onsdag 13 oktober 2010

I ALL HAST: MISSBRUK?

Inte finns det mycket vetenskapligt innehåll i ordet ”soluppgång”och strängt taget är det inte särskilt logiskt heller. Det är ju inte solen som rör sig, utan jorden som snurrar runt sin axel. Ändå vet vi allihopa vad som avses med soluppgången och allt från jordens ungefärliga omkrets till rätt tid att mjölka korna har beräknats utifrån det begreppet under tidernas lopp. Så hur ska man förstå Anders Hallgrens inlägg i Hundsport?

För tjugotvå år sen tog jag min allra första valp under armen och klev ut på brukshundsklubbens första kursdag. Jo, jag höll henne i famnen och var fullt beredd på att vända och dra med min lilla pälsboll, min skatt – om de där kamouflageklädda gubbarna skulle materialiseras ur klubbstugan kompletta med stryphalsband och hunsade schäfrar. Det var min bild av brukshundsklubbar, jag lovar!
Så här i efterhand är det en fascinerande tanke. Varifrån får man sina idéer om saker? Inte hade jag känt någon SBK:are! Men så där var det, det hade jag fått klart för mig – schäfrar och hårda metoder och metallstryp och ryt!
Mjae...nä. Icke ett ryck, icke ett stryp, mest tjejer och bara sansat. Vi fick höra en hel del om hur man uppfostrar hundar – men det som gjorde intryck var förstås att fick vi fick se det också, hela tiden. Hundar lyssnar utan hårda tag. Därför att hundar hör relationer! Det där var första gången jag kom i kontakt med modern hundträning och jag var överlycklig. Ny värld öppnar sig, ni vet! Bara några år senare stod vi ett helt gäng på en klubb långt ute på vischan och illbligade på den grundläggande kursen i lydnad för jakthundar. Den gick till på det viset att kursledaren skrek ”LIGG!!!” en gång och sen trampade till på kopplet så att hunnj-veln åkte i backen.
Vi stirrade med hakorna på bröstet, alla vi andra. Vi stirrade så att kursledaren blev skär om kinderna. Nästa gång vi kom fick vi höra att det inte skulle bli några fler särskilda kurser för jakthundar. Jakthundarna skulle få lära sig på samma sätt som alla andra. Vi sneglade på varandra och gjorde tummen upp.
Vems förtjänst? Mer än någon annan enskild persons är det Anders Hallgrens. Heder åt den mannen!

Därför blir jag förvirrad av hans inlägg i senaste Hundsport. Mentaltester missbrukas?
Ja, om de används som ”analys av varför en hund är problematisk”, då måste det sannerligen vara ett missbruk. Men är det någon som gör det? Tänk er att polisen kommer med en hund som är omhändertagen, den har levt hos en missbrukare, den uppfattas som konstig och skrämmande av grannarna... Går man ett L-test* med den hunden det första man gör? Går man ett MH? Gör man MT?
Om nu någon kommer på tanken och ser att hunden reagerar med skräck och aggressivitet när dumpen flyger upp – tror man att det säger ett skvatt om genetiskt betingad aggressionsprofil hos den individuella hunden?
Det KAN – möjligen och i så fall längre fram i tiden - säga något om just den hundens chans att rehabiliteras i en normal omgivning, men om hundens genuppsättning säger det inte så mycket. Gör man personlighetstester på folk som just har räddats ur ett kraschat flygplan? Om de beter sig virrigt och stressat, säger man då att det är nåt knas med deras gener?
Man säger nog att det är totalt fel att köra personlighetstest då. Men man säger inte att det är personlighetstestet det är fel på!

Som Hallgren säger, är MH tänkt att användas i stora grupper. Ju fler hundar, desto fler har normal bakgrundsmiljö och vanliga normala ägare. Ju fler hundar, desto säkrare resultat! Så om man i en hel ras har en ovanligt stor utbredning av skott- och ljudkänslighet, trots att de allra flesta hundarna har vanliga normala liv och vanliga normala ägare, då är MH riktigt bra för att påvisa det och bra för att sålla fram de hundar som visar störst respektive minst känslighet. Det kan uppfödarna behöva. Det kan valpköparna också behöva.
Den enskilda stressade problemhunden, däremot, behöver lugn och ro och med tiden kanske en hundpsykolog med låg röst och snälla händer och lite respekt för hunden. En sådan som Anders Hallgren.


Bodil Carlsson


*Reuterwall och Ryman, som Hallgren skriver om, letade för 40 år sedan genetiska komponenter i Hundskolans gamla L-test, hittade inte mycket. L-testet är inte samma sak som MH.

9 kommentarer:

  1. Hej Bodil
    Måste vara svårt att kommentera Anders artikel. Jag tycker den är luddig och förvirrande. Undrar om han egentligen är så insatt i detta med MH? Det sägs att det dunkelt tänkta är det dunkelt sagda. För visst säger MH en hel del om en enskild individ, även om inte allt kommer fram på ett MH. Har man hela kullar MH'ade och ändå bättre många i släkten så får man ju ännu en bättre bild av sin hund och dess linjer. Tror att Anders är varken förtjust i tävlingar eller tester, såvida han inte bytt åsikt på äldre dar. Däremot har han gjort underverk när det gäller synen på att träna hund. Men han är inte ensam därom. Vet ingen som är duktigare på detta än Leif Hedberg. Han kan klara av vilken hund som helst, en medfödd gåva liksom många års erfarenhet.
    Nej Anders artikel tror jag gör mer skada en nytta. Vet inte alls egentligen vad han är ute efter.

    SvaraRadera
  2. Instämmer med dig Wanda.
    Dessutom tycker jag det är beklagligt att AH påstår att P-E Sundgren har sagt, "Det går inte att få fram något ärftligt med dessa tester på material med bara några hundar individer. Det går bara på mycket stora material, som den kände genetikern Per-Erik Sundgren (tyvärr bortgången) har betonat."
    Jag har varit på många föreläsningar med P-E som föreläsare, dessutom haft kontakt med honom både privat och för rasklubbens arbete med mentalitet, Aldrig någonsin har P-E sagt vad Anders H påstår!!! Tvärtom, varnade P-E att avla på hundar med kvarstående rädslor på 4-5. Avla på rädsla för människor och skotträdsla. Han varnade schäferuppfödare att avla på rädslor, även om hundarna hade bra arbetsegenskaper f.övr. Rädslorna tar över och arbetsegenskaperna går förlorade.

    Det är bara att gå in på P-E S hemsida Genetica och läsa. Jag tycker att Anders H ska visa var han fått uppgifterna ifrån.

    SvaraRadera
  3. Läste A.Hallgrens artikel i Hundsport tre gånger - kan bara konstatera - läst men ej förstått!

    Även jag har träffat P-E Sundgren (beträffande avel på västgötaspets, då jag under 5 år, -96-2000, var ordförande i SKV). Vi hade många och långa samtal om avel, men även om mentaltester, rädslor m m,P-E visste att jag var testledare och mycket intresserad av mentalbeskrivningar och -tester. Redan då talade P-E om de uppenbara tecken på rädslor som dokumenterades hos collie - han visste också att jag har en dotter som föder upp collie.
    Känner definitivt inte igen det Anders Hallgren påstår.

    Precis som du säger Wanda - luddigt och förvirrande - hoppas innerligt att artikeln blir besvarad i nästa nummer.

    SvaraRadera
  4. Håller helt med er andra - vad är det AH vill ha fram i sin artikel? Att återigen "skylla" allt på valpköparna och frånta uppfödarna allt ansvar eller?

    Ett MH har ju ingenting med problemhundsproblematiken att göra men tyvärr får nog vissa vatten på sin kvarn efter denna artikel - synd!

    SvaraRadera
  5. Thomas Wallenberg18 oktober 2010 kl. 08:58

    Jag tolkar Hallgrens ord som att han snarare pratar om arvbarheten för mt, mh nämner han inte mycket. Det var väl ingen större överraskning att arvbarheten för mt visar sig vara låga - det är ju ett individuellt test, till skillnad från mh, som rätt använt beskriver hela familjegrupper. Att en hund med ett fint mt inte särskilt troligt nedärver detta till sin avkomma, beror väl helt enkelt på att hundens släktingars mentalitet är okänd i de flesta fall? En svala gör ingen sommar, som det så vackert heter - mycket sant i detta fall. Personigen anser jag mt vara ett mycket bra avelsverktyg för uppfödrna - men det är ENDAST i kombination med generösa mh-resultat både för individen och samtliga nära släktingar. Tack för mig.

    SvaraRadera
  6. Hej Thomas!
    Det är nog ännu knepigare än så. Om jag ö h t fattar vad Hallgren skriver - och det är jag inte säker på - så säger han att man för 40 år sedan hittade liten eller ingen arvbarhet när man kollade utslag på det gamla L-testet från Hundskolan. SEDAN kommer han över på skrivningar som glider så att man leds att tro att det han avser är MH?

    Fattar som sagt inte riktigt vad han menar. men jag TROR att det kan ligga i botten en tanke åt det här hållet:
    LT utgick ifrån att en hund har en viss tilldelning av flera "fasta" egenskaper. Den har fått mer eller mindre "skärpa" , t ex. Om man utgår ifrån att "skärpa" är en fix egenskap, att det finns en enda variant, att det är den samma "skärpan" som visar sig i olika situationer, OCH att den dessutom nedärvs som en oföränderlig "inre sak i huvudet", då håller jag med Hallgren om att det rör sig om logiska kullerbyttor som man förstås inte kan hitta en arvbarhet på.

    Numera tänker man sig nog ett det finns en rad olika BETEENDEN - typ defensiv aggressivitet inför hot, resurshävdande aggressivitet om någon snor maten, lekfull social aggression om någon vill leka med trasan, allvarligt menad social aggression om kaxig nykomling tränger sig in och tar plats i flocken, etc etc, om någon beteendevetare läser så ber jag om ursäkt för lekmannaspråket :-)... OCH att det finns s a s olika tröskelnivåer för hur lättutlöst varje sådant beteende är hos varje hund. Det gick inte att hitta arvbarhet för "skärpa", eftersom "skärpa" inte finns - utom som lite slarvig vardagsbeskrivning, men även där kanske vi nuförtiden undrar: I vilken situation visade hunden skärpa?
    Däremot går det att finna meningsfull arvbarhet för hur lättutlösta och hur intensiva beteenden är hos olika hundar. Hur lätt har hunden att bli rädd? Hur snart kommer den ur rädslan och återgår till nyfikenhet? Om den provoceras av hot - spökena kommer! - hur mycket aggressionsberedskap visar den och hur snabbt lämnar den det beteendet och går över till nyfikenhet?
    Men igen - ingen vettig människa testar väl en enstaka hund med jättestress bakom sig? Det säger ingenting om hunden. Det säger ingenting om MH eller andra test heller.

    Bodil C

    SvaraRadera
  7. Sorry, Boddan, jag försökte ångra det där inlägget, men det hanns tyvärr inte innan det publicerades. Såg att du hade gått igenom ungefär samma tankar tidigare. Men hurr som helst, det är olyckligt att AH uttalar sig så här luddigt och missvisande för den stora allmänheten. Lyckligtviis vet jag att han kommer att bli kraftigt emotsagd från flera olika håll redan inom den närmaste tiden, sånt här får inte publicerad utan att någon tar strid. Vi får vänta och se!

    SvaraRadera
  8. OK, Thomas du vet mer än jag - nu blir jag nyfiken! Tipsa gärna när det händer, och var man kan ta del av det! Säkert många som vill läsa...

    SvaraRadera
  9. Aggressivitet (skärpa) är det lättaste av alla egenskaper att förstärka. Då hittar man givetvis låg arvbarhet på det. Likväl så har man dokumenterat att det finns arvbarhet även på det när man gjorde försök på rävar i fångenskap. Men det var naturligtvis rädsla i botten.
    AH referar till 40 år gamla L-tester. Mycket har hänt sedan dess. AH är helt enkelt inte med på banan. Hade han varit det hade han referat till den senaste tidens forskning om MH. Den forskningen talar sitt tydliga språk.

    SvaraRadera