tisdag 28 september 2010

Gästskribenten har ordet

Du som uppfödare måste ibland göra ett val när du avlar. Du kanske har problem med hälsa men inte mentalitet (nä, vi är inte där med vår ras) men avel är svårt och jag tror inte att collien tjänar på att en del ska glänsa över att tillhöra ett A-alternativ för vi kommer alla ibland att tyvärr ta B-alternativet!
Jag gillar inte en människosyn som kategoriserar folk, jag jobbar med likabehandlingsplaner mm. Lär mina barn om alla människors lika värde och det här med att dela upp uppfödare på det här viset är att gå emot den människosyn jag har! Antingen har man rätt till valphänvisning eller inte.
Vi kommer aldrig undan från att en del gör allt för att slinka undan alla krav men att börja med att offentligt dela upp uppfödare i A och B-lag är att gå för långt!
Det här står jag för och jag är varken på den enas eller andras sida. Jag är en vanlig sketen uppfödare som inte vill bli "märkt" fast jag alltid hållit mig på A-sidan!

Anci Thyni Stubbfält

20 kommentarer:

  1. Hej Anki
    Håller helt med dig när det gäller din människosyn. Alla människor är lika värda! Däremot anser jag inte att denna uppdelning av uppfödare har med människosyn att göra. Det handlar om att följa vår avelspolicy, som är framtagen för att vi skall förbättra vår ras. Att ideligen avla på mentala instabila hundar som en del gör hjälper inte rasen framåt, det är snarare sabotage. Här handlar det om vad man gör. En del människor är ärliga och gör gott, andra begår brott och ljuger. Människovärdet i grunden är lika, men det är inte acceptabelt att begå brott. Man får skilja på dessa saker. Våra handlingar påverkar omgivningen på gott och ont. Vi har lagar som man skall följa, annars blev det totalt kaos. Översatt till collieaveln så behövs det regler och minimikrav. På frivillig väg har det inte fungerat då det alltid finns människor som som inte bryr sig och inte vill ta till sig den kunskap vi har idag. Man måste vara ödmjuk och och anamma den kunskap vi får genom dagens forskning. Att man inte gillar dess resultatet betyder inte att man kan strunta i den och tro att man "vet bäst själv", för det passar inte mig.
    Tycker däremot att beteckningen A och B är olycklig. Får mig att tänka på A-lagarna på söder i Stockholm. Det gör också att man uppfattar det hela mer negativt. Så en bättre betäckning efterlyses.

    Något måste göras för att få stopp på aveln på rädda hundar!

    SvaraRadera
  2. Tycker det är helt rätt. Många uppfödare tycks tro att det är något gott och fint i sig själv att vara uppfödare. Att det är en syssla som bara genom att existera, ger den rätta kunskapen och rättigheter att avla precis hur man vill, men inget kunde vara mer fel! Uppfödning är en kollektiv verksamhet, som likt en kastad sten kan ge ringar på vattnet i många generationer, och påverka många kollegors avelsresultat. Den är också kollektiv i en annan mening - de stackars valpköparna ska dela sin vardag med ditt avelsresultat i förhoppningsvis många år! Av dessa anledningar bör det även ställas hårda krav på att vara upppfödare - det är ingen mänsklig rättighet, utan en förpliktande verksamhet! När man skiter fullkomligt i rekommmenderade riktlinjer, framtagna genom vetenskapligt välgrundade argument, ja, då är det ett milt straff att hamna på en C-lista. Allra särskilt som en placering på denna förhatliga lista raderas direkt man börjar avla efter de lågt ställda valphänvisningskraven. Då en flytt uppåt, till B-listan och så vidare. De som ännnu inte hört djungeltrumman, som ekar ut colliens pinsamt dåliga mentala läge idag, den är både blind, döv och förmodligen extremt kynoligiskt okunnig. Frågan är om en sån person ens förtjänar fortsatt förtroende som hundupppfödare, men tyvärr existerar än så länge inga värre represalier än att hamna längst ner i uppfödarhiearkin. Hur som helst. Har man hamnat där, förtjänar man att ligga där.

