söndag 27 maj 2012

VÄXELKURSER



En person som jag känner funderar på dobermann och fick se en annons. Personen har ett talfel och bad om lite hjälp och det här är vad jag lärde mig på några telefonsamtal.

Om en litauisk uppfödare säljer en valp till Sverige – en valp efter föräldrar med utställningsmeriter och t o m höftledsröntgen – kan han räkna med att få runt 9 000 kronor. Här har vi utställningsförbud för kuperade hundar födda efter 2008, så även om man numera kan tävla bruks med sin grova, dubbelkuperade, häftigt maffiga importvalp från kontinentala utställningslinjer, så kan man faktiskt inte, ehh... ställa ut den.
Om en svensk rasklubbsansluten uppfödare säljer valp efter föräldrar som är MH-beskrivna med bra intresse för lek och kontakt, liten kvarstående rädsla, liten aggressivitet – jo, jag kollade! Viktiga saker att veta om en stor hund! - och inte bara HD-röntgade och ögonlysta, utan också undersökta för hjärtsjukdomen DCM, för leversjukdomen CAH, för blödningssjukdomen v Willebrands sjukdom, så går valpen loss på 15 000. Och då ingår kostnaden för ett framtida MH.
Om ni skulle köpa dobbe  och ville få tag på en frisk, stabil hund – vilket skulle ni chansa på? Hur mycket betyder 6 000 när skillnaden mellan svenskt pris och litauiskt pris växlas in i veterinärkostnader?

Bortklippta kroppsdelar höjer inte försäljningspriset på collie. Vi har inte flera allvarliga sjukdomar att rutinmässigt testa för heller. Men som alla vet har vi ett alldeles för långvarigt mentalitetsproblem och ett antal uppfödare i permanentgnäll över att rasklubben väntar sig att avelsdjur väljs efter annat än namn och titlar. De tycker väldigt synd om sig. ”Våra collies är snälla och fina!”
Precis samma sak säger den vitryska collieuppfödaren från Tiotusenkronorsfrågan. Det är i själva verket det enda hon har att säga om sina hundars mentalitet och hälsa. Resten är färska utställningstitlar och gamla stamtavlenamn: det är den valuta ni får för pengarna.

Om en litauisk uppfödare är glad åt få nio svenska tusenlappar i näven, så har jag viss förståelse: den genomsnittliga månadsinkomsten i hans land är 6 000 i samma myntsort. Hur möter svenska uppfödare lågprisimporten?
Varför inte göra som den dobermannuppfödare, som jag hade i telefon? Nischa in sig på den sorts hund man vill kunna sälja med hedern i behåll till den sorts valpköpare man önskar hunden!


Bodil Carlsson


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar