gener. Fenotypen visar ju bara utsidan. Väldigt förenklat..

    Hur om helst så vill jag att min "vänstervarvare" skall vara en frisk och sund individ, om nu någon trodde något annat??

    Vi som föder upp livkalvar vet att kor, kvigor som slår och har ett dåligt temperament lämnar det till sin avkomma. Dessa djur får sluta som en delikat rätt på tallriken...

    Taina

    SvaraRadera
  4. Gratulerer SCK! Man får nok snart emigrere til Sverige, forstår jeg! Håper å få høre mer i detalj om konferansens innhold.

    De to blå på bildet kjenner jeg igjen. :-)

    SvaraRadera
  5. Konferensen var fantastisk! Stor eloge till alla er som arbetat med den. Ser med spänning fram mot fortsättningen och resultatet av det blivande HD-indexet. Ni som inte var där, ni missade något stort! Collieklubbens arbete med sin ras visar även vägen för andra rasklubbar. De är imponerade! Heder till er i styrelsen och de medlemmar som aktivt arbetar och offrar er tid på vår ras.

    SvaraRadera
  6. Linda, dags att börja packa, för nu kommer resten! :-)

    SvaraRadera
  7. Wanda påpekar att hon förstås inte menade "HD-index" (som vi väl i o f s också kan se fram emot någon gång?) utan just nu förstås mentalitetsindex!

    Ouppmärksam kommentaransvarig ber om ursäkt.

    SvaraRadera