    SvaraRadera
  3. Det tycks ha blivit lite missuppfattningar vad A, B och C står för i det nya kennelregistret.
    A, hamnar man i om valpkullens båda föräldrar uppfyller valphänvisningens krav.
    B om inte någon del i båda föräldrarna inte uppfyller kraven för valphänvisning. Båda föräldrarna kan vara utmärkta individer, men en är kanske inte omspeglad. Allvarligare än så behöver det inte vara. Men det kan också vara så att båda föräldrarna har brutet MH t.ex. Något vi anser vara mycket allvarligt. Så under B ryms flera avvikelser och det är upp till var och en att ta reda på varför. Nästa gång uppfödaren har en kull där båda föräldrarna uppfyller kraven så hamnar den i A.
    C finns det ingen värdering i överhuvud taget. Det betyder endast att det är en uppfödare som inte haft någon kull på flera år.

    Denna lista är till för att göra det lättare för de som tänker köpa valp. Som det är idag med det långa kennelregistret, så kan det bli många onödiga samtal för valpköparna.
    Många rasklubbar har infört detta system och många tar också betalt för att få stå med + en extra avgift för valphänvisning.

    En del uppfödare kommer att välja att stå utanför kennelregistret. Om jag skulle köpa valp, skulle jag vara mycket noga med att ta reda på, varför man som uppfödare inte vill delta i rasklubbens arbete att förbättra rasen. Det tycker jag är betydligt allvarligare än att hamna i kategori B.

    Detta har således inget med människosyn att göra, utan enbart vilka meriter avelsdjuren har.

    SvaraRadera
  4. Hej Anci!
    Har funderat på det du skriver. Jag delar din syn på människors värde. Det är lika för alla och omätligt stort. Det går inte att nagga eller gradera. På den tanken bygger alla civiliserade samhällen och man kan inte backa från den!

    Men, Anci, det är ju inte uppfödarnas människovärde man gruppindelar! Det är ju efter hur de följer rasklubbens rekommendationer, den RAS som SKK ålägger oss! Och dessutom hur de i DEN SENASTE KULLEN gör det!

    Gruppindelningen är inte once and for all på något sätt. Även vi som inte är uppfödare kan lätt tänka sig in i situationen att man någon gång behöver eller vill ta till en avelshund, som på någon punkt inte stämmer med rekommendationerna. Det kan ju finnas helt begripliga och hedervärda anledningar - jättebra, obesläktad hund, men bara ögonspeglad som valp, aldrig visad på utställning, etc, etc. För just den kullen hamnar då uppfödaren i grupp B och får förklara varför, när valpköparna ringer. Om uppfödaren då skulle säga att just den här hunden ville jag åt, jag vet att hundarna i hans familj är friska och stadiga i huvudet och lever länge, och han är en fungerande servicehund, men han har aldrig satt sin tass på en utställning - ja, då skulle i a f jag tycka att den uppfödaren hade riktiga prioriteringar.

    Grupp C betyder ju bara "icke aktiva uppfödare" och om man tänker sig en helt ny uppfödare hamna i grupp C för att det enda som finns är ett nyreggat kennelnamn, så blir väl personen flyttad till grupp A eller B omedelbart första valpkullen är född och anmäld till SCK, tänker jag mig.

    Som valpköpare tycker jag att detta inte är så tokigt. Själva benämningen med A, B och C studsade jag för först - som Wanda säger, glider tanken i väg till "A-laget"... :-) Men idén är inte dålig. Som sagt, vi har problemet med uppfödare som vill slinka undan från alla krav på avelsdjuren, men varför ska de få gömma sig i rasklubbens kennelregister?

