söndag 12 september 2010

STÖKIGT I SKYLTFÖNSTRET?


För en vecka sedan fick jag en överdos av Dog World och sedan dess har jag varit fundersam. Ovan har ni en bild av återställaren - hopp och lek!

Det började bra med en förstasidesnyhet den 26 augusti. Mike Townsend, som är vice ordförande i engelska kennelklubben, höll tal för den walesiska kennelklubben och la fram tankar och synpunkter på hunderiets framtid. I stora drag sa han att förändringar är på väg, det är ”inevitable and may well prove beneficial”. De stora utställningarna måste t ex bli bättre på att få folk att känna sig välkomna, så att trenden med sjunkande anmälningar vänder uppåt igen.

Synen på hundar riskerar också att förändras i samhället i stort, fortsatte mr Townsend. Vi hundintresserade kanske har våra åsikter, men andra grupper ser saker på annat vis – många är rädda för hundar och det finns de som tror att hundar är smutsiga – och de kan mycket väl få majoritetsstöd för sina synpunkter. Självklart kom Mike Townsend också in på farliga hundar, muskelhundar och hundar hos kriminella. Här kan man inte utesluta ”government action” och i värsta fall kan det ju bli åtgärder som är korttänkta och genomförs utan kunskap eller samråd, sa han.
Hundfolk måste hjälpas åt för att avvärja hoten mot rätten att ha hund och mot hundvärldens anseende. Därför anställer KC nu mellan 8 och 10 forskare som under fem år ska utveckla DNA-tester för ärftliga sjukdomar - det är alltså en stor ekonomisk satsning från kennelklubbens sida, om man planerar för någonstans mellan fyrtio och femtio helårstjänster. Forskarna skall dessutom ta fram beräknade avelsvärden för hundar, så att uppfödare ska kunna undvika riskindivider och samtidigt upprätthålla genetisk bredd inom sin ras. Projektet är tänkt att lanseras på Cruft´s 2011.
Det står så och jag kan inte läsa den meningen på något annat sätt än att den engelska kennelklubben lägger upp ett avelsindex för renrasiga hundar!

Detta var ju nyheter! Vad skulle läsarna tycka?

Det forsade mycket riktigt in kommentarer. På några dagar rann 118 stycken in! Här kommer kontentan.
”We should not have family judging family and awarding them CC / BOB year after year. We should not have co-owners judging each other. We should not have judges putting up dogs bred by their spouse / partner in co-breeding with another exhibitor. We should not have foreign judges staying with an exhibitor who tranpsorts them to the show from their home and takes them home after with the CC / BOB ...”
(Saxat ur kommentar nr 100, Dog Worlds nätupplaga den 26 augusti )

Vad skrev folk om? Den engelska domarkåren! Sida upp och sida ner. Ska man tro på det som påstås, så är något riktigt på tok i hundvärldens traditionella skyltfönster. Domare dömer fram sin egen uppfödnings avkomma, sina familjemedlemmars uppfödning, sina kompisars hundar? Domare dömer efter vem som håller i snöret och ger ständigt BIS och BOB till samma gamla välkända uppfödarkollegor? Utländsk domare bor hos välkänd uppfödare, åker i samma bil till utställningen och åker hem i samma bil med BOB till den uppfödaren? Domare nomineras av framstående funktionärer i en rasklubb och skall sedan döma deras hundar? Domare dömer fram halt hund - dåligt ben, men bra kennelnamn? Nästa domare gör samma sak med samma halta hund på nästa stora utställning?? Domare får gratisvalpar i present av utställare??? JAMEN SLUTA SNACKA DÅ! GÖR NÅGOT, KC! skriker insändarna.

Det är en arg bild av en konstig värld. En liten grupp personer dominerar varje ras och ser som livets mening att åka runt och pricka av storutställning efter storutställning och raka in poäng från domare som inte vågar annat än leverera? Inte vill stöta sig med? Har gemensamma intressen med?
I så fall varför?

IT´S ALL ABOUT THE MONEY! skriker insändarna. Om APGAW-kommitténs medlemmar läser Dog World, så har de fått bra tips om vad de ska utreda härnäst.

Kan det stämma? Och om det verkligen går till så här - varför har alla de arga människorna tittat på och hållit tyst i alla år?
En enda kommentar säger något som verkar rätt självklart för oss utanför showvärlden: man ska förstås inte döma en ras där man själv (eller närstående) är uppfödare och har ekonomiskt intresse av bedömningarna. Det måste vara parningsavgifter, valppriser, säljmöjlighet och exportchanser det rör sig om. Jämfört med de summor som hamnar i specialfodertillverkarnas och djursjukvårdens kassor är det väl småpengar, men det handlar om trovärdighet. Med ett sådant system blir ju vem som helst automatiskt misstänkt för att vara partisk! Omvärlden kommer alltid att undra samma sak: är det en merit att man själv är inblandad i tillverkningen av det man kvalitetsbedömer?

Hur som helst tycker man lite synd om Mike Townsend. Han hade inte behövt lägga ner möda på framtiden, för den fick inte en enda kommentar när korken åkte ur flaskan och all vrede sprutade ut och det bara vart halt hund här och arrogant domare där för hela slanten. Det är bara att hoppas att alla vettiga uppfödare och hundägare har något bättre att säga om varför man håller på med hund.
Skyltfönstret är gudskelov inte butiken.
Butiken har riktigt bra grejor!


Bodil Carlsson

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar