torsdag 7 oktober 2010

Liten summering

Vi har haft en, minst sagt, livlig diskussion kring förslaget om indelning av senaste valpkull. Ja, just det, valpkull. Det handlar inte om en indelning av uppfödare som personer, utan om resultatet av deras avelsarbete. Resultatet kan förvisso kopplas till uppfödaren men det är fortfarande valpkullen som klassificerar sig för en av de tre grupperna.
Tanken med uppdelningen är, såvitt jag förstår, att markera för de uppfödare som konstant ignorerar rasklubbens rekommendationer att det finns en baksida. Deras kullar kommer nämligen alltid att hamna i grupp B.

Jag tror de flesta hundägare/valpköpare förstår att avel inte är matematik. Fem plus fem blir inte alltid tio, det kan bli sju eller tre också. Ibland skiter det sig, för att prata klarspråk. Men om det skiter sig för varje kull - då är det nog snarare feltänk från uppfödaren. Att en enstaka kull hamnar där för någon uppfödare tror jag inte spelar någon roll. Det är det sammanlagda resultatet av samtliga valpkullar som ger en helhetsbild. Och det är den som är viktig!

En uppdelning enligt SCK:s förslag ser jag som bra information till valpköpare. Jag, som valpköpare, vill se uppfödarnas resultat. Så många kullar som möjligt - och innan jag köper valp.


Avslutar med en bild på två glada collies (samt ändan på en tredje och svanstippen på en fjärde!)
Visst älskar vi denna ras? Då måste vi värna om den!




Johan Nilsson

9 kommentarer:

  1. Och då kommer SCK indirekt göra reklam för kullar som inte uppfyller valph.kraven eftersom de då kommer få stå med på hemsidan (vilket de inte får idag.

    Uppfödarnas resultat hittar du redan idag Johan, på hunddata, visst det kräver lite klickande fram och tillbaka, men det finns där om man vill hitta det. Med ett uppdelat kullregister ser du ju bara senaste valpkullen, så jag kan inte se var förbättringen skulle finnas.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Anna, det som kommer att hända är väl snarare så här. SKK:s uppfödarregister tar alla reggade kullar rakt av och säger icke ett ord om vilka kvalifikationer uppfödarna har på resp valpkulls föräldrar, inte om vad rasklubben anser att man ska tänka på, etc. Det är väl så att det är DÄR vi kommer att få ett uppfödarhav där alla uppfödare ser likadana ut för den totalt ovana, MYCKET naiva och förtroendefulla valpköparen.... som en gång var jag, och som idag, och i morron är någon annan.
    I jämförelse är det väl ett väldigt litet problem att rasklubben gör "halvreklam" för B-kullar, den gör ju "helreklam" för A-kullarna och upplyser därmed också valpköparen om att det FINNS skillnader i hur uppfödare väljer ut avelsdjur.

    Om en rasklubb - collie eller boxer eller jakthund - inte har krav på vad som menas med rekommendabel avel och inte kan visa ATT den har det - varför ska vi då ha en rasklubb?

    Eller om man vänder på det - om man är uppfödare och på allvar väntar sig att man kan strunta i rasklubbens rekommendationer UTAN ATT DET MÄRKS NÅGON GÅNG NÅGONSTANS, varför ska man då vara medlem?

    Jag tror att det här hänger väldigt mycket på hur rasklubbarna på sina hemsidor lyckas presentera det för valpköparna!

    SvaraRadera
  4. Jag kan iaf inte förstå varför kullar som inte följer rasklubbens krav ska få finnas med på klubbens hemsida över huvud taget.

    SvaraRadera
  5. Anna, de kullar som har valphänvisning uppfyller klubbens krav.
    Uppdelningen av kullarna kommer att synas i kennelregistret där uppfödarna redan finns med.
    Vi ska inte blanda ihop valphänvisningen med kennelregistret.

    Johan

    SvaraRadera
  6. På något vis verkar det kanske enklare att ta bort kennelregistret och bara ha valphänvisningen, då gör man ju definitivt bara reklam för dom kullar som uppfyller SCKs krav.

    SvaraRadera
  7. Cissi, det var liksom huvudet på spiken. :-)
    Tror att rasklubben försöker ta den mjuka vägen, att arbeta för förståelse. Tyvärr tror jag också att det inte lönar sig...

    Johan

    SvaraRadera
  8. Kan inte riktigt se hur man "arbetar för förståelse" med förslag att dela in en länklista i a och b, vore bättre med utbildning och information om man verkligen vill arbeta för förståelse!

    SvaraRadera
  9. Att arbeta för förståelse tror jag innebär att man fortsätter hoppas på intresse för både information och utbildning.
    Problemet är att utbildningar lockar bara ett fåtal intresserade och information förkastas.

    Johan

    SvaraRadera