    Bodil Carlsson

    SvaraRadera
  5. Jag tycker det är otroligt att vuxna människor som har ett ansvar som uppföadre inte kan ta det och att det är fruktansvärt att vi ska behöva delas upp i lag, avel är svårt och som Lolo skriver finns det fler saker som gör att man hamnar i B-laget. Vilken valpköpare tror ni vill köpa en hund som redan från start är kvalitets märkt som en B-individ fast du som uppfödare har gjort allt för rasens bästa? Jag kan direkt säga INGEN!Då får du som uppfödare vara rena rama bilförsäljaren och vem vill vara det? Avel handlar om så mycket och man har så många saker att ta hänsyn till, nä det är inget gott och fint att vara uppfödare, det är slitsamt på många sätt och mycket sällan i den här rasen som det är roligt! Överaskningar dyker alltid upp runt hörnet, saker som du inte kan ana dig till trotts fina spindlar på bägge föräldrardjuren, det är som en slalombana med massor av fällor i och det gäller verkligen att lyckas ta sig igenom varenda fälla, för uppfödare är inte ärliga, oavsett hur fina spindeldiagram som visas upp!Vi kan delas upp i hur många lag som helst, men så länge som det handlar om att ha vassa armbågar och bete sig som ångvältar, då har man stora möjligheter att kunna hålla sig på A sidan. Ni som inte föder upp den här rasen har inte den blekaste aning om alla konflikter kring uppfödare som utspelar sig i den "innre" kretsen bakom kullisserna, ja visst finns det redan A och B lag och så har altid funnits i vår kära ras, men som sagt var , den har funnits bakom kullisserna.Det måste finnas andra vägar att ta än att göra en uppdelning på det här viset, vi vet att vi har problem med mentaliteten, det är ingen hemlighet, men jag tror inte att det här är rätt väg att gå! Jag har själv alltid avlat efter de kriterier som vi haft för valphänvisning, jag tycker det är rätt "lätta" att följa, men det jag också sett de här sista 5 åren är att det är svårare och svårare att hitta hanhundar som lämnar friska sunda individer, det dyker upp alla möjliga underliga saker på än den ena än den andra hunden! Hur kul tror ni det är att sitta där med en hund som är "perfekt" mentalt, har jätte fina resulatat både på bruksplanerna och på mentaltester och MH, men som man har dyra veterinär räkningar för och jämt får ora sig för om den klara en vecka till utan att vara sjuk? Den uppföadren kan fortsätta avla på individer med olika autoimuna sjukdomar som aldrig blir "synliga" för valpköparna för den är A märkt, bra spindlar och fina resultat i flera generationer, är den här uppfödaren verkligen då en A uppfödare? Ja vad är en A uppfödare egentligen? Snälla öppna era ögon och lev i verkligheten, JA vi har mentala problem, JA vi har stora mentala problem, men min skräck är att den här uppdelningen skapar andra problem, betydligt större och svårare!

    Anci Thyni Stubbfält, Kennel Gold Status

    SvaraRadera
  6. Helt sant, Booddan och ni andra. Som uppfödare får man allt ta och skilja på sak och person. Ens människorvärde sänks inte för att man hamnar i en B-kategori beträffande sin hundavel. Inte ens mänskliga rättigheter heller, för den delen. Precis som någon tidigare skrev - en uppfödargärning är ingen rättighet - utan en förpliktigande skyldighet!

    SvaraRadera
  7. Anci: Spelet bakom kulliserna kommer väl att fortsätta oavsett indelning eller ej? Herregud, kraven för valphänvisning är så låga att det är pinsamt redan! Kanske finns det en anledning till att en indelning har föreslagits?! Om alla ger fan i att avla på hundar som inte är omspeglade som vuxna, eller har värdelösa mentalbeskrivningar, så slipper någon alls hamna på B-listan! Eller hur!?

    SvaraRadera
  8. Hej Anci!
    Du målar upp ett scenario med sjukdomar hos collie som jag inte känner igen. Vad du menar med "högt bruksmeriterad" vet inte jag, men för mig är det en hund som tävlar i elitklass. Jag försäkrar att man tävlar inte med en hund som är sjuk, för den orkar inte. Även om den nu skulle ha en ägare som inte bryr sig, så försvinner den av sig själv så att säga.
    Jag håller med dig om att det sprids en förfärlig massa rykten om högt meriterade hundar och dessas familjer. Det vore ett stort steg framåt om man istället tog kontakt med äg/uppf och frågade om dessa hundar istället, för att sprida ryktet/förtalet vidare. Men det är väl så, det är mycket roligare att sprida rykten om hunden som tävlar på elitnivå än grannens okända hund även om den är sjuk.

    Jag har själv suttit i avelskommittén i många år. Jag hade då kontakt med genetiker, veterinärer, försäkringsbolag. Alla hade samma uppfattning, collie är en frisk ras. Den har en hög frekvens av CEA, men där har uppfödarna gjort ett fantastiskt jobb, de svåra fallen är numera mycket sällsynta, de lindriga besvärar inte hundarna och vi rekommenderas att använda dem i avel fär avelsbasens skull.
    Vad kommer det sig att uppfödarna kunde enas i stort sett mangrant om detta avelsprogram? Jo det skrevs om det i dagspressen, många uppfödare upplyste om detta när valpköpare ringde runt. Valpköpare som inte visste mycket om rasen, frågade om ögonresultat! Så stor genomslagskraft fick det. Valpar som inte var ögonlysta, var SVÅRSÅLDA! Så går det när marknadskrafterna styr.

