fredag 3 december 2010

OCH VIDARE i JÖNKÖPING...

… sa aussieuppfödaren så här: ”Vi har upptäckt att vi har tre helt olika sorters uppfödare i vår ras! Dels gruppen som jobbar med sina hundar och meriterar dom på olika sätt – dom brukar ställa ut också. Sen är det gänget som ställer ut för hela slanten, tar ett MH på en hund som ska gå i avel, men inget annat... och så finns svansen, dom som inte gör nåt som dom inte måste – utom att sälja valpar.”
Rottisuppfödaren sa: ”Jag hade en tik på foder hos en tjej. Nu har tiken gått över till henne och då upptäcker jag att hon letar hanhund på nätet! När jag ringde och tyckte att så gör man bara inte, sa tjejen att tiken var hennes nu, så jag behövde inte bry mig! Vad gör man?”


Det går förstås inte att göra någonting. Inte som det ser ut idag. Och någon sa: ”Visst, så är det, tyvärr – men nog har de flesta av oss hört uppfödare säga ´Så fort jag har sålt den här kullen ska jag skaffa ny bil´?”
Jag tror inte att någon har invändningar mot att folk byter bil för pengar som de får in på att göra en sak seriöst och bra. Det man har invändningar emot är det andra.
Det finns ingen laglig möjlighet att stoppa det, men det finns möjligheter att skapa mycket större tryck på de som föder upp. Det finns möjligheter att skilja ut hunduppfödarna från hundförsäljarna. Den bollen ligger hos rasklubbarna.

Rottisuppfödaren berättade att hennes rasklubb har sjösatt en utbildning för uppfödare. Den som vill föda upp rottweiler och ha anseende som rasklubbsansluten uppfödare måste gå igenom utbildningen med godkänt betyg och skriva ett avtal med sin klubb. Där ingår också att man ska se till att valpköparna förbinder sig att röntga och MH-beskriva sin hund. (Någon hojtade ”BRAVO!” och jag erkänner, det var jag.)
Collieuppfödaren berättade att vår rasklubb är mitt inne i projektet för mentalt sund collie, ett samarbete med genetiker från SLU som syftar till att få fram ett indexvärde för tilltänkta avelsdjur som gör avelsplaneringen lättare. Folk såg riktigt imponerade ut – det var en nyhet som gick hem! Sedan förbereder klubben också en egen utbildning för collieuppfödare som man hoppas ska komma igång nästa år.

Ibland känns det rätt bra att träffa folk från andra klubbar. Man upptäcker att andra raser också har svårigheter – och att vår klubb ligger skapligt i framkant när det gäller att göra något åt våra.
Bra jobbat, styrelse och många uppfödare!

Bodil Carlsson

15 kommentarer:

  1. Tanken har slagit mig också. Vill du bedriva seriös uppfödning så är du självklart medlem i rasklubben och då bör det skrivas ett avtal där du förbinder dig att följa rasklubbens avelspolicy. Vi har ju redan konstaterat att det inte ställs allt för höga krav för att följa avelspolicyn, då borde det vara en ganska smal sak för en seriös uppfödare att förbinda sig till det, eller?

    SvaraRadera
  2. Thomas Wallenberg4 december 2010 kl. 10:21

    Johan och Knoddan! Nu i dagarna har det lagts ut ett mycket viktigt dokument på Svenska Collieklubbens hemsida. En sammanställning över långhårskennlarnas mh-statistik, där några (kanske främst en) kennlar klart visar bättre resultat än de övriga, i en sedan fallande skala. Det här kommer att upppröra många. Ge julen en smolkig eftersmak för en del, rent av. Har hört från mycket säker källa att flera av kennlarna med mycket dåligt, eller rent uselt, resultat nu börjar bli desperata. Man ringer SKK och bråkar förtvivlat, men får dock kalla handen överallt. Det är tur, för nu håller det äntligen på att hända saker som möjligen, möjligen kan ge generellt bättre avelsresultat i framtiden. Det är bara att hoppas.

    SvaraRadera
  3. OK, Thomas, vi kikar in på rasklubbens hemsida så snart vardagens vedermödor i snöhelv-tet är överståndna. Förlåt, norrlänningar, men det är inget kul!
    Pia sa i sitt inlägg - kommentar under avsnittet om mytologi i hindbranschen - en jätteviktig sak, som vi alla borde fundera på och som man kan se på lite olika sätt. De här sakerna hänger ihop med vartannat och om inte snöskottandet och bärandet av hinkar med hett vatten gjorde den gamla tanten så obegripligt slut, så skulle det (förhoppningsvis) bli mer energi över till klartänkta formuleringar. Suck!

    SvaraRadera
  4. Ja, låt dem bli upprörda. I bästa fall leder till eftertanke och det är ju positivt. Man är inte bättre än de resultat man uppvisar. Det gäller oss alla, inom yrkeslivet inte minst. Och varför skulle hundavel betraktas annorlunda?
    Heja SCK!

    SvaraRadera
  5. Det kan jag tala om för dig Johan, det finns ett par ständigt återkommande argument.
    Hunduppfödning är en hobby och det ska vara ROLIGT! Jag bestämmer över vad jag ska göra.
    Hunduppfödning är en konstart som bara några utvalda förstår sig på. Då går det inte att avla efter tester, det har inget med konst att göra. Endast fingertoppskänsla går att använda sig av. Plus min känsla för skönhet förstås.

    SvaraRadera
  6. Vet du vad, Lolo? Jag har lagt märke till att de här två argumenten ständigt återkommer, men aldrig i samma sammanhang.
    När det diskuteras om uppfödarnas urval och hur raserna påverkas och vem som ska ha inflytande och rösträtt i rasklubbarna - då kommer argumentet om hur oooootroligt invecklat, märkvärdigt och krävande det är att föda upp hund. Det är för VISSA, förstår ni. Resten av oss ska sitta ner i båten.
    När det talas om krav, begränsningar, politikersynpunkter, konsumentintressen och annat obehagligt och otäckt - då är det plötsligt bara en liten hobby, som man pysslar med för ro skull. Klart man har rätt att knyppla bäst man vill!
    Men, men...att knyppla ihop en hundras...???

    SvaraRadera
  7. Thomas Wallenberg5 december 2010 kl. 16:28

    Med tanke på vilka resultat vissa uppfödare sitter inne med, så verkar det som om det snarare är en sport för så okunniga människor som möjligt. Ju sämre kunskaper - desto bättre. Nej, nu ska vi inte vara såna som är såna, (även om det förvisso inte är något fel på sanningshalten i påståendet). Men let's face it; vilken pappskalle som helst kan bli hunduppfödare. Allt man behöver är en tik, tid och lite pengar. Samt förmåga att föda valparna och ge dem utrymme att springa på tills de är färdiga att flytta hemifrån. Inte ens SKK behöver man ha att göra med om man hellre har lust att skita i såna "parenteser" som stamtavlor. Så nej, det dyngsnacket kan ni lika gärna köra på högen direkt, vart man än vänder blicken finns klara bevis för att hunduppfödning i mycket stor utsträckning bedrivs av personer som i en perfekt värld inte skulle äga hund överhuvudtaget. I collierasen representeras de dessutom av personer som gärna skyller sina egna misslyckanden på valpköparna, samt uppenbarligen intar stora mängder hallucigena substanser, då de tydligen ser collies fara omkring i luften som små avhundade väsen med gudomlig aura. Det finns dock några riktigt duktiga kvinnor i vår ras, som avlar brukshundar och inte övernaturliga väsen, samt är drogfria och därför kan se verkligheten såsom de allra flesta av oss normala människor uppfattar den - även om det innebär obehaget att notera de pinsamt höga rädslonivåerna inom den egna hundrasen.

    SvaraRadera
  8. Jättekul att det läggs ut nya dokument på SCK;s hemsida. Jag förstod dock att det var MH fram till januari 2010? Måste kolla igen!
    På långhåren är det hart när lika siffror på många moment oavsett uppfödare? Trodde det skulle vara större skillnader.
    Två uppfödare skiljer ut sig MARKANT på några moment som vanligt; dock bara en som har många MH;ade så att det går att dra några större växlar på siffrorna.
    När det gäller fingertoppskänslan så VISST måste den finnas! Hur kan annars hundar med väldigt liknande stamtavla få så vitt skilda MH-siffror hos olika uppfödare? Naturligtvis måste det finnas en slags känsla för vad som passar samman SAMTIDIGT som man använder sig av konkret material?

