söndag 5 september 2010

RÖTMÅNADSSTORIES

Sann berättelse ur verkligheten. En häpen man ringer Collieklubben - varför hade han inte hört något om detta tidigare???
Här hade han fått ett vänligt brev från rasklubben, som ville påminna om att han hade en collie född si och så, alltså i rätt ålder för HD-röntgen och MH,som inte fanns med i statistiken. Mannen kände sig som en fågelholk ser ut. Vad var nu detta för något?
Klubbmänniskan berättar. Han lyssnar. Jo, sa han sen, han bodde ju rätt så nära ett större djursjukhus och visst kunde han tänka sig en sväng dit med unghunden för en höftledsröntgen, nu när han hade fått veta varför det är bra att få det gjort. Och det där med MH lät ju rätt intressant. Men han hade en besvärlig fråga, som han undrade över.
Här hade han gått och köpt en reggad hund, från en riktig kennel, som han sa. Från en riktig uppfödare. Och ingenting hade han fått veta om HD och MH, inte ett skvatt. Han ville veta varför.

Ja, vad tror ni, läsare? Vilket är det sannolika svaret?


Annan rötmånadshistoria. Lika sann, från en annan geografisk verklighet bara. Ni kan hitta den på nätversionen av engelska Dogs Today. Den har några veckor på nacken.
Engelsk labradorägare börjar känna sig knäckt. Hans unga tik har HD. Hon kan gå korta promenader i koppel - aldrig rusa runt och busa, aldrig leka med andra hundar som hon så förtvivlat gärna vill. Husse är långtidssjukskriven, så han har inga pengar. Hunden är hans kompis, hans sällskap. Visst har han varit hos veterinär, men beskedet han fick var att operationen som skulle rädda hunden kostar 8 000 pund. Så nu bad han om hjälp.
Vad gjorde han för fel, när han köpte sig en hund från vad han trodde var en seriös uppfödare? Han frågade och trodde han var på den säkra sidan, för hanhundens höfter var ju röntgade och fria.
Tyvärr var inte mammans höfter det. Förmodligen inga andra på den linjen heller. Så där står killen nu. Sist jag kikade hade 20 pund runnit in från läsare, som ville hjälpa honom.

Det är väl rätt klart att det finns en bunt uppfödare både här och utomlands som håller tyst om det de borde berätta. Det är möjligt att de har nobla skäl - friheten att välja själv, till exempel, även om de verkar ha lätt att glömma bort att friheten för en individ inte betyder frihet att ställa till det för någon annan, t ex en engelsk valpköpare eller en hund som inte kan springa. Eller så kan det vara som arg funktionär i en stor organisation sa nyligen - "jaså, dom där, som är emot alla tester för att ingen ska få reda på hur mycket skit dom producerar!!!" Utropstecknen fräste i telefonledningen.
Jag är inte säker på att det där stämmer helt. Ingen hund är "skit" och inte alla hundar från uppfödare som ogillar kraven på hälsoundersökningar på avelsdjuren har problem. Deras uppfödare har däremot problem. De väntar och hoppas på att den tiden ska komma tillbaka, när bara veterinärer kunde stava till HD och det gick utmärkt att sälja hundar utan några regler alls.
Det som verkligen väntar runt hörnet, både här och i England, är nog något i stil med de organiserade konsumentintressena och om de här uppfödarna bara tittade utanför sina egenintressens lilla låda, skulle de se det komma.

11 kommentarer:

  1. Intressant, Bodil! Tänk att jag höll vissa exteriöruppfödare så hårt om ryggen förr om åren. Är verligen så oerhört tacksam över att du fått mig att tänka om! / Tant Karin

    SvaraRadera
  2. Än en gång, tant Karin - man får tacka... :-)))

    SvaraRadera
  3. All avel handlar om att kompromissa, då man vill att en ras skall se ut på ett visst sätt och betè sig rastypiskt. Det finns alltså ett begränsat antal individer att använda.
    Så gott som alla Collieuppfödare vill Colliens väl och gör sitt bästa. INGEN blir glad över defekter eller dålig mentalitet.
    Så vitt jag vet så har du Bodil ingen uppfödarerfarenhet, eller du har i alla fall inte bidragit med något positivt i aveln???
    Man kan antingen uppmuntra och glädjas över de som lyckas med hela "paketet" eller så kan man med ljus och lyckta leta efter de som inte anses vara seriösa enligt er.

