måndag 7 maj 2012

BRA, SKK! MEN...

SKK:s Hans Rosenberg kommenterar en undersökning som visar att en av 6 hundägare promenerar sina hundar mindre än 30 minuter om dagen. "De borde kanske skaffa mjukishund eller akvarium i stället", säger Rosenberg.
Förvisso borde de det! Akvarier blir jättebra! Särskilt som svenska akvariegrossister tidigare i år frivilligt kom överens om att inte ställa upp på att köpa in de mest förvrängda fiskfysionomierna - jätteglosögon som bara kan se uppåt, enorma fenslöjor och annat - från de sydostasiatiska storodlarna som levererar till branschen. Handelsorganisationen tyckte inte att det var försvarligt att göra sådana affärer.
Så ur djurskyddssynpunkt - när det gäller att sätta ner foten mot extremaveln -  ligger SKK  steget efter akvariegrossisterna. Men annars - bravo! Äntligen! Det kan inte vara  hundorganisationernas mål att det ska säljas så mycket valp som möjligt.
Ska renrasaveln överleva, får den nog rikta in sig på att bestämma sig för att nischa in både sin produkt och sin marknad. Vad tror ni om friska, stabila hundar med vissa förväntade egenskaper till förberedda hem?
Att fortsätta med alltmera exteriört särpräglade utställningsraser håller inte: den marknaden är på väg ut ur bilden. Folk köper minst lika gärna blandras numera. Att sikta in sig på "bekväma hundar", som inte kräver särskilt mycket och inte har några speciella egenskaper att ta hänsyn till - faktiskt helst så lite egenskaper som möjligt -  är också dödfött i längden. Den marknaden finns: det är samma målgrupp som för mjukishundar. Men varför ska den marknaden försörjas av renrasuppfödare?



Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar