söndag 3 oktober 2010

Collien som inte fanns

Vi publicerar inga fler kommentarer till detta inlägg. Det som finns att säga är redan sagt. Fortsätt gärna diskutera kring rasklubbens förslag om A-, B- och C-kullar!

25 kommentarer:

  1. Jätteonödigt tycker jag. Klubben har redan valphänvisningskrav, det räcker.
    Sen ska alla uppfödare som är medlemmar stå i samma uppfödarregister. Tycker jag alltså.

    SvaraRadera
  2. Vill bara göra en liten rättelse.
    Några C-kullar kommer inte att finnas. Grupp C är endast för att tala om att kenneln inte haft någon kull på flera år eller är helt ny. Så fort man har en kull på gång så hamnar man i A om föräldrarna uppfyller valphänvisningens krav. I B om de inte gör det av någon anledning, alltså inte enbart pga mentaliteten, kan vara en bagatell som att ena föräldern inte är utställd eller omlysta ögon.
    Jag hoppas det kommer att bli mindre dramatiskt när vi har vant oss vid den nya indelningen och inser vad det faktiskt står för.

    SvaraRadera
  3. Thomas Wallenberg4 oktober 2010 kl. 19:51

    Som jag ser det, beror beslutet om A, B och C-grupper främst på att man vill motverka den sanslöst ansvarslösa avel som bedrivs på många håll inom collierasen av idag. Det är så att säga inte uppfödaren som någon enstaka gång avlar på en icke omlyst hund som det är tänkt att man ska kunna påverka, utan istället de många uppfödare som GÅNG EFTER ANNAN räcker fingret åt rasklubbens rekommendationer. Främst då de berörande mentalitet. Som vår ordförande skrev i CB för något nummer sen; "...detta kan inte vara acceptabelt!" Amen, kan man tillägga.

    SvaraRadera
  4. Jamen varför en massa olika listor, avlar man inte enl SCK krav så får man ju helt enkelt inte valphänvisning idag, thats it.
    Med en B-lista så gör ju SCK indirekt reklam för kullar som inte uppfyller kraven, dvs de får ju stå med på klubbens valpkull-lista och synas.

    SvaraRadera
  5. Det är riktigt att bara de som avlar enligt SCK:s rekommendationer får valphänvisning.

    Uppdelning i A; B och C gäller Kennelregistret som ju också finns på SCK:s sida. I detta register finns alla uppfödare listade - så ingen "halkar" in i rampljuset pga av uppdelningen.
    Men det kommer att ge värdefull information till valpköpare som letar uppfödare.

    Johan

    SvaraRadera
  6. Jag har ett annat förslag: Eftersom stora delar av oss collieuppfödare inte är duktiga nog att avla på rasen och det finns uppfödare som är det, varför inte delge varandra. Mitt förslag är att när man börjar fundera på att para sin tik så fyller man i ett formulär hos SCK, först om hela kullen, vad de är mentalt hur deras MH:n ser ut om alla är beskriva m.m., hälsobitarna t.ex finns 2 i kullen med magproblem, eller 2 H.D, ja sådana saker, och sista vad man har fått för exteriör. Sedan fyller man i enbart för tiken, mentaliteten och vad man önskar förbättra, hälsomässigt, vad man har att tampas med och sedan vad man önskar sig exteriört! Då ska det finnas ett gäng orehört duktiga och kompetenta uppfödare ( kallat avelsråd) som ska kunna ge förslag på täckhunds anvisningar t.ex 3 st och då följer motivation från avelsrådet hur man tänkt och varför den här hanen skulle pass den här tiken!Allt detta ska finnas tillgängligt för valpköparna så de kan läsa sig in på varje kull, ingen uppdelning men beskrivningar på hur man tänker när man avlar! Det här kan även andra uppfödare läsa och lära sig av, man delger helt enkelt varandra. Tror valpköparna då får en mycket ärligare bild av uppfödarna en någon jäkla A och B lista som egentligen inte säger någonting mer än är som en stor skammpåle för oss uppfödare! Det här skulle kunna föra rasen framåt och alla skulle kunna se vilket angagemang och vilka intentioner uppfödaren har med sin avel!

    Anci, Kennel Gold Status

    SvaraRadera
  7. Jo men som jag förstått kan ju kennlar komma att "åka" mellan de olika registrena flera ggr beroende på hur senaste kullens föräldrar "ser ut". Ser för mej ut som ett otroligt merarbete som för "den nya collieägaren" kan komma att se väldigt rörigt/konstigt ut.
    Kan inte se att det skulle ge mer värdefull info än idag faktiskt.
    Jag tycker absolut det är bättre som det är idag.
    Alla kennlar i samma register och valph endast för de som följer SCK's krav. Enkelt och lättförståligt för alla, ny som gammal.

    SvaraRadera
  8. Anci, låter som ett bra förslag. Frågan är hur man får med sig samtliga uppfödare?

    Anna, om man i kennelregistret redovisar alla kullar uppfödaren haft de senaste x åren och även redovisar orsak till "B-klassificering" tror jag inte alls det blir svårt att förstå. Vad som däremot blir väldigt tydligt är att det finns uppfödare som aldrig klassificerar sig för A-gruppen. Däri ligger den mest intressanta konsumentupplysningen.
    2009 uppfyllde endast 38% av kullarna kraven för valphänvisning. Något måste ju göras!

    Johan

    SvaraRadera
  9. Anci, det är inte möjligen så att du är liiiite sarkastisk här? :-)))
    Johan, det är klart det inte går att få med sig alla uppfödare på Ancis förslag - det har ju genom alla år inte gått att få alla att acceptera ärftlighetsfaktorn för HD!

    Det Anci lägger upp linjerna för är ju ett system där mycket stort inflytande skulle koncentreras till det där OERHÖRT DUKTIGA OCH KOMPETENTA GÄNGET UPPFÖDARE som skall tala om för alla andra vad de får avla på...och som förstås SJÄLVA SKULLE VARA KONKURRENTER PÅ SAMMA MARKNAD.
    Om man ändrade systemet litegrann så att avelsprogrammen flyttades ut från uppfödarhänderna, kanske?

    Anci, om jag skulle få för mig att starta uppfödning, så skulle jag ju permanent hamna i B-gruppen. Jag vägrar av principiella skäl att ställa ut hundar i den form av exteriörtävlande som vi har fått.
    Skampåle??? Jag finge väl förklara saken för uppringande valpköpare och så får de ta ställning själva. Jag skulle säga att ingen hund och ingen valpköpare någonsin har lidit av att hundföräldrarna inte hade en domares bedömning av sin skönhet... men många hundar och många valpköpare har lidit av andra saker. Valpköpare som inte delar den inställningen har jag i vilket fall inget intresse av att sälja till.
    Vaddå skampåle, Anci? Jag får väl ta konsekvensen av mina egna val och stå för det jag tycker, i hunduppfödningen precis som i andra delar av livet!

    Bodil C

    SvaraRadera
  10. Jo lite sarkatisk är jag, men samtidigt är det här ett system för att få till dialog kring avel, uppfödarna får visa hur man tänker och valpköparna får en total insyn i aveln och kan själv därefter ta ställning! Man kanske inte vill använda de täckhunds alternativ som avelsråden föreslår och får då själva argumentera varför man har valt ett eget förslag, det skrev jag inte här, men i brevet till SCK! Jag tror vi skulle slå flera flugor i en smäll, vi skulle kunna lära oss av varan och se hur vi tänker. Vi skulle lära oss argumentera och titta på vad vi sysslar med, läsa oss in på vår egen avel. Dessutom skulle valpköparna få en inblick i hur olika uppfödare tänker och varför de gör de val som görs! De som inte vill vara öppna skulle inte kunna få valphänvisning heller, utan bara de som törs, för det handlar ju om att visa hur man tänker och våga stå för det man gör i sin avel!Vi kanske skulle ha lite utbildningar i LO:na och träna oss att fundera varför vi gör som vi gör. Jag skulle själv tycka det var oerhört intressant i balnd och se hur andra uppfödare tänker när de gör kombinationer! Samtidigt, vilket kanon läge för nya uppfödare att delge och att kunna se innan hur gamla uppfödare tänker kring avel! Det här tycker jag är att sträva framåt i en ras och att på ett fantastisk sätt dela med sig av erfarenheter!
    Jag kommer aldrig att acceptera någon A eller B uppdelning, det ger ju ingen kunskap åt någon och för absolut inte rasen framåt! Jo jag tycker det är en skam att vi måste gå så långt att vi måste tala om vem som föder upp A valpar och vem som föder upp B valpar, jag vågar då aldrig stå och stoltsera för valpköparna att jag skulle vara en A uppfödare, då kräver konsumenterna att få en A vara, jag föder upp levande varelser och kan aldrig någonsin stå för att jag kan leverera en A vara! Det tror jag blir att lura valpköparna!

    //Anci, Kennel Gold Status

    SvaraRadera
  11. Det skulle vara intressant att veta om det är många rasklubbar som delar in uppfödare i grupper. Jag tittade lite snabbt på boxerklubbens uppfödarregister och det tycker jag nog att fler skulle göra.

    SvaraRadera
  12. En kort kommentar till att vi ska ha avelsråd som ger täckhundsanvisning.
    Jag har varit det under flera år. Det togs bort därför att det är en omöjlig uppgift.
    Det är alldeles utmärkt att göra en första gallring av avelsdjur med hänsyn till de uppgifter som är offentliga, men det är annat som måste vägas in också. Om både tiken och hanen. Jag tycker t.o.m. att det har varit svårare att välja hanar till fodervärdstikar, jag känner inte dem lika väl som de hundar jag umgås med dagligen och tränar. Då har ändå inte fodervärdstikarna varit totala främlingar för mig, utan personer jag umgåtts med och tränat tillsammans med.
    Det fanns ingen som ville ha uppgiften för flera år sedan när den togs bort från Avelskommittén och jag tror ingen vill ha den nu heller. Det om något skulle skapa osämja i klubben.
    Vi har ordnat konferenser i alla år, men det kommer inte många uppfödare. Jag ska på SBK:s Avelsmålskonferens i november i Jönköping, Hoppas få träffa många kolleger där.

    SvaraRadera
  13. Läste Thomas inlägg "Det är så att säga inte uppfödaren som någon enstaka gång avlar på en icke omlyst hund som det är tänkt att man ska kunna påverka, utan istället de många uppfödare som GÅNG EFTER ANNAN räcker fingret åt rasklubbens rekommendationer." som SCK's utnämnda Hamiltonplakettör menar du??

    Ja jag vet att jag är sååå jäkla avundsjuk att jag nästan spricker, men tyvärr, kan man få det på andras uppfödning och dessutom ENBART baserat på meriter innanför Sveriges gränser, då är det inte mkt värt.

    Sen att bli nominerad när ens valpköpare sitter i styrelsen i andra sammanhang är sånt jäv, men inte inom SCK.

    SvaraRadera
  14. Thomas Wallenberg5 oktober 2010 kl. 18:42

    Här nedan följer Boxerklubbens indelning av uppfödare. Man kan inte annat än småle, när man tänker på vilket himla rabaalder det blir i SCK för den kommande indelningen i A och B.

    "Uppfödarregister

    Registret är uppdelat i tre olika grupper:

    3. Uppfödare som uppfyller grundkraven för deltagande i registret.
    2. Uppfödare som uppfyller Boxerklubbens avelsmål på 60 % röntgad avkomma (HD + knä)
    och 40 % mentalbeskriven avkomma, samt har minst tre registrerade kullar.
    1. Uppfödare som uppfyller Boxerklubbens avelsmål, men har 80 % röntgad avkomma (HD + knä) och 60% MH mentalbeskriven avkomma, samt minst tre registrerade kullar.

    Underlaget för beräkning av röntgad och mentalbeskriven avkomma löper på fem år och avser antal hundar som uppnått ålder för röntgen/MH.

    De uppfödare som anmäler sig till registret får kostnadsfritt sina kullar hänvisade via Boxerklubben. (OBS gäller endast kullar som uppfyller SVB:s krav för valphänvisning)

    Grundkrav för deltagande i Uppfödarregistret
    - Alla registrerade ägare av kenneln ska vara medlemmar i Svenska Boxerklubben
    - Följer SKK:s grundregler
    - Följer svenska boxerklubbens avelsrekommendationer
    - Sänder in registerkort över valpning/valpar"

    SvaraRadera
  15. Anci, när det gäller levande djur kan man inte lämna 100% garanti. Det måste ju varje valpköpare själv förstå. Men uppfödaren kan garantera att han/hon följt rasklubbens rekommendationer i fråga om avelsdjur.

    Jag kollade Boxerklubben - de har redan infört ett liknande system. Där ser man.

    Johan

    SvaraRadera
  16. Jeanette: Jag kan inte svara för Yvonne, du får väl fråga henne varför hon väljer att göra de kombinationer som hon gör. Även hon kommer att hamna på B-listan om hon inte följer valphänvisningskraven, det är väl inga speciella regler för henne?

    SvaraRadera
  17. Jeannette, ditt urgamla gräl med den uppfödare som fick Hamiltonplaketten får du ta någon annanstans. Men om det nu är så att den som får Hamiltonplaketten hamnar i grupp B - så är väl det ett jättebra svar, Anci, på dina farhågor om att det är själva uppfödaren som värderas?

    Sedan i förbifarten - snälla Jeanette! Om normala regler för jäv gällde inom hundvärlden, så skulle inga uppfödare få bli domare på den ras de föder upp, inga uppfödare sitta i styrelser, eller i SKK, eller i avelsprogrammen. Det skulle inte bli så mycket kvar. Men jag kan inte förneka att tanken ibland har slagit mig... :-)))

    SvaraRadera
  18. Skillnaden Lolo är ju att nu har vi MH att titta på och uppfödarens egna ord om hunden och hela kullen, så mer ska ju inte behövas, MH säger ju allt! Så då behöver inte du som avelsråd känna hunden privat!Bra va....

    //Anci

    SvaraRadera
  19. Anci, du kan sluta upp att vara sarkastisk mot mig. Jag har aldrig påstått att MH eller MT säger allt om en hund! Det är utmärkta instrument att göra en första gallring med, men det är fler egenskaper att ta hänsyn till för att jag ska avla på en hund. Samarbetsvilja, uthållighet, t.ex. Tiken ska vara en bra mamma, lättparad, hanen ska ha normal könsdrift, god aptit. Jag skulle kunna nämna fler mentala egenskaper jag lägger vikt vid.
    Inget av detta syns på mentaltester.

    SvaraRadera
  20. Jeanette, Registerkommittén i SCK föreslår med utgångspunkt av statistik på födda valpar, vilka som ska föreslås till att få Hamiltonplaketten. Att styrelsen godkänner dessa är en ren formalitet. Detta sker vartannat år och man brukar föreslå 3 st.
    Detta skickas till SBK som ska godkänna, sedan till SKK som väljer ut vilka som ska erhålla plaketten.
    För raser där det finns prov för någon form av arbete, krävs sådan meritering också numera. Det räcker inte enbart med utställningsmeriter.
    Att påstå att någon fått Hamiltonplaketten för att det suttit en valpköpare i SCK:s styrelse är absurt! Den kan inte påverka det över huvud taget.
    Om man har någon ambition att erhålla meriter utanför ren tävling eller som förtroendevald på högre poster i organisationen, ska man nog vara lite försiktig med vad man försöker sprida på nätet.

    SvaraRadera
  21. Jag har i alla fall kommit med ett annat förslag, inte bara klagat! Tycker ni andra också ska ta och fundera ut andra allternativ! Sedan måste jag säga att jag struntar i vad boxerklubben har för indelningar, jag avlar inte på boxer och vet inte vad för problem de har i sin ras.Men jag avlar på collie och vet att vi har problem med mentaliteten och håller med om att något måste göras. Men att lägga in oss uppföadre i fack är för mycket! Jag är orolig för att SCK med detta beslut kommer att bli en förening utan uppfödare och även andra medlemar som känner att de fått nog!Här bryter jag den här diskussionen för min del, jag känner att jag klart och tydligt talat om min åsikt och den står jag för, jag har även kommit med ett motförslag.Men som det verkar på er som inte själv kommer att stå som A eller B valpköpare, så kommer jag nog att tacka för mig i SCK OM denna indelning blir verklighet!

