söndag 19 september 2010

SPINDELSOPPAN: LÄST MEN EJ FÖRSTÅTT?

Ann-Sofi Isakssons spindelbloggande får mig att tänka på historien om en berömd gammal klinikchef.
Den mannen hade i sin skrivbordslåda två lika berömda stämplar, som han tog fram när han fick konstiga brev med förslag från sjukvårdsbyråkrater om hur han skulle sköta sin klinik.
Den ena stämpeln var svart. Den plockades fram när det kom långa textmassor, där innebörden var dimmig. Då stämplades det LÄST MEN EJ FÖRSTÅTT!
Den andra stämpeln hade röd text: I H-E HELLER!
Det var när han hade förstått.

I en lång text presenterar ASI tre spindlar efter varandra. Bruksmeriterade collies, gammalkorade och nykorade. ASI påpekar hur lika de där tre spindlarna är. Det tycker hon är misstänkt.
Alla tre visar hundar med mera nyfikenhet, mera lek, mera jakt och mindre rädsla än rasens genomsnitt. ASI tror att likheten kan bero på att ett antal hundar ingår i mer än en spindel, d v s en hund kan BÅDE tävla bruks och vara korad, på gammal korning eller ny eller kanske rentav både och. Detta gör hon stor affär av. Hon underkänner i princip statistiken därför att Per-Erik Sundgren inte längre kan visa för henne exakt hur många hundar som är både korade och bruksmeriterade.
Visst, det kan gott tänkas att några hundar ingår i två eller – även om det blir lite svårare att hänga med på – i alla tre diagrammen. Teoretiskt kan man ju t o m tänka sig att det är en och samma hund som går de 159 korningarna och sedan alla bruksproven – då blir förstås spindlarna himla lika. Speciellt om hundstackarn gjorde alla korningarna samma dag.
Eller så kan man tänka sig att det är 159 olika hundar i korningarna, och att de liknar varandra på så sätt att de faktiskt är nyfiknare, lekfullare och oräddare än collies i genomsnitt och att samma typ av egenskaper finns hos de bruksmeriterade hundarna och att det är just därför det går bra att jobba med dem!

Då tänker man sig också, att de tre diagrammen stöder varandra därför att de visar i stort sett samma egenskapsprofil. Likheten gör det troligare att MH beskriver egenskaper som gör det lättare att arbeta med hunden och de gör det troligare att den nya korningen fångar ungefär samma egenskaper som den gamla. Det är förstås inte så ASI tänker sig det hela. ASI tänker sig att SCK fifflar med statistik. Hur jag än trevar mig fram i siffersnåren hittar jag inget misstänkt fiffel och fattar inte poängen. Läst och läst men ej förstått! Annat än att Per-Erik S inte längre kan ge svar på tal och att SCK:s statistikansvariga inte är statistiker, populationsgenetiker och byggare av komplicerade datorprogram i en och samma person. Hon kan alltså inte rakt av ta över Sundgrens jobb och i en blink datorbearbeta siffror för att leverera statistiken en gång till under ASI:s vakande öga. Tyvärr finns det inte många personer i Sverige som kan det och flera rasklubbar än SCK har nog upptäckt den saken nu. Det är så med folk som har unik kompetens och enormt mycket arbetsförmåga och engagemang – tomrummet tar tid att fylla, när de försvinner.
Då kan man ju passa på att utnyttja det tomrummet, om man känner att det plötsligt har blivit jätteviktigt att bortförklara något. T ex varför spindeln med cert OCH INGET ANNAT ser ut som den gör.

Hundar som har utställningsmeriten cert som enda merit har troligen uppfödare som prioriterar utställningar och inget annat i sin avel.
Och anledningen till att dessa årsgamla diagram just nu måste misstänkliggöras är att det är just nu som Hundsports sammanlagt runt 185 000 läsare* kan upptäcka att det finns gott om collieuppfödare med andra prioriteringar.

Forts. följer.

Bodil Carlsson



*TS siffror för 2009. Upplagan 103 000, resten ”bredvidläsare”.

3 kommentarer:

  1. "Hundar som har utställningsmeriten cert som enda merit har troligen uppfödare som prioriterar utställningar och inget annat i sin avel.
    Och anledningen till att dessa årsgamla diagram just nu måste misstänkliggöras är att det är just nu som Hundsports sammanlagt runt 185 000 läsare* kan upptäcka att det finns gott om collieuppfödare med andra prioriteringar."

    Om det någonsin varit befogat att använda sig av det gamla snuförnuftiga talesättet: "huvudet på spiken", så måste man nog säga att du lyckats med detta med hänvisning till ovanstående citat, Boddan-Knoddan Carlsson. ;)

    SvaraRadera
  2. Ååå jösses vilken långrandig bortförklaring. Allt för att det skall stämma med ert synsätt...
    Om det skulle vara så att utställningshundar är olika i dessa spindlar så kan det kanske bero på att de inte tränas till detta, vilket "brucksarnas collier" gör.

    Taina

    SvaraRadera
  3. Var det världshistoriens kortaste bortförklaring, Taina?

    SvaraRadera