    En uppfödares styrka är bl.a. när man kan SE en utmärkt individ och "scanna" in den på sin näthinna som en förebild. Och då handlar det inte bara om utseèndet.

    VEM skall föda upp Collie enligt er?

    Taina

    SvaraRadera
  4. Hej igen, Taina!
    VEM tycker åtminstone jag skall föda upp collies?
    Enkelt - de som strävar efter att följa rasklubbens rekommendationer! ...
    ...och gudskelov är de många!

    Men om vi vänder på frågan:
    Vem tycker du, Taina, ska föda upp engelska labbar?
    De som inte höftledsröntgar och som struntar i att den effektiva avelsbasen (apropå antalet tänkbara individer) är så extremt liten?

    SvaraRadera
  5. Jag har fullt sjå med att hålla mig uppdaterad i min ras. Dels genom offentliga data och dels genom mina förtrogna uppfödarkollegor.
    Jag orkar inte bry mig eller mästra andra uppfödare i andra raser där jag är alldeles för okunnig. Jag känner min begränsning.
    Mina uppfödarvänner i andra raser har också fullt upp med sitt och anstränger sig till det yttersta med att göra rätt.
    Vilka umgås ni med??

    Taina

    SvaraRadera
  6. Hej igen!
    Umgås och umgås...Jo, det var så att det ringde en man och sa att han hade fått ett brev med förkortningar som han inte hade fått veta något om...:-)
    Vi får anta att den uppfödaren hade fullt sjå med att hålla sig uppdaterad och inte hann med att informera valpköparen?
    Eller hur menar du?

    SvaraRadera
  7. Svar till Taina.
    Man behöver inte vara uppfödare för att skaffa sig kunskap och man får automatiskt inte kunskap av att föda upp. Däremot erfarenhet men det är inte alltid samma sak som att ta till sig kunskapen.

    Jag anser att är man seriös som uppfödare då informerar man och uppmuntrar sina valpköpare att röntga, ögonspegla och genomgå MH med sin hund. Gärna exteriörbeskriva också. Målsättningen borde vara att hela kullar gör detta. Det ger kunskap till uppfödaren, det gynnar collierasen och hundens ägare får veta mer om sin hunds hälsostaus och egenskaper.

    Ju mer vi vet om våra collies desto större material har vi till att förbättra rasen.

    SvaraRadera
  8. Okey, då jag inte är uppfödare av Collie så skall jag inte "mästra" de som kan och vet:-)
    Men jag kan se att det finns Collieuppfödare som har underbart vackra hundar och som dessutom är arbetsdugliga. Dessa uppfödare och deras hundar är för mig ett ideal och ni som värnar rasen borde buga och bocka för de som har lyckats att få med sig allt:-) Med andra ord så finns det hopp för rasen:-)

    Taina

    SvaraRadera
  9. Så rätt, så rätt Wanda!

    Taina
    "att SE en utmärkt individ och scanna in den på näthinnan som en förebild".....och vad säger det om individens mentalitet, ögonstatus, höft/armbågsleder,vad som ligger bakom den???

    Den uppfödare som bara "SER" på individer skulle jag akta mig väldigt noga att köpa en valp från.

    SvaraRadera
  10. Hej igen, Taina!
    Du gör mig inte förlägen genom att hinta om vad jag har "åstadkommit inom aveln". Du vet mycket väl att jag inte är någon uppfödare, jag hör nog mera till konsumentintressesidan... och det händer att jag tycker att bockande och bugande har det varit mera gott om i hundvärlden än vanlig hederlig ärlighet.

    Varenda hund jag har ägt - även de två valparna i den olycksaliga far/dotterparningen som jag gissar att vill retas med igen - har HD-röntgats. Skulle inte falla mig in att låta bli röntgen, ögonlysning eller MH. Lite för hundarnas skull, men faktiskt mycket mer av respekt för uppfödare som strävar på för att få fram friska hundar till oss valpköpare. Hur ska de få feedback annars? Genom att jag bockar och bugar? Ökar det deras kunskaper om vad de har på sina linjer?
    Jag förstår inte riktigt hur du menar. Här jobbar uppfödare med att undvika HD och jag som valpköpare ska inte kunna ge dem ett kvitto i form av ett röntgenresultat? Rasklubben kämpar med att styra bort från colobomen och få koll på läget med CEA och och jag som valpköpare ska inte ögonlysa? Klart jag gör! One good turn deserves another.

    SvaraRadera