torsdag 16 september 2010

Valet är ditt!

Varje valår matas vi till bristningsgränsen av politikernas återkommande valmantra: Vård, skola, omsorg. Sedan glöms de orden mer eller mindre bort under kommande fyra år. Såg ikväll ett program som handlade om skolans utveckling (eller snarare avveckling) de senaste femton åren. Det var inte alls upplyftande, tvärtom. Föregångslandet Sverige hävdar sig inte alls längre i fråga om elevers kunskapsnivåer - jämfört med övriga länder i Europa.
Med en livskamrat som är lärare så kan jag förstå hennes förklaring att lärarna är en bidragaande orsak. Deras utbildning är inte var den var för bara tjugo år sedan, den är betydligt sämre. Jag får höra om snart färdigutbildade lärare som frågar henne t ex om Östersjön är ett hav... Är kunskapen på väg bort från våra skolor - och från vårt land?

I kontrast till dessa dystra fakta kom jag att tänka på all den kunskap som förmedlas via vår rasklubb. Borde inte Collieuppfödare i Sverige vara världens mest lyckliga uppfödare?
De erbjuds Uppfödarkonferenser, Avelsmålskonferenser och en och annan Colliekonferens däremellan. Alla med intressanta föreläsare som har det som, än så länge, finns i Sverige - kunskap. Detta kombinerat med en hemsida som är full av allt det en uppfödare kan tänkas behöva veta. Ändå finns det uppfödare som inte pratar om höftledsröntgen med sina valpköpare, eller som hävdar att rasen inte har några problem med rädslor. Misstanken finns förstås att de saknar kunskap. Men de saknar definitivt inte chansen att erövra den!


Så, alla uppfödare som "inte har hört talas om" de sjukdomar som kan drabba collien eller de problem med rädslor som rasen har:
Nu vet ni var informationen finns och kan fås, och det gör också alla presumtiva valpköpare som läser detta.
Valet är ditt, collieuppfödare. Så välj rätt!

Johan Nilsson

1 kommentar:

  1. Collievänner har fått en award i Oxbergsbloggen - som ett litet tack för all klokskap som skrivs här!
    Om collievänner vill - skriv 7 saker om er själva - och om ni vill - skicka awarden vidare.
    Vill poängtera att allt självklart är helt frivilligt.
    http://oxbergsblogg.bloggagratis.se/

    SvaraRadera