    //Anci, Kennel Gold Status

    SvaraRadera
  22. Hej Anci!
    Nu förstår jag inte hur du resonerar. Du och jag känner ju inte varandra, men mitt intryck av dig i diskussionerna på forumet har alltid varit att du är en ärlig uppfödare som faktiskt talar om vad du ser hos dina hundar, både gott och ont.
    Det förslag du kommer med skulle vara jättebra för oss alla. Inte bara för er uppfödare, utan för hundarna och för alla oss som ska köpa och leva ihop med dem. Men det bygger ju på att uppfödare överlag ÄR öppna och ärliga om sina hundar! Att uppfödarna överlag VILL samarbeta och dela med sig och kan ta en diskussion!
    Att uppfödare överlag tänker framåt, ser rasen som ett fint arv som skall förvaltas för framtiden, gärna lyssnar på varandra, på veterinärerna, på genetikerna och på alla oss olika valpköpare och funderar på vad de får höra...
    ...och Anci, är det din erfarenhet av hur uppfödare överlag tänker?

    OM det hade varit så, hade rasklubben inte behövt några regler.
    OM det hade varit så, hade utbildningar och konferenser varit överbokade.
    OM det hade varit så, hade populationsgenetikerna varit dränkta i frågor av typen "Hur ska vi kunna förbättra...?" och "Går det att undvika X utan att hamna i Y?" från vetgiriga uppfödare.
    OM det hade varit så, hade du inte varit den enda som kommit med ett alternativt förslag. Det hade kommit ett antal och visst, det hade kanske varit ännu mer arbetsamt att vara styrelse i en rasklubb, men det hade nog katten varit väldigt mycket mindre jobbigt!

    Vet du hur himla gärna jag också skulle vilja vistas i den där världen där uppfödarna öppet diskuterar sina tänkbara kombinationer, valpköparna kan få sitta med och lyssna till hur folk faktiskt tänker och varför de gör som de gör, en veterinär eller genetiker vandrar förbi ibland och får frågor, och där folk för det mesta är rätt sams och dessutom kan hantera att de ibland inte är det?

    Men Anci, hur kommer vi dit? Genom att ni uppfödare blir som arga katter och skriker högt? Det spelar väl ingen roll att du inte känner till vad boxerfolket har för bekymmer på sin ras. Några har de, som alla andra raser, och vad de gör är att begära att uppfödarna ska lyssna och förstå sin egen rasklubbs rekommendationer! Väljer man att avstå, går det bra, men då stoppar man själv in den aktuella kullen i ett fack: grupp2. Eller B.

    Igen: om jag frivilligt ansluter mig till en rasklubb och känner till dess regler - varför ska jag vänta mig att jag kan sätta reglerna åt sidan och det ska inte synas?

    SvaraRadera
  23. Jag kan bara säga att jag fått meil från flera uppfödare och telefonsamtal och kan bara konstatera att jag hittills enbart träffat på 2 som tycker det här förslaget är bra och det är Wanda och Lolo!Så fram med fler förslag! Skulle mycket gärna gå på utbildningar som ordandes av SCK, men Gävle är långt borta från Piteå och Jönköping ännu längre bort! Jag vill ha utbildningar och konferenser i Norrbotten så att vi uppfödare i Norrbotten får möjligheter att diskutera öppet! Få föreläsningar av folk som är insatta i mentalitet och som jobbar med det utifrån! Det är så vi får kompetens innom arbetslivet också!
    Nu slutar jag här, ska och jobba i morgon!

    //Anci, Kennel Gold Status

    SvaraRadera
  24. Hälsan tiger still, brukar man säga.
    Wanda och jag är definitivt inte ensamma.

    SvaraRadera
  25. HEJ!

    Nejdå, ni är inte ensamma, jag tycker också förslaget på indelning av uppfödare är bra! Dock skulle jag vilja fila på en del detaljer i det.
    Det är mycket intressant hur olika vi uppfattar saker och ting, min första tanke då jag läste indelningen var: hur kul blir det att kallas A-lagare, eftersom jag i möjligaste mån följer valphänvisningsreglerna hamnar jag ju i den gruppen och jag såg för min inre syn mig själv sittande på bänken utanför systemet med mina collie runt mig och en pava rötjut i ena näven;-)
    Andra gör en annan tolkning av A-B-C indelningen av kennelregistret men jag är övertygad om att vi måste göra något radikalt med aveln om vi inte ska förstöra en underbar ras fullständigt!

    SvaraRadera