tisdag 12 oktober 2010

Valpar till salu - men till vilket pris?

I Sverige har vi en organisation som har det övergripande ansvaret för allt som rör hundar - kennelklubben. Tydligen ska de nu erbjuda ytterligare en tjänst - nämligen valpförmedling. Detta för att vara en motpol till de blandrasvalpar som säljs via annonssidor på nätet. Valparna som säljs på nätet behöver inte uppfylla några krav, mer än möjligtvis marknadens. Detsamma gäller deras uppfödare.

Ok, jag köper att man vill försöka minska avel på märkliga blandraser och oreggade hundar, för det gynnar valpköparna - och valparna. Det som inte känns fullt lika ok är att de enda krav som gäller för denna valpförmedling är organisationens egna, tyvärr öppna för diverse olika tolkningar. Det är lägre krav än de vår rasklubb och andra rasklubbar har för sin valphänvisning. De specifika krav som grundar sig på både långsiktigt tänkande och ett ständigt pågående förbättringsarbete inom respektive ras, blir satta ur spel. Priset för att minska okontrollerad blandrasavel blir då att släppa fram alla uppfödare inom renrasavel på kennelklubbens annonsplats. De som hittills struntat i rasklubbens krav kan fortsätta med det, de får nu valphänvisning ändå och kan dessutom gömma sig bakom "Ok-stämpeln" från den stora hundorganisationen.
Nu börjar det lukta falsk marknadsföring...

Det är dags att kennelklubben tar sig en rejäl funderare på hur man minskar intresset för okontrollerad blandrasavel och samtidigt höjer statusen för de renrasiga hundarna.
Att bidra till att saluföra renrasiga valpar som inte klarar rasklubbens egen valphänvisning är definitivt ett stort steg bakåt i utvecklingen. Ska priset för minskad blandrasavel vara att många års arbete för mentalitet och hälsa inom renrasaveln ska offras?
Var finns logiken i detta?

Johan Nilsson

21 kommentarer:

  1. Vore det inte en god idé att ALLA rasklubbar som tycker att registreringskraven är för låga jobbar för att SKK ska höja dom, oavsett om det handlar om hälsa, mentalitet eller utseende?
    På det viset höjs ju kvaliteten på ALLA valpar och det spelar ingen roll vem som har valpförmedlingen.

    SvaraRadera
  2. Vet inte hur länge du har varit med i hundsvängen
    men SKK har tidigare haft valpförmedling.
    På " den " tiden kostade det 100 kr och man fick förmedling genom SKK.
    Det vara bara för valpköpare att ringa SKK info och fråga efter valpar i resp landsdel i Sverige, och vips fick valpköpare hänvisning till en valpkull. Tycker inte alls att det är speciellt konstigt, alla är tyvärr inte med i rasklubbar. Bättre valpköpare ringer SKK än kollar på blocket tycker jag.
    Vänligen Pia
    P.s. Vår OESvalp, vi köpte 1978 fick vi genom SKK valphänvisning, och det var vi glada för.
    Min första hund fick vi genom en annons i en morgontidning 1973 :-)

    SvaraRadera
  3. Inte speciellt mycket konstigare/sämre än att SCK ska ha ett "B-register" tycker jag.
    Säger som Pia, bättre att folk vänder sej till SKK än till Blocket.

    SvaraRadera
  4. SKK får gärna ha valphänvisning, det är inte det jag reagerar på. Det är det faktum att de kommer att ha lägre valphänvisningskrav än rasklubbarna.

    SvaraRadera
  5. Kan ikke se annet enn at SKK her vil motarbeide sine egne medlemmer(raseklubbene). Her må jo raseklubbene gå sammen og protestere dersom SKK ikke tar hensyn til raseklubbenes egne regler for valpeformidling!! Synes dette er uhørt!

    Ang. Blocket. Hvorfor har ikke SCK egen annonse her for sin egen valpeformidling? Koster maks 110.- kr for to månader og vil kunne informere potensielle valpekjøpere om hvor de finner seriøse oppdrettere.

