måndag 28 maj 2012

VINJETT: PIZZAPOJKEN



Pizzapojken kallas så efter vad hans föräldrar försörjer sig på och efter vad jag förstår är det inte alla i bostadsområdet som använder tillnamnet som en komplimang. Det kan vara svårt att räkna ut vad som är sämre med att fixa familjens uppehälle och framtid som pizzabagare i ett främmande land. Jämfört med att hoppas på bättre tider efter att den senaste finanssmällen la ner de mindre lönsamma delarna av de små finmekaniska tillverkningsindustrierna här i stan. Folk råkar illa ut lite varstans.
Men hursomhelst!
Pizzapojken var en av de första ungarna på gården som vågade sig fram till Hästtjejen och schäfern. På slutet kom en liten svärm fram och klappade och gjorde high-five med hunden, men han var först.
    - När jag blir stor ska jag ha sån ... sa han en gång och tittade länge i hundens ögon.
    - När jag blir stor ska ja ha katt! sa hans lillasyster.

På bottenvåningen bor det medelålders svenska paret med katt och en blandad hundsort, schabrador kanske. Något stort. Deras dotter har också skaffat hund nu. De underhöll Hästtjejen med vad som hände när dottern och hennes hund senast var på besök.
Hunden hade fått syn på katten och slängt sig fram med öppet gap. Dottern klippte till så att den niomånaders pitbulltiken for iväg i en rak bana över golvet och lämnade ett spår av skräckkiss efter sig.
Det – sa medelåldringarna – var väl bra gjort? Och kul! Du skulle ha sett hur hon åkte iväg! Höhö...
Hästtjejen var svart i blicken, när hon berättade. Om ett halvår är den hunden gammal nog att plocka fingrarna av handen som slår. Eller vilken hand som helst, som hunden tror ska slå.
Höhö? Hehe?
Om tio år är det Pizzapojken som kommer med pitbull och väntar sig respekt?
Höhö på er själva. 

Vi ska inte ha något rasförbud i det här landet. Inte generellt och inte i bostadsområden för folk med lägre inkomster heller. Vi är redan på väg i den riktningen. Men det är inte dit vi ska! Vi ska ha licenskrav för uppfödning av hund. I det kravet ska ingå väntelista för varenda hund kraftfull nog att skada folk eller fä och utbildningskrav på köparna.
UT MED HUNDHANDLARNA! 


Bodil Carlsson 



2 kommentarer:

  1. Jättebra skrivet. Blir på gott humör varje gång jag läser vad du skrivit. Precis inget allmänt rasförbud men krav på dem som är hundägare. Eller som gjorts i Stockholm (tror jag) gå ut och utbilda unga killar i hur en hund ska skötas m m.

    SvaraRadera
  2. Ja, det där måste väl vara en av SBK:s bästa insatser någonsin. BRA GJORT, SBK! TACK!

    SvaraRadera