onsdag 6 oktober 2010

Och hur gör andra klubbar?

Saxat från Hovawartklubben:
Allmänna regler:
Uppfödare har skyldighet att informera sig om den tilltänkta kombinationens hälsoläge, vilket sker via rasens hälsoregister. Hanhundsägare kan vända sig till rasklubben för information.

Uppfödare ska löpande lämna information om sin uppfödning/ hundar till AfH:s hälsoregister, dock minst 2 gånger/ per år- 1 mars och 1 september.

Hänvisning sker efter det att avelskommittén fått information om den tilltänkta kombinationen och den uppfyller gällande regler.

Minst en förälder ska vara godkänd på korning (mentaltest+ exteriörbeskrivning)

Båda föräldrarna ska följa hälsoregler avseende aortastenos, levershunt och hypothyreos. Aktuella regler finns hos Avel och Hälsa samt på hemsidan. Kombinationer där båda avelsdjuren har sköldkörtelsjuka kullsyskon hänvisas ej. Hund med sköldkörtelsjukt helsyskon skall testas innan parning avseende TSH, T4 och TgAA. Kopia på labrapporter skickas till avel/hälsa.
De uppfödare som är med i våra listor är godkända och rekommenderas av Svenska Hovawartklubben.


Och från Riesenschnauzerklubben:
Mentalitet
Krav
Genomförd mentalbeskrivning (MH) där X inte finns i ruta 1 eller 2 i moment 1A, i ruta 1 i moment 1B och 1C (kontakt), i ruta 5 i moment 6D och 7C (kvarstående rädsla), inte heller i ruta 4 eller 5 i moment 10 (skott)
eller
Godkänd mentaltest korning (MT) för hund född före 2000-01-01, som saknar MH

Rekommendation
Godkänd mentaltest korning (MT)
Endast valpkullar efter skottfasta avelsdjur hänvisas av AfRS.

12 kommentarer:

  1. Ja om SCK satte liknande krav på alla som ska stå med på hemsidan så skulle det antingen börja hända saker med aveln eller också skulle SCK inte få speciellt många uppfödare på sin hemsida.

    Uppenbarligen har båda ovanstående klubbar hårda krav på sin valpförmedling och låter tydligen inte någon som inte uppfyller kraven att stå med på hemsidan, eller fattade jag fel nu? Men på något vis kan jag tycka det är ärligare än att dela upp folk på olika listor.

    SvaraRadera
  2. Hej Cissi!
    Jag skulle nog tycka att så länge uppfödarna delar upp sig sjäva på de olika listorna, så är det väl deras sak?
    Man väljer ju faktiskt vilken grupp man ska stå i med sin aktuella eller nästa kull. Pratade igår kväll med Boxerklubben. De har haft sin uppfödargruppering i 7 år cirka. Hade det varit våldsamt rabalder? Njae...några uppfödare hade ogillat det, men mest de som inte var med på uppfödarmötet där det lades fram.
    Igen kan jag tänka att det kanske kan vara bra att visa intresse nog att komma på uppfödarmöten och utbildningar. Vilka är det som inte kommer? En del personer som rent geografiskt sitter illa till och har hemmaomständigheter/jobb som gör det svårt att vara borta, ja. Det borde kunna gå att lösa. En del kommer inte av andra skäl och det är nog svårare att göra något åt.
    Hur som helst såg jag på Boxerklubbens hemsida att årets uppfödarmöte kommer att ha med ett grupparbete mellan uppfödare och hanhundsägare om öppenhet efter önskemål från förra årets uppfödarmöte. Något i stil med vad Anci önskar sig?

    SvaraRadera
  3. Visst borde dom flesta uppfödare komma på uppfödarmötena men som du skriver är det faktiskt inte alltid rent praktiskt möjligt. Men vilja borde definitivt finnas.

    Har man funderat på videomöten inom SCK, då skulle ju problemet med avståndet försvinna?

    Låter som ett mycket bra grupparbete, skulle gärna vara med på ett sådant själv!
    Men jag tycker nog ändå att dom två klubbarna i inlägget är rakare i sin hantering av det hela.

