tisdag 15 maj 2012

TIOTUSENKRONORSFRÅGAN


GLAMOUR TUR OCH RETUR

Vad har den fallande vitryska genomsnittsinkomsten med internationella konferenser att skaffa? Jo, det här.
En person som jag känner går i valpköpartankar. Rasen är inte collie, utan en mera storvuxen ras av bruks- och vakttyp – en som hon har haft i många, många år. Senaste hunden har blivit till åren och det börjar kännas som att det är dags att tänka på smått.
Den här kvinnan tävlar inte. Hon ställer ut lite grann ibland, för skojs skull mest; vinner hennes hund, blir hon jätteglad för att den uppskattas. Annars gäller långpromenader.
Hur som helst har den här kvinnan hittat en uppfödare! Via nätet – i Vitryssland. Det är nog en seriös uppfödare, tänker hon sig, för han reser runt i olika länder och ställer ut. En valp skulle kosta max tiotusen i svenska pengar. Här hemma kostar den mellan tolv och fjorton, så mellanskillnaden täcker flygtransporten.
Vad får hon för sina pengar? Det kan hon inte veta. Föräldradjuren har utställningsvinster, men om hälsa och höfter och temperament vet hon inte ett skvatt. Där måste hon lita på vad uppfödaren säger. Ren chansning?
Visst. Precis lika mycket chansning som att köpa motsvarande valp på hemmaplan med utställningstitlar i stamtavlan som enda info. Lika mycket chansning som att köpa valp från en HD-belastad ras om bara föräldrarna är röntgade.Lika mycket chansning som att köpa från uppfödare som MH-beskrev föräldrarna men struntade i resulatet!
Skillnaden är väl att chansningen här hemma kostar några tusenlappar mer.

På nätets meny av vitryska uppfödare hittade jag ingen som skulle kunna vara hennes. Men jag hittade collies. Som dessa.
De är lika vitryska som min katt från Djurens Vänner i Skövde och lika hälsodeklarerade. Kennelns enda ”hälsoupplysning för veterinärer, uppfödare och ägare” är en lista på över 30 olika preparat, som man ska se upp med. Hjärtmediciner, tuberkulosmediciner, cellgifter och antibiotika blandat med vanliga maskmedel. Ingen förklaring till varför, men det ser kunnigt ut och vem bryr sig? Det finns titlar! Hundarnas ögon är lika chickt slitsformade som på vinnarna från de gamla vanliga engelska prestigekennlarna, varifrån deras farfarsmor och mormorsfar exporterades till Vitryssland: Brilyn, Pelido, Lynaire, Sandiacre... Som sagt, det finns titlar. Många. VÄLKOMMEN TILLSKÖNHETENS, GLÄDJENS, GLAMOURENS OCH HÄLSANS VÄRLD! hälsar kenneln.

Välkommen till en chans att få in en genomsnittslön gånger flera i västvaluta, kära hundvänner.

Bodil Carlsson


3 kommentarer:

  1. Man behöver ju inte åka ända till Vitryssland för att hitta små (eller stora) lögner i marknadsföringen. Senaste skräckexemplet jag hörde talas om var en bevisligen livrädd collie som beskrevs som dominant samt lämplig för bruksarbete.
    Den där sanningen kan vara svår att komma åt ibland.

    SvaraRadera
  2. Johan, du ligger snubblande nära tiotusenkronorsfrågan...!

    SvaraRadera
  3. Kan svaret vara: Gräv där du står?

    SvaraRadera