    Så snälla Anci, sprid inte ut ryktet att collien är en sjuk ras, för det stämmer INTE! Försäkringsbolagen för statistik som rasklubben får ta del av. Dessutom har det skickats ut enkäter ett par gånger till äg/uppf och det är samma svar där.
    Vi har tillräckliga problem med mentaliteten och det har verkligen slagit igenom till allmänheten, överallt får man höra, så vackra men är de inte nervösa.
    Vem tror du vill köpa en collie om vi dessutom sprider ut att collie är en sjuk ras? När det inte ens stämmer måste väl det betraktas som onödigt!

    Vad tycker du vi ska göra för att förbättra colliens mentalitet? Med fri avel och uppfödarnas eget ansvar så har vi hamnat i den sits vi har nu. Kom med förslag istället för att bara förkasta det rasklubben föreslår.

    SvaraRadera
  9. I statistiken från försäkringsbolagen finns väll enbart hundar som täcks av försäkringen, hur många sjukdomar täcker försäkringen/försäkringarna? Jag vill inte nämna vilka hundar jag syftar på, de har blivit utpekade av andra uppfödare ett flertal gånger på andra forum, ja och nog har de tävlats i elitklass och inte blivit speciellt gamla.Tumörer som även jag blivit drabbad av en tik vid 8 års ålder täcks inte heller av försäkringsbolaget, vaginal hyperplasi som vår blå tik haft vid 2 löp täcks inte heller av försäkringsbolaget. H.D täcks heller inte av alla försäkringsbolag, enbart om det är så gravt så hunden måste avlivas, ej heller AD.Magproblem täcks heller inte av försäkringsbolaget innan hunden får en diagnos, oftas välldigt difusa problem som inte går att riktikt diagnostisera.Kullsyskon och även en del av dessa hundar som jag nämner här hamnar på A listan med rätt spindel och alla andra hälsobitarna enligt SCK!Oförklaliga hältor som återkommer under hundens hela liv! Många sådana här difusa och konstiga problem finns på vår ras och nog finns det hundar som tävlas men som medicineras för att hålla sjukdomarna så långborta som möjligt, både på vänstervarvarna och bruksplanerna! Man kan söka dispens för viss medicinering!Bettproblem, alla ställs inte ut i en kull lika viktigt att alla kullsyskon är friska är det som att alla har fina spindlar.Det här är inte skitsnack utan de är verklighet!För att hålla vår ras vid liv och för att kunna avla så friska , stabila härliga, glada och framföralt underbara collies krävs en hel hund!Jag tror inte vi kommer dit med att delas upp i A och B grupper!Jag tror på utbildningar i rasklubbens regi på regional nivå, jag tror även på krav på dem som ska skaffa sig eller som skaffat sig kennelnman, alla ska genomgå utbildning och kanske krävas på skriftliga prov för att visa att man förstått vad det är man ska ge sig in på eller håller på med? Det är mitt förslag.

    Anci, Kennel Gold Status

    SvaraRadera
  10. Kan inte förstå hur indelningen av uppfödare i A och B lag kan föra collieaveln framåt?
    Trodde att styrmedlet var RAS och valphänvisningskraven.
    En blivande valpköpare borde väl leta på collieklubbens valphänvisningslista och där finns ju bara dom som uppfyller kraven!

    Sen tycker jag inte att du Lolo har helt rätt när du säger att collien är en så väldigt frisk ras genom att hänvisa till försäkringsbolagen. Det är väldigt mycket man inte för ersättning för och som inte syns i deras statistik, alla tandproblem inom collie tillexempel.

    Och att tävla bruks i elit med en hund som visat sig ha någon allvarlig sjukdom förekommer och har förekommit. Vet till och med flera collies som har gjort det genom åren.

    Tillslut en fråga om det här med att uppfödare som inte följer valphänvisningskraven ska hamna på B-listan gäller det bara deras tikar?
    Hur blir det om en uppfödare lånar ut sin hane till en tik som inte uppfyller kraven? Är det "bara" tikägaren som hamnar på B-listan eller gör även hanhundsägaren det?

    SvaraRadera
  11. Indelningen är till för att göra det lättare för valpköparna. Det jag läst om de nya kraven så gäller det egen uppfödning. Nej, jag förstår inte den stora upprördheten.

    HD och AD syns i hunddata. Så där behöver vi inte försäkringsbolagens statistik. Tyvärr syns inte heller de som avlivas för mentala problem, men enligt den senaste hälsoenkäten så var det 10 st.

    När man jämför statistik, så är det på samma villkor för alla raser. Andra raser får inte heller med alla sjukdommar/åkommor i statistiken.

    Om flera collies tävlar i elit och samtidigt är sjuka, så måste de vara ena riktiga superhundar. Jag tillhör en BK där det finns flera SM ekipage varje år, många ekipage i elit. Vid minsta lilla infektion så märker förarna detta för att hunden "går ner sig". Hundar som fått borrelia/ehrlichia har det inte märkts något av till vardags, men när hunden tränas har det märkts. Jag har svårt att tro att hundar som tävlar i elit klara det när de är sjuka.

    SCK har genomfört egna hälsoundersökningar. Vid båda tillfällena har det framkommit att collieägarna har få bekymmer med hälsan på sina hundar.
    Så tyvärr Cicci och Anci jag känner inte igen de stora bekymmer ni beskriver att rasen har hälsomässigt.

    SvaraRadera
  12. Hej!
    Jag 'är bara en "sketen valpköpare"... men jag har ägt/äger sju LH-collies. En enda död "ung", åtta år, av den kliniska bilden att döma en hjärntumör. En död vid 11 i pyometrit. De övriga döda vid 13 resp 12 år och de nu levande snart 8 resp snart 6 år, en pyometritop med gott resultat och snabb återhämtning. De rör sig ute i alla väder, är tåliga och oömma hundar - en enda hade en sjukdom som ställde till huvudbry, innan vi upptäckte att det var en lättåtgärdad fiskallergi. Den fysiska hälsan har varit det minsta problemet - på sammanlagt 54 collieår so far 2 pyometriter och en dödlig sjukdom.
    Av samma sju collies har 2 haft SVÅR skotträdsla, därtill en skotträdd+golvrädd. 54 collieår varav 17 skotträdda år! Det är för mycket.

    Självklart finns det fysiska sjukdomar i rasen, konstigt vore det annars. Självklart finns det både fysiska och psykiska saker som inte visas av MH-spindlar, t ex är det ju helt tänkbart att ha ett snyggt MH och vara en otrevlig översittare mot valpar...
    Men min egen erfarenhet är att collie allmänt sett är rätt bekymmersfri när det gäller fysisk hälsa, däremot inte när det gäller psykisk stabilitet. Man får lov att ta det största problemet först.

    SvaraRadera
  13. Jag tror, som flera andra, att benämningen A, B och C kan bidra till att göra detta mer dramatiskt än det är. Det kanske skulle vara bättre med färgkoder, t ex grön, gul och orange?
    Det är ju inte en stämpel som är ristad i granit, den kan ändras redan för nästa vapkull.
    Och, som sagt, det är ju inte uppfödarna som ska klassificeras utan deras aktuella valpkull.

    Om man betraktar förslaget ur konsumentsynpunkt är det bra. Det är en hjälp för alla som inte vet/läst så mycket om rasen och som inte har en aning om vilken uppfödare man vill köpa valp av.
    Dessutom var vi väl eniga om att kraven för valphänvisning är lågt ställda, eller hur?

    Johan

    SvaraRadera
  14. Bodil, din erfarenhet av rasen stämmer väl överens med min, efter c:a 20 år som medlem i Avelskommittén. De allra flesta samtal från "vanliga" valpköpare har gällt mentaliteten. Rädslor av olika slag.

    Den allra vanligaste orsaken till att valpkullar inte har valphänvisning, är att ett eller båda föräldradjuren inte uppfyller de mycket låga kraven på mentalitet. Årets siffra hitills är hela 59% för långhåren. Det är bedrövligt.
    När Per-Erik Sundgren tittade på hur fördelningen var på föräldradjurens siffror på kvarstående rädsla, så fann han att det avlades nästan uteslutande på 4 och 5. När han tittade på andra bruksraser för att jämföra med hur många som avlade på hundar med brutna MH, så fanns det inget jämförelsematerial.
    Collieuppfödarna är unika! Rasens rädsleproblem har en mycket enkel förklaring, rädda hundar föder rädda hundar. Det måste bli ett slut på det, så att vanligt folk vill köpa collie igen.

    Detta är det sista inlägget från mig i detta ämne. I morgon åker jag till vårt Lydnadsläger i Västra LO.
    Ha en trevlig helg.

    SvaraRadera
  15. Om jag alltså är uppfödare och har en egen kull som uppfyller kraven och en hane som parat en tik som inte uppfyller kraven så får jag stå med på a-listan och samtidigt ha båda kullarna på min hemsida? Rimmar illa tycker jag...