    SvaraRadera
  4. Jo, Cissi, visst är Sverige väldigt avlångt. Men det är å andra sidan precis lika avlångt för alla rasklubbar! Videokonferenser - visst kan man arrangera så att folk som tittar på en föreläsning samtidigt i olika vrår av landet kan få tillfälle att ställa frågor till föreläsaren och att det kunde bli en diskussion? Är sådant kanske väldigt svårt o kostsamt?

    SvaraRadera
  5. Jag tror tyvärr att alla andra rasklubbar också har avståndsproblematiken att bråttas med.
    Enligt min "dataexpert" här hemma är det inte dyrt med videokonferenser men jag vet inte...

    SvaraRadera
  6. Jo, det är det jag menar - även boxerklubben bor ju i samma geografi. :-) Ändå fungerar det så att folk på en årsträff för uppfödare bestämmer att nästa gång vill de ha gruppsamarbete om öppenhet i avelsfrågor - och tydligen kommer folk... Blev lite avis.

    SvaraRadera
  7. Cissi,
    hur menar du då? "att dom två klubbarna i
    inlägget är rakare i sin hantering"?

    Johan

    SvaraRadera
  8. Fast om man kommer till konferenser eller olika arrangemang är en prioriteringsfråga. Kan man åka på utställning långt i landet och även utomlands, så är det ett tunt argument att det är för långt.
    Tyvärr lyser collieuppfödarna i stor utsträckning med sin frånvaro, inte bara på SCK:s konferenser utan också de arrangerade av SBK och SKK. I Norrland har jag inte deltagit på någon konferens, men både i Götaland och Svealand har så varit fallet. Synd att man inte utnyttjar sitt medlemsskap och deltar. Det är toppföreläsare med stor kunskap inom sina specialområden, dessutom träffar man uppfödare av andra raser och får höra vad som är problemen och hur de löser detta. Oerhört givande.

    SvaraRadera
  9. Boxer är inte en allt för vanligt förekommande ras här i Norrland, undrar om det finns någon aktiv uppfödare överhuvudtaget? Därför kanske lättare att träffa alla, på collie har vi många uppfödare spridda allt från norr till söder, en betydligt större ras är collie än både hoffe och boxer! Tycker nog videokonferanser vore på sin plats OM man verkligen vill utveckla rasen och göra något åt problemen!

    //Anci, Kennel Gold Status

    SvaraRadera
  10. Hej Anci! Kul att du är tillbaka. Men du, vaddå betydligt större än Boxer? Boxerkl ordf sa runt 600 reggade/år, lite fler än vi... Sen kan jag i o f s fatta om tunnhåringarna och deras uppfödare är vanligare söderöver... :-)
    Däremot tror jag inte att man kan tro att om rasklubbar har avelsrekommendationer, krav på uppfödarna och utbildningskonferenser, så beror det på att uppfödare och valpköpare mest bor i närliggande eller lättnådda områden. Det måste däremot underlätta rent praktiskt för de som ska arrangera och de som ska ta sig till/från.

    Men Anci, en halv utbildningsdag via video, samma dag i olika delar av landet, kanske med undvikande av de allra värsta mörker/halka-perioderna för folk som ändå måste åka många mil...? Visst skulle detta gå att ordna? Både speciellt för collie och mer allmänt för t ex gruppen SBKras-uppfödare?

    SvaraRadera
  11. Jo Johan jag menar att dom låter bara dom som följer klubbens valphänvisningskrav att synas på hemsidan (om jag nu har fattat det rätt) inte delar in folk i "bra eller dålig"-lista.
    Tufft kanske (och jag vet inte om det är önskvärt men rakryggat är det) men då vet valpköparna i alla fall att alla som finns på hemsidan delar klubbens inställning ifråga om avel.

    SvaraRadera
  12. Cissi, ok då förstår jag. Men fortfarande är det inte uppfödarna som kategoriseras, det är deras valpkullar.
    Men visst, egentligen borde bara de uppfödare som följer rasklubbens rekommendationer synas på hemsidan.

    Johan

    SvaraRadera