söndag 30 januari 2011

FRAMTIDSHUNDAR?

En vänlig själ mejlade länken till föreningen Cockapoo Sverige, CPS. Utan större förhoppningar gick jag in och kikade. Jag väntade mig ännu en glassig hundsäljarsida, gullegullvalpar, vackra fraser och kanhända lite allergisäkra hundar.
Glöm det!
För första gången hittar jag en hemsida som inleder avsnittet om avel och uppfödning med Djurskyddslagstiftningens paragraf:

DET ÄR FÖRBJUDET ATT AVLA PÅ DJUR MED ANLAG SOM MEDFÖR LIDANDE FÖR AVKOMMAN.


Vet ni en sak? Det skulle inte skada om den paragrafen stod överst på en del andra rasklubbars hemsidor också.


Det blev ett långt telefonsamtal med en medlem i CPS:s styrelse. Föreningen har funnits i Sverige sedan 2007, men planerad avel har bedrivits i cirka tio år. Idag finns runt 200 familjer som medlemmar – så fort en person blir medlem, blir alla under samma tak också det. Jag hittade 18 uppfödare på hemsidan.
Hur många cockapoo-valpar som säljs per år är svårt att ens uppskatta – det är ju inte bara föreningsanslutet folk som säljer valpar - men ”det har exploderat på sista tiden”. Så till den grad att föreningen bekymrar sig för valpförsäljare - på Blocket och andra ställen - som gärna struntar i föreningens rekommenderade hälsoundersökningar, men inte har något emot att ta betalt för de genomfriska, allergisäkrade hundarna. Snålskjutsåkare.
Låter bekant, någon?

CPS säger inte alls att man har allergisäkra hundar. Kvinnan jag pratade med lät riktigt arg på rösten, när hon kom in på det ämnet. Och man är väl medveten om vilka sjukdomar som förekommer hos de ingående raserna. Så därför vill man att uppfödarna ska säkra hälsan på sin uppfödning och därför ligger en lista ute på hemsidan – sjukdomar som kan nedärvas till valparna. En rätt lång lista. Så att valpköparna åtminstone vet vad de ska fråga om. Det finns också en lista med 13 punkter där det talas om vad valpköparen ska vänta sig av uppfödaren.
-Det viktigaste är att våra hundar får vara friska, därför måste vi vara öppna!
De har faktiskt eget stamtavleregister, bl a för att kunna hålla kolla inavelsgrad.


Hade valpköparna svårt att förstå eller ta till sig detta? Nej, det tyckte inte styrelsemedlemmen. Däremot händer det att uppfödarna hör av sig och är arga för att det är alldeles onödigt att skylta med ärftliga sjukdomar!
(Hmm...låter bekant, någon?)
Styrelsemedlemmen sa att det tyckte inte hon. Hon har ett antal år med en av de ingående raserna bakom sig. Hon sa att hon visste hur mycket det mörkas i renrasaveln – och hon tyckte inte om det.

Nå, tänkte de satsa på att bli erkänd ras? Nej, det tänkte de inte! Nackdelen med att inte vara medlemsklubb i SKK var att man inte kunde tvinga uppfödare till hälsoundersökningar med hjälp av registreringskrav. Man kan ju bara rekommendera. Men majoriteten gör som det rekommenderas och blanketten för att registrera valp hos föreningen tar med föräldrarnas ras och hälsostatus.
Nackdelen med att inte ingå i SBK var att man inte fick delta på MH. Och att folk som hon själv fick betala tävlingslicensen för sin viltspårande cockapoo, men hur duktig den lille killen än var, så kunde han aldrig få ut en titel. ”Annars hade han varit viltspårschampion nu...”
Sa alltså den här cockapooägaren, som körde jaktträning och viltspår med renrasig spaniel förr.

Fanns fördelar också? Jo, det fanns en stor fördel, tyckte den här kvinnan. Ingen rasstandard. Inga utställningar. Inte en massa konkurrens och prestigetänk. (Jag blev riktigt avundsjuk.)
Så varför har cockapoo blivit poppis? Att den är sjukdomsbefriad och allergisäker lär ingen kunna tro efter genomgången på hemsidan. Men den är ny på scenen, den dras inte med de gamla rasernas stämpel eller rykte, på gott eller ont. Den är liten och oöm, kräver ett minimum av pälsvård och beskrivs som att den hänger med på allt, från agility till fjällvandring...
... och så brukar valpköparna säga att den är lättlärd och glad!

Så det är vad nyare hundköpare dras till? Liten ras, lättlärd, okomplicerad att leva med, användbar till lite av varje, och med uppfödare som inte släpar på ett lass av det förflutnas prestige och avelsmetoder, utan lägger upp korten på bordet?
Hmmm....


Bodil Carlsson

23 kommentarer:

  1. Ja det är skönt med folk som tänker det där extra också !
    Fast jag förstår ändå inte grejen med att blanda dessa raser då jag gillar min Amerikanska cockersp som han är, ja hela rasen, och jag kan inte tänka mig