    Skillnaden att behöva avliva en hund för mentala problem eller hälsoproblem - har tyvärr varit tvugnen att göra både och - är ingen alls, man mår lika dåligt av båda sakerna. Så självklart ska rasklubbar jobba för BÅDA dessa saker MEN fortfarande har ingen förklarat så jag begriper hur en uppdelning av en länklista i A och B skulle hjälpa aveln framåt.
    Tror som många andra mer på aktiv utbildning och information både från SKKs och SCKs håll.

    Vad kommer att hända när SKK startar sin valpförmedling där kraven är strikt efter vad som krävs för registrering? Hur kommer det då att gå med förbättringen av olika raser?

    Hälsar Cissi inte Cicci

    SvaraRadera
  16. Hej Cissi!
    Vet inte mest om förslaget med gruppindelning, men när det gäller ditt exempel tänker jag mig väl att det måste bli så här. Din tik har fått valpar och båda föräldrarna uppfyller rasklubbens rekommendationer? Kullen är din egen uppfödning, bär ditt kennelnamn och du hamnar i grupp A så länge det är den enda kull du har ute.
    Uppfödaren med annat kennelnamn som bara har lånat din hanhund till en tik som inte riktigt uppfyller alla rasklubbens rekommendationer hamnar i grupp B så länge den kullen är aktuell. Avlar nästa gång på din hane men tik som uppfyller kraven? Hamnar i grupp A.

    När det gäller SKK:s valpkullsregister - där man hamnar om man ö h t fyller kraven för att få regga och där ingen ny valpköpare har någon större chans att upptäcka om olika uppfödare gör skillnad i vad de avlar på - så är det väl tyvärr sorgligt tydligt att en grupp collieuppfödare ser detta som den kommande Stora Räddningsplankan.
    Då tycker jag att gruppindelningen som rasklubbarna gör - uppfödare som väljer att följa resp struntar i att följa, alt för en gångs skull ser sig tvungna att göra ett avsteg från att följa RAS och klubbens rekommendationer - är MYCKET VÄLBEHÖVLIG KONSUMENTUPPLYSNING!

    Ja, Anci, det är sorgligt att det finns uppfödare som inte av egen kraft håller sig till rasklubbens regler för val av avelsdjur - många dessutom! Men nu är det ju så det är, tyvärr. Efter mer än 20 år med collie tycker jag nu att jag känner till sisådär 3-4 uppfödare vars uppriktighet och hundintresse jag litar på så till den grad att jag skulle köpa en valp bara på deras ord. (Du är faktiskt en av dem :-)...)För 22 år sedan var det bara bonntur som gjorde att jag sprang på en lika genomhederlig person vid första collieköpet efter att ha bläddrat hitan och ditan i Hundsports alla annonser om otroligt framstående, vackra och vinnande colliesar... Skulle jag ha uppskattat en gruppindelning? Yes!

    SvaraRadera
  17. Så här står det på FCI:s hemsida angående avel.

    FCI Internationella Avelsstrategi:

    Utbildning av uppfödare är att rekommendera hellre än stränga föreskrifter och följdriktiga krav i avelsprogrammet, vilket lätt kan resultera i en minskning av genetisk variation i rasen så väl som uteslutning av exellenta avelsrepresentanter och minska samarbete med duktiga uppfödare.

    Dokumentet godkändes av FCI General kommitte i Madrid i februari 2010.

    SvaraRadera
  18. SKK har uppmanat alla raser att göra en avelspolicy. Jag antar att den inte bara är till för att se vacker ut på papperet utan meningen är väl att man skall följa den.

    SvaraRadera
  19. Hej Nina!
    Håller i princip med FCI. Tyvärr säger FCI kanske inte så mycket om vad en rasklubb eller Kennelklubb skall göra, när uppfödare är ointresserade av att ta del av utbildningarna. Dessutom finns en sak till att tänka på.
    EU:s lagstiftning förbjuder uttryckligen avel på djur med anlag som kan skapa lidande hos avkomman.Man kan nog se de rasspecifika avelsstrategierna, som SKK faktiskt har lagt på oss att följa, som en anpassning till EU:s lagstiftning. Jag undrar om inte detta betyder att RAS har företräde framför FCI:s rekommendationer. Men det går ju att ta reda på.

    Bodil C

    SvaraRadera
  20. Denna uppdelning är MKT märkligt särskilt med tanke på att SCK nominerat och sett till att en sk B uppfödare fått Hamiltonplaketten. Detta agerande är det ingen i SCK som vill svara på, att nominera någon som inte följer den avelspolicyn och nu dessutom göra denna uppdelning bland uppfödare? det är ju bedrövligt!
    Eller är det B listan som är den för eliten?

    SvaraRadera