    SvaraRadera
  6. Trix, du lever upp till rasens gamla rykte för intelligens...!
    Detta är en JÄTTEIDÉ!
    Anyone for tennis? Uppfödare och valpköpare som gillar SCK:s satsning på seriös avel och krav på valphänvisning - VI SKRAMLAR!!!

    Bodil

    SvaraRadera
  7. Kan inte se hur SKK motarbetar någon, kullar som registreras får oxå förmedling av dem, för de följer ju SKK registreringsbestämmelser.
    Att SCK sen har hårdare regler är ju bara bra och något att vara stolt över.

    SvaraRadera
  8. Jag är gärna med och bidrar till annons på Blocket. Superidé Arne!
    Jag har föreslagit det för länge sedan, men det blev inte av då av någon anledning. Hoppas det blir det nu!!!

    SvaraRadera
  9. Lolo, det blir av om vi gör det! SCK behöver inte göra det. VI KAN! Vet någon om det ö h t är tillåtet att sätta in en icke-kommersiell annons på blocket?
    "Köpa collievalp? Svenska rasklubben för collie har valphänvisningslistan! Där finns valpar efter collies som uppfyller rasklubbens krav. Friska höfter, friska ögon, stabilt temperament är vad rasklubben satsar på! Vänd er dit och kolla först, innan ni köper valpar på Blocket. Det lönar sig!
    Uppfödare och hundägare som stöder sin rasklubb står bakom denna annons."

    Det är väl bara att köra? Vem kontaktar Blocket?

    Bodil C

    SvaraRadera
  10. Varför inte sätta in en årsannons på Blocket. Jag bidrar.
    Wanda

    SvaraRadera
  11. Yippeee Wanda! Kan du ta reda på om det går och vad det kostar? SCK är jag lite stolt över att vara medlem i och det skulle verkligen inte kännas helt fel att få vara med och berätta för hundspekulanter på Blocket att rasklubben finns och att den står för något!
    Bodil

    SvaraRadera
  12. Kanonide´- jag är självklart med och sponsrar!!!
    Vart skickar jag stålarna??

    SvaraRadera
  13. Suck! Att sätta in en annons på Blocket i någon version av det vi hade tänkt oss, t ex: "Collievalp? Vänd dig till rasklubbens valpförmedling+ länk" går inte, inte ens om man betalar för det och gör det som privatperson. Det räknas som marknadsföring. Blocket säljer varor, inte marknadsföring, hälsar Blocket.
    Så där rök den idén - åtminstone i den formen...

    Tyckte i o f s att jag såg på SKK:s hemsida att kennelregistret kommer att innehålla länkar till respektive rasklubb. Rasklubben får ju då lägga ner energi på att utforma en "välkommen till oss"-annons och kort förklara varför den har regler och rekommendationer för hur avelsdjuren ska väljas och att uppfödarna i sin tur väljer lite olika hur hårt de tar på detta.

    Anna, om en ras har 100 uppfödare. Och 60 kämpar på för att ögonlysa och få så mycket HD-röntgat och MH-beskrivet som det bara går i sin uppfödning, ochkollar sin inavelsgrad och föräldradjuren och deras släktingar avseende MH, HD, ögon... avstår från avel på djur med 4-5 på skott, etc.
    Medan de 40 andra nöjer sig med minimikraven.
    OCH om det då skapas ett register över rasens uppfödare, där de 60 inte skiljs från de 40 på något sätt och valpköparen är ovetande om skillnaderna - tycker inte du att det registret motarbetar de 60 seriösa?
    Det tycker jag!

    Bodil

    SvaraRadera
  14. Men fortfaranade så följer ju de SKKhänvisade kullarna SKK's krav. Och det är ju liksom det som räknas på SKKs valphänvisningssida. Alltså motarbetar SKK ingen, de följer ju bara sina egna regler.

    SvaraRadera
  15. Anna, jag skulle vilja fråga dig - och ännu mer alla de uppfödare inom alla raser som drivit fram det här med uppfödarregistret! - en enda sak.
    OM hundintresserat folk, vanliga hundköpande människor, hade trott att bara SKK:s krav räckte för att man skulle få en frisk, bra kompis....
    TROR NI ATT BLANDRASAVELN HADE TAGIT SÅDAN FART DÅ???

    Blandrasaveln växer av två skäl, tror jag. Kanske tre skäl, förresten! 1) Blandrasvalpar kostar mindre pengar. 2)Folk TROR numera väldigt ofta att renrasiga hundar inte alls är bättre, friskare, mera stabila - de tror tvärtom! Det tredje skälet skulle vara att många också ser renrasuppfödare som lite "fina" och förnäma av sig...
    Som en hundägare av blandad jaktras sa - varför skulle hon betala mycket pengar för en hund med öron som släpar i marken, uppfödd av folk som ser ner på henne för att hon redan har en blandad jakthund - när hon kan få en efter jagande föräldrar, uppfödd av en person som vill ha jagande valpköpare och ett gott hem, till halva priset?

    Skulle önska att renrasuppfödarna tog sig en funderare på de här sakerna. Ingen enda av de blandrasköpare som jag frågat ut senaste året skulle köpa en renrasig valp BARA FÖR ATT den hade en stamtavla och var reggad i SKK!
    Uppfödarna och SKK behöver nog övertyga folk om att "renrasig" betyder "bättre", om de ska ha en chans mot blandrasaveln...

    SvaraRadera
  16. Anna, SKK ser till att deras valphänvisning uppfyller SKK:s krav - men inte SCK:s! Det är liksom det som är problemet...

    SvaraRadera
  17. Kanske facebook tar in en annons?! Det når ju vida omkring.
    mvh/Marie

    SvaraRadera
  18. Oj! Någon som vet hur man tar reda på det?

    Bodil

    SvaraRadera
  19. Natalie Grönberg24 oktober 2010 kl. 16:31

    Ni kan ju alltid starta en grupp på facebook och försöka få ut den till så många ni känner som möjligt. Men då måste ni själva vara användare av facebook och administratörer för själva intressegruppen.

    //Natalie

    SvaraRadera
  20. Tack Natalie! För att inte din kommentar ska försvinna, tar vi upp den i dagens inlägg (24 oktober)!

    Bodil C

    SvaraRadera
  21. Har intrevjuvat min grannar som samtliga är ägare till blandraser om varför valet föll för en blandras och inte en renrasig hund! Bägge grannarna hade mycket lika svar, vi ska ju bara ha hunden som sällskap och vill inte ha en massa krav från uppfödare om meriteringar m.m.Vi har ju nu i 15 år bott granne med dig och sett hur mycket tid du lägger ner på olika aktiviteter med dina hundar, vi vill inte känna tvånget att sköta vårt hundägarskap på samma sätt. Vi är bara en vanlig familj/ jag är bara en vanlig pensionär och vi har inte råd med alla hälsokontroller, kurser för att utveckla vår hund och de där mentaltesterna som du håller på med + att vi köpt vår hund för halva priset jämfört med en renrasig hund! Ja där ser man, har tydligen med min seriositet som uppfödare skrämt bort blivande hundägare! Måste bara tillägga at bägge de här aktiverar sina hundar betydligt mer än jag, men de gör det på sitt sätt, bägge har otrolig vardagslydnad och aldrig hundarna kopplade, hundarna följer med överallt! Jag har inte börjat argumentera med dem om deras val, men tyckte jag ville veta vad det var som fått dem att välja blandraser och har den relationen med dem så jag kan fråga och få ärliga svar! Hur ska vi renras uppföadre kunna bemöta detta? Vill vi inte ha våra hundar till vanliga människor som ska älska sin hund för vad den är eller ska det bara vara de med "elit" tänk som ska kunna ha en renrasig hund, den som ska utveckla hunden både innom bruks, lydnad, agility och utställning och ge hunden rätta förutsättningar hela uppväxten för att få de "rätta" kryssen på MH!? OM de här människorna väljer att köpa en renrasig hund framöver, vågar de köpa en av en A uppfödare? Bara några tankar som innfunnit sig i mitt huvud under senaste tiden!Målar vi renrasuppfödare in oss i hörn och låter blandrasaveln blommstra just p.g.a vårat sätt att tänka på aveln!?
    Några funderingar bara!

    //Anci, Kennel Gold Status

    SvaraRadera