fredag 17 september 2010

DAGENS RÄTT: SPINDELSOPPA, INGET ANNAT!

Förra hösten var en bunt colliemänniskor på Kydingeholm för en genomgång av rasens situation. Vi pratade om många saker, men mycket om spindlar. Jämförda spindlar. MH-statistik, sammanställningar av MH-resultat för många beskrivna collies. Styrelsen hade gjort ett jättejobb med presentationen och fick t o m beröm av Hundsports lyssnande journalist på hennes privata blogg efteråt (läs gärna den bloggens inlägg 2009 11 02!) Diskussionerna var livliga, alla fick en chans att fråga och säga sitt, och vi hade en riktigt givande helg.

Med i sammanställningen fanns den genomsnittliga MH-spindeln för collies som hade vunnit cert men inte hade några andra meriter. Ett cert är en eftertraktad, ren och skär utställningsmerit. En hund som har cert vet man en enda sak om: någon har någon gång tyckt att den hunden var väldigt vacker att se på.
Om man då jämför de genomsnittliga MH-resultaten för de collies som har cert OCH INGA ANDRA MERITER med MH-resultaten för de collies som tävlar i bruksgrenar, med eller utan cert, så ser man följande:
Hundarna som tävlar bruks har överlag mera nyfikenhet och lekintresse jämfört med de hundar som har cert OCH INGET ANNAT.
Hundar som är aktiva i uppgifter som kräver go har alltså överlag mera go än hundar som inte är aktiva i sådana uppgifter. Det är vad diagrammet säger. Och inget annat!

Om någon blir förvånad över det resultatet, så kan jag plocka ihop jämförande statistik som visar att gänget från lokala cyklistklubben som svischar förbi härutanför jämt och ständigt överlag har bättre flås än jag, som mest promenerar hundar. Det finns faktiskt papper på att jag är ett vackert och välskapt flickebarn - min mamma sa iallafall, att det stod så i förlossningsjournalen. Men det hjälper ju inte, för verkligheten är tyvärr den att det där gänget trampar på bättre. Jag skulle inte få jättebra flåsgenomsnitt i jämförelse med tävlingscyklisterna.
Mäter ni sedan genomsnittligt flås på collieägare som DESSUTOM är tävlingscyklister, så blir det riktigt skapligt - särskilt om ni jämför det med mitt!
Blev ni förvånade nu? Inte?


Just nu - snart ett år efter Kydingeholm - är några fruktansvärt förvånade, även journalisten som satt så lugnt lyssnande då och inte hade några invändningar. Ja, det är inte bara förvåning, det är rent upprörda känslor! Här presenteras i repris exakt samma MH-spindel över collies som har cert OCH INGET ANNAT och nu är det grovt missvisande, avsiktligt missvisande, snudd på (eller rent ut och rakt av) ett fuskjobb av rasklubbens styrelse! För det är annorlunda än MH-spindeln över collies som har cert OCH DESSUTOM tävlar bruks!
Det är inte lätt att begripa resonemanget. Certet säger vad någon vid något tillfälle har ansett om huvudets och kroppens utsida. Det säger inte ett skvatt om huvudets insida. Det säger inte, att hunden inte kan tävla bruks. Det säger inte, att hunden inte kan bli räddningshund. Det säger inte att hunden är blåst och det säger inte att hunden är rädd. Ingen har heller påstått något sådant. Ingen spindel, ingen styrelsemedlem i rasklubben, ingen som deltog på Kydingeholm och (såvitt jag vet) ingen annan heller har någonsin sagt något så korkat.
Så varför kokas soppa på gamla spindlar just nu? Gissa!

Bodil Carlsson

1 kommentar:

  1. Om "journalisten" (måste sätta citationstecken...) inte fattade det då så fattar hon det inte nu heller. Att hon drar upp det på sin blogg nu talar bara om att hon skriver när någon betalar...
    Fast vad ska en fattig gumma göra...

    Johan

    SvaraRadera