måndag 21 maj 2012

BEYOND PRAISE





Idag dog schäfertiken. Hon kom förra sommaren med en munkorg och en knepig historia och ett uttryckslöst ansikte. Hon hade ett fult framben och en berättelse om röntgenplåtar som visade en illa lagad fraktur av gammalt datum. Hästtjejen visste från början att det där benet förr eller senare skulle bli hundens slut, om nu inte hoten och utfallen blev det som satte punkt för sista kapitlet om en oreggad schäfer.
Några veckor gick – ansiktet började bli uttrycksfullt. Munkorgen åkte in i garderoben. Några månader – hunden gick på skogspromenader i djup mjuk mossa, muskelansättningen kom på plats och hältan gick inte att se längre. Ungarna på gården sprang fram och hälsade och fick göra high five med schäfern. Hon fick umgås med andra hundar. Hon som skulle avlivas lärde sig le. Hon lärde sig leka. Hästtjejen och hunden mådde bra av varandra.
På några få dagar rasade benet ihop. I morse var det akuttid på djursjukhuset. Veterinären tittade på hunden som inte ville belasta, som inte längre hade styrsel i tassen, och skakade på huvudet. Hunden höll kvar kontakten tills hon somnade. Hästtjejen satt intill och sjöng för henne tills hon slutade andas.
Idag förlorade Hästtjejen sin hund. Men hunden förlorade inte sin människa.

Alla vi som kände de där två tillsammans är tysta ikväll. Jag tänker på generationer av människor som har haft blick för djur och på generationer av hundar, som har kunnat läsa människor, och på allt det de har åstadkommit: allt gemensamt arbete som kräver ömsesidig förståelse och ömsesidig intelligens och ömsesidig respekt.
De är glömda, för vi vet inte namnen på varken människorna eller deras hundar, men de är inte borta. Så länge det finns sådana som Hittebarn, så är de inte borta. Så Hästtjejen och Hittebarn: ni vet inte om det, men ni är fortsättningen på en lång, lång historia.
Och ni är båda två beyond praise.

Bodil Carlsson


5 kommentarer:

  1. Så fruktansvärt tråkigt. Det känns ändå bra att veta att hunden fick ett lyckligt slut på sin levnadsbana, när hon kom till hästtjejen. Hon har ju lagt ner ett enormt arbete och fortsatt när de flesta skulle gett upp antar jag. Tack för att vi har fått "lära känna" dom i din blogg.

    Marie Thorstensson

    SvaraRadera
  2. Jag blir tårögd när jag läser detta. Tröstkramar till "Hästtjejen"

    SvaraRadera
  3. Det var väldigt tråkiga nyheter... Det har varit så roligt att läsa om hennes lyckosamma träning med schärfern och så tragiskt att hon sulle förlora den pga en gammal skada. Jag lider med henne.

    SvaraRadera
  4. Karin Eriksson-Hjelm22 maj 2012 kl. 22:28

    Hästtjejen gav Hittebarnet det finaste som går att ge en annan levande varelse;ett nytt kärleksfullt liv. Varma hälsningar till Hästtjejen.

    SvaraRadera
  5. Blev lite chockad. Vilket härligt liv hon fick till slut. "Hästtjejen" kan vara stolt över sig själv och sin hund. Och även du Bodil och dina hundar har ju gett ditt bidrag till henne. Hoppas hon inte drar sig för att skaffa sig hund igen när hon känner sig redo. Det ger ju så mycket.

    SvaraRadera