söndag 17 oktober 2010

UTGIVNINGSBEVIS?

Vi fick en fråga: Collievänner söker utgivningsbevis. Varför?

Utgivningsbeviset betyder, att den lag som gäller för allt som skrivs på den här sidan är grundlagen om yttrandefrihet. Då finns ett myndighetsbeslut på att Collievänner har samma skydd som t ex en tidning. Det betyder att

#ingen – varken myndighet eller någon annan – kan fråga efter våra källor och att vi inte har rätt att berätta om dem för någon

#ingen – varken myndighet eller någon annan – kan förhandsgranska eller försöka påverka vad vi skriver

#yttrandefrihetsgrundlagen har företräde framför PuL.

Ett utgivningsbevis betyder att sidan har en ansvarig utgivare. Ansvarig utgivare svarar för allt innehåll, både för texten som läggs ut och för kommentarerna, som måste godkännas. Ansvarig utgivare får ta smällen, om Collievänner inte följer lagen. Det vi inte får publicera är sådant som ingen får publicera – lögner, förtal, hets mot folkgrupp.

I praktiken blir det kanske ingen stor skillnad för er som läser. Om vi får utgivningsbevis, kommer vi att vara en skrivande ”redaktion” om två personer, där en av oss är ansvarig utgivare, och vi kommer kanske att bli lite striktare än förut när det gäller tonen i kommentarer. Vi kommer kanske att bli lite senare med att publicera kommentarer också, eftersom bara en enda person kan godkänna dem. Vi kommer att ta in inlägg från gästskribenter, precis som nu. Hittills har vi inte snappat upp och publicerat lösa rykten, vi har inte spritt uppgifter utan att försöka kontrollera källor, och vi kommer definitivt inte att börja med det nu. Vi har inte publicerat kennelnamn på hundar eller människor förut – och vi kommer inte att börja med det nu.
Vi är inte en reklamsnutt, inte en förtalskampanj. Vi är inte en del av en organiserad tystnad. Hundvärlden har haft på tok för mycket av sådant och alldeles för många har hållit till godo. Om vi vill vara något, så är det raka motsatsen. Papperen på bordet och raka diskussioner i normalt tonläge!

Vi kommer inte att fungera som vidtalade högtalare för någon grupp. Vi kommer inte att köra med att vi ”har kontakter”. Dels för att vi inte har det –vi umgås inte dagligdags med folk som har uppdrag inom organisationerna för hundfolk - och dels för att vi inte gillar det stuket. Vi föder inte upp hundar och vi har ingen anledning att hålla oss väl med någon särskild person eller grupp. Ingen har heller anledning att hålla sig väl med oss. Det är liksom den andra sidan av saken. Det går alldeles utmärkt att säga emot!
Om vi citerar en person, så talar vi om vem vi citerar. Om den personen vill vara anonym, så har hon eller han en grundlagsskyddad rättighet att vara det gentemot läsarna. Däremot kommer ansvarig utgivare att veta vem det är – men får, som sagt, inte sprida det vidare. Och kollar uppgifterna gör vi ändå.

Så varför kom vi på tanken att söka utgivningsbevis?

Forts följer!

Bodil Carlsson

1 kommentar:

  1. Utmärkt Bodil.
    Du visar hur man kan debattera och föra saken framåt på ett bra sätt, utan lögner och förtal, med fakta statistik och sunt förnuft.

    SvaraRadera