lördag 18 september 2010

SPINDELSOPPA II: HUR MAN KOKAR IHOP DEN

En kvinna som heter Ann-Sofie satte nyligen lunchen i vrångstrupen över en mening i Hundsport. Det kan man faktiskt förstå, för det fattas ett ord i den meningen.
Ordet som fattas är ENBART. Se själva!
”Jämför man diagrammen på korade och brukstävlande collier med certvinnande collier på utställning eller collier till föräldrar med ej godkänd mentalitet, så kan man direkt se att den första gruppen har en stor portion nyfikenhet och lek till skillnad från den senare gruppen.” (HS 9/2010, citat ur två bloggar, kontrollerat mot originaltexten. Pluralformen collier var inte ovanlig förr.)

Ann-Sofie Isaksson fick lunchen i vrångstrupen över något som inte finns. Nämligen ordet ENBART, som borde ha stått omedelbart före frasen ”certvinnande collier på utställning”. Det står faktiskt inte där och då blir innehållet I DEN MENINGEN felaktigt. Man undrar om artikelförfattaren haft väldigt bråttom, om Hundsports korrekturläsare hade gått hem för dagen, eller om redaktionen inte hann titta igenom vad de släppte till tryck.
Ann-Sofie Isaksson undrade inte något av det. Hon kontaktade rasklubbens statistikansvariga – det rör sig om en enda, lätt funnen och lätt kontaktad person – och begärde att få spindlarna. Det gjorde hon förbaskat rätt i, för fakta som ser förvånande ut ska kollas upp. Självklart fick hon spindlarna mejlade till sig - offentlig statistik är inga hemligheter och inget nytt. Vi som var på Kydingeholm, även journalisten, fick dem i handen för ett år sedan.

Ann-Sofie Isaksson la ut spindlarna på sin blogg. Först spindeln som visar MH-snittet för hundar med BARA cert som merit. Tyvärr är det så, att den gruppen – cert OCH INGET ANNAT – ligger klart sämre än hela rasens värden för nyfikenhet och lek.
De ligger så pass mycket sämre till att man måste plussa på med hela gruppen cert OCH KORADE/TÄVLANDE för att nå upp till genomsnittet för rasen!

Diagrammen ligger ute för allmänt beskådande på Ann-Sofie Isakssons blogg och detta är den enda slutsats som går att dra av dem. Det är precis det hon själv säger också. Man skulle kunna fråga sig varför det är så. Det är en viktig fråga. Men den frågan ställer inte ASI.
Hon säger ingenting alls om det. Hon säger inte att ett ord fattas i en mening i en artikel skriven av en person utanför rasklubben och publicerad i SKK:s tidning av en fristående redaktion. Hon säger inte att det är ett fel i texten och att det felet bör rättas till.
Hon är fullt upptagen med en annan tanke: det är förstås diagrammen det är fel på!De är förvrängda av rasklubben som vill peka ut alla certvinnande collies som kassa i knoppen!
Yeah, sure thing. Och sedan, tåliga läsare, börjar operan.

Bodil Carlsson

Forts följer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar