torsdag 28 oktober 2010

VEM VISSTE?

Det här handlar om en jakthundsras i ett skandinaviskt land – ingen stor ras, om man ser till antalet, utan en av de mindre vanliga och med en rätt liten avelsbas. Rasklubben var ambitiös – den ville vara noga. Man ville att avelsdjuren skulle ha CK. Man ville följa rasens standard, som bl a föreskrev att rasen skulle ge ett ”stramt och elegant” intryck och att hårlaget skulle se ut på ett visst sätt. Man ville förstås ha friska hundar också. Styrelsen var oroad över att man hörde talas om hundar som fick epilepsi. Man visste bara inte hur många. I en ras med liten avelsbas är ju detta verkligen en anledning till oro, så då skickade man ut en enkät till hundägarna. Vad tyckte de om hurdana hundarna var? Hur var det med epilepsin? När svaren kom in från hundägarna direkt till rasklubben blev bilden en helt annan än man hade tänkt sig.

För det första var det många hundar som inte hade kvar så mycket av de ursprungliga jaktegenskaperna. De hanterade t ex bytet på fel sätt. Ja, det stämde att epilepsi förekom, hos så där 2% av hundarna. Men den saken oroade inte hundägarna så mycket. Det som de tyckte var tufft var att mellan 8 och 9 procent av hundarna avlivades p g a problem med mentaliteten! För många hundar morrade mot folk och inte alla släppte godvilligt jaktbytet till sin ägare heller.

Det fanns inte så många MH gjorda, men de som fanns visade just ett skärpepaket hos många hundar. Andra var reserverade i kontakten med människor och några var förstås både och – ingen lyckad kombination alls.

Vad gjorde den här rasklubben? Den reagerade! Styrelsen tog tag i problemet och uppfödarna ställde upp för sin ras. Uppfödarna insåg att man måste prioritera efter det läge man har, så kravet på CK ströks och man satsade på hanterbarhet i psyket i stället. Det MH:ades många hundar av den här rasen under en period. Och hur gick det för den?

Det gick riktigt bra. Rasen återhämtar sig och något allmänt spritt dåligt rykte hann den inte få. Naturligtvis sitter hundägarna på mycket kunskap om hur rasens hundar faktiskt fungerar och beter sig – kunskap som uppfödarna behöver. När kommunikationen mellan uppfödare och hundägare börjar fungera så att alla får klart för sig hur ett problem ser ut, då kan man enas om att göra något åt det. Då går det faktiskt att lösa också! Alla vinner på delad kunskap och öppenhet – uppfödarna, ägarna och hundarna.

Vi vet nog lite till mans att det tyvärr inte alltid är så det har fungerat inom den renrasiga hundvärlden. De olika raserna, deras egenskaper och hälsa och deras avelsbaser och inavelsgrader, har inte varit offentligt tillgängliga och det har inte alls varit fritt fram att tala om dem. Det är en inställning som har varit ett stort hinder för många seriösa uppfödare, de har helt enkelt inte kunnat få fram trovärdiga uppgifter att basera sitt val av avelsdjur på.

Vi kan ta som exempel epilepsi, som vårt sista anonyma inlägg nämner. Man måste ju hålla med om att uppgifter om epilepsi är av minst lika stort värde som resultatet från en andra ögonlysning!

Men varifrån skulle de uppgifterna komma? De seriösa uppfödarna talar om vad de får veta – de andra håller väldigt tyst. Resultat: det är de seriösa uppfödarna som ser ut att ha epilepsi på sina linjer! De andra ser ju då ut att ha väldigt, väldigt friska hundar... och ryktesspridningen till valpköparna är i full gång. "Nej, där ska du absolut inte köpa! Det vet ju alla vi som är insatta att där är det bara en massa ep..."

Det finns bara två sätt att komma ifrån det här. Antingen använder sig rasklubbarna av hälsoenkäter, som går direkt till klubbens avelskommitté eller till SBK/SKK för genomgång. Det betyder att hundägarnas kännedom om hundarna uppvärderas och blir hörd.

Eller så blir det obligatoriskt för veterinärerna att rapportera in vissa sjukdomsfall till SKK till en central databas som blir tillgänglig för allmänheten.

Om man vill bygga upp förtroendet för renrasiga hundar och uppfödare igen ska man göra som den här jakthundsklubben gjorde och som Svenska Collieklubben gör. Som en av våra kommentatorer, själv uppfödare, säger skulle man önska ännu mera uppgifter och ännu mycket mera öppenhet. Men det lär inte komma frivilligt från alla håll!
Någonstans måste vi börja och att göra tydligt för valpköpare att vissa valpkullar fyller rasklubbens hänvisningskrav fullt ut och att andra kullar inte gör det är en service som jag tror blir uppskattad. Dessutom är det faktiskt en artighet mot de uppfödare som kämpar på!


Bodil Carlsson

11 kommentarer:

  1. Nu har inte vi en liten ras där ett CK skulle ställa till sådana problem så att mentaliteten skulle bli lidande! Däremot är smutskastningen och ärelystnaden stor hos många uppfödare och det gagnar ingen, alldra minst hundarna!

    //Anci

    SvaraRadera
  2. Nä, kanske inte, men det var inte direkt det inlägget handlade om. Det handlar om hur inhämtandet av kunskap om hur rasens hundar - vilken ras som helst! - går till. Och i det läget som den här jaktrasen befann sig var ett CK som krav sannerligen ingen hjälp. Vems prioritering speglar det?

    En sak som man kanske kan fundera över är om det finns en bosktavstolkningen av en fras ur standarden. "Stramt elegant" - blir det i praktiken "reserverad skärpa"?
    Vad blir "värdig"?

    Vilka krav uppfattar valpköpare som viktiga i en ras och vad kan förmå dem att välja renrasigt trots att det kostar mera?

    Bodil C

    SvaraRadera
  3. Jag tror att det är lättare att få uppfödarna att gå ihop och jobba mot samma mål då alla tycker att de sitter i samma båt! Där tror jag problemet är på vår ras, alla tycker inte att båten håller på att sjunka och alla sitter inte i den sjunkande båten!

    //Anci Thyni Stubbfält

    SvaraRadera
  4. Hmm, nej, det intressanta är ju att i den här jaktrasen satte sig tydligen alla upp när klockan ringde.
    Hur menar du att vi är annorlunda, Anci?

    Bodil

    SvaraRadera
  5. Det värsta är ju att det är collierasen som sitter i den sjunkande båten...
    Men hur får man ALLA collieuppfödare att förstå det?

    SvaraRadera
  6. Thomas Wallenberg29 oktober 2010 kl. 09:20

    Det får man inte. Man slänger de ruttna äggen överbord och ror vidare mot horisonten. Tyvärr är det det enda raka att göra i en farlig situation.

    SvaraRadera
  7. Tja, som drastisk bild betraktad så går den kommentaren an...Det finns nog en del gamla traditioner inom hundvärlden - inte bara inom vår ras - som bäst kunde ses som ruttna ägg, eller i a f lämpas överbord!

    Men jag funderar fortfarande på samma sak. När jaktrasens folk hörde nyheterna, då vaknade de. Inte höll de fast vid sitt krav på CK och bekymren för det exakt rätta hårlaget sköt de också på framtiden - temperament och jaktegenskaper skulle prioriteras nu! och så genomförde man den aktionen.
    Varför kan inte collieuppfödarna enas? Anci och andra, vad säger ni?

    Bodil C

    SvaraRadera
  8. HEJ!

    Håller med dig Johan! Jag har efter alla år i collieklubben gett upp tanken om att vi ska nå totalt samförstånd! Jag tror faktiskt att det kommer att vara stormigt på havet och vi som vill nå andra stranden kommer att få ösa en hel del i båten;-) Men jag tror detta krafttag som är taget just nu är nödvändigt, jag tycker inte man ska haka upp sig på en grej (detta med A-B uppdelningen i kennelregistret) utan se till helheten.
    Jag upplever att collieklubben för första gången fått gehör från "högre ort" och även de har fått upp ögonen för de problem med stora rädslor rasen har! Detta tycker jag är JÄTTEPOSITIVT och jag är såååå glad för detta!
    För första gången på många år känns det som att vi skulle kunna komma framåt gällande rasens mentalitet. Sen behöver vi ju självklart prata mer om sjukdomar och andra saker vi råkar ut för i vår uppfödargärning och inte glömma bort hälsan även om det satsas mer på mentaliteten en period.

    SvaraRadera
  9. Någon av er som såg programmet som handlade om rävar och om agressivitet? Inte jag heller men mina arbetskolleger har pratat om det och det skulle tydligen handla om arv och miljö! Har letat på svt, ska tydligen ha varit ett vetenskapens värld program! Var tydligen mycket bra och tänkvärt!

    Jag tror vi måste försöka få även de ruttna äggen att hållas i samma båt och börja förstå och hjälpas åt å se till så båten inte sjunker! Jag tror inte det är omöjligt om alla gav sig tusan på att inte vara så elaka mot varandra och sluta blanda ihop person och sakfrågor. Jag tror det är farligare att slänga uppfödare överbord och låta dem ro i 100 egna båtar! De kan bli ena hejjare på att ro och ösa vatten! Och det innebär slutet för vår ras!

    Varför det är så svårt att enas är tror jag för att det ligger så många, många års träta bakom och att folk helt enkelt inte tål att se varandra och än mindre lyssna på varandra. Att många grupper bildas och att man ska vara antingen med den eller med den uppfödaren, så sker även i styret på SCK, man har bildat en egen liten "gilla" grupp, det är farligt!Har själv fått mig en känga i går via en av mina vänner direkt hälsning via omvägar kallas det för, tackar och bockar. Jo jag har alltid prioriterat så att oavsett var hanhundarna bor så har jag åkt dit för att göra mitt bästa som uppfödrae, däremot har jag inte haft råd att åka ner som en tätting över land och rike runt för att åka på intressanta föreläsningar. Men jag kanske ska tänka om, åka på föreläsningar men inte använda mig av hanar mer än de som finns i min omgivning, vilket allternativ tror ni skulle gynna rasen?
    //Anci Thyni Stubbfält

    SvaraRadera
  10. Hmm, Anci, såg inte det programmet heller. Men kan det ha handlat om att när krubban är tom börjar även rävar bitas och att när marknaden krymper slåss collieuppfödarna som katter? Blir snart dags att göra separat Tv-serie om hunduppfödaraggressivitet...Ärftligt? Miljöbetingat?
    Nej, skämt åsido. Håller helt med dig om att i hundvärlden blandas det otroligt ofta ihop sak och person. Ibland kanske av ovana, andra gånger nog som ett sätt att komma åt en person för att man inte gillar vad personen säger och inte vill att andra ska få höra det. Men om jag hade trott för ett ögonblick att Thomas´"ruttna ägg" som ska kastas överbord avsåg personer, så hade jag inte publicerat kommentaren. Jag tror fortfarande att han menar gamla traditioner - att hemlighålla, att smutskasta, att inte skilja sak från person... Och där tror jag att han har rätt. Vi MÅSTE kasta det där överbord! Bl a för att nu pågår det på nätet - hur tror ni att vi ser ut för vanligt folk?

    SvaraRadera
  11. Jag såg programmet om rävar. I korthet: Det handlar om hur man successivt genom att i varje ny generation avla på de "tamaste" rävarna som inte visar aggression mot människa och låter sig hanteras. Ju tamare rävarna blir ju mer börjar de ändra färg. De får vita tecken t.ex. som är okänt hos vilda rävar. Det finns således genetiska anlag som ligger dolda hos de vilda rävarna och först när människan kommer in i bilden och styr aveln visar sig dessa.
    Genom systematisk avel kan man påverka mentalitet i hög grad.
    Men det visste väl alla vi som håller på med hundavel?
    Alla rävarna hölls i burar, för att minimera påverkan av miljö.

    Styrelsen väljs av årsmötet. Styrelsen har inget inflytande på vilka kandidater som valberedningen lägger fram. Styrelsen jobbar enbart med de frågor som årsmötena har bestämt.
    Vårt RAS har behandlats ute i LO i ett år med konferenser både lokalt och centralt, där ALLA medlemmar fått komma till tals. Avels och Uppfödarkommittén la fram förslag till styrelsen för RAS som sedan i sin tur gav LO i uppdrag att sprida det till medlemmarna.
    Beslut togs sedan av årsmötet att styrelsen skulle arbeta utifrån detta, sedan det först godkänts av SKK. Det är också SKK som gett alla rasklubbar i uppgift att skriva ett RAS utifrån den egna rasens förutsättningar, i syfte att förbättra raserna.
    Alla beslut och arbete med att förbättra colliens mentalitet sker efter vad som står i vårt RAS. Styrelsen följer alltså enbart vad medlemmarna själva beslutat! Mer demokratiskt än så här kan det inte bli.

    SvaraRadera