    SvaraRadera
  9. BTW Thomas; vilken människosyn som lyser genom i ditt inlägg här..! Varför sänka hela tråden med så elaka kommentarer?

    SvaraRadera
  10. Thomas Wallenberg6 december 2010 kl. 13:10

    Linda: Människosyn har rakt ingenting med saken att göra. Inte heller att vara elak eller att sänka tråden. Sanningen kan dock ibland svida och det är nog det du märker av. ;) Stark kritik av hunduppfödare är fullt och fast befogat, dessutom pekas inga enskilda personer ut på den här bloggen, som på vissa andra ställen. Ingen behöver därmed ta åt sig, såvida man inte själv väljer att göra det. Att se verkligehten sådan den är och att kalla saker för vad de är, har då rakt inget med människosyn att göra. I så fall skulle inga obehagliga sanningar någonsin uttalas, om så vore fallet. Väljer man att vara hunduppfödare, och dessutom göra ett uselt jobb, väljer man också att bli starkt kritiserad för det - då avelsresultat numera är offentliga uppgifter. Du tycker naturligtvis som du vill, men jag håller alltså definitivt inte med dig. Ingen behöver känna sig utpekad av mina ord om man inte tar det på sig själv - och kritiken är mycket befogad. End of Story.

    SvaraRadera
  11. Linda, någon "människosyn" av speciell art kan i a f jag inte hitta i Thomas kommentar. Han säger, visserligen rakt på sak, att han 1) anser att det finns hunduppfödare utan några större kunskaper om vad de håller på med och 2) att det finns antingen väldigt små (SKK-anslutna) eller inga alls (oreggade uppf)för att föda upp hundar. Sedan säger han 3) att just collien har omhuldats som någon typ av ljuvt väsende, där vanligt ordinärt hundbeteende (i stil med att vara livlig, otålig, eller kunna resa ragg) uppfattats som konstigt och farligt.

    Många är nog beredda att hålla med helt eller delvis. Men oavsett vem som håller med - det är ju vad Thomas tänker, så vad ska han annars säga?
    Jag kan inte se att han direkt eller indirekt pekar ut enskilda, att han kommer med nedsättande förtal eller obehagliga antydningar. Till skillnad från vad som ofta var fallet på Collieforum, vars kämpande moderatorer måste ha haft fullt upp. Inte sant?

    SvaraRadera
  12. Så alla utom två collieuppfödare och kanske några till går på droger enligt Thomas OCH Bodil tycker inte det är uppseendeväckande med dylika kommentarer? Okej...
    Otroligt synd att ni inte ser hur sådana kommentarer/sådan inställning kan förstöra en intressant diskussion.
    Ni får gärna ta bort mina inlägg här om detta för att kunna lyfta fram det som är/var bra i grunddiskussionen.

    SvaraRadera
  13. Jo, egenskapsvärdena är intressanta även de! Nu inlagda på SCK;s hemsida.
    Konstigt att det är så många som INTE gått MH fortfarande!? Hade varit kul med FLER beskrivna hos majoriteten av våra uppfödare!

    SvaraRadera
  14. Linda, Bodil tycker inte att det var så väldigt uppseendeväckande med Thomas kommentar, därför att Bodil uppfattar den som klädd i det bitska wallenbergska språket. Det är nog mera förvånande att någon kan tro att Thomas bokstavligen menar att drogbruk är anledningen till en del uppfattningar om hundars natur...
    Det han säger är en drastisk liknelse, en språklig bild.
    Den intressanta diskussionen störs som jag ser det mera av att man hänger upp sig på sådant och sopar till en enskild person i st f att ta upp det han talar om. Alldeles för ofta fick det gå till så på Collieforum. Det kommer inte att gå till så här. Så nu slutar den här delen av inläggen. Fortsätt gärna att diskutera det som sas i Jönköping. Och med risk att vara bitchig - varför kan aussieuppfödaren stå rakt upp och ner och säga att inom hennes ras finns seriösa uppfödare med helhetsintresse för rasens egenskaper, ensidiga utställningsuppfödare och "svansen"... utan att någon anklagar henne för dålig människosyn eller ifrågasätter vad hon får lov att säga?

    SvaraRadera
  15. Åter till ämnet. Vem mera har något att säga om egenskapsvärdena?

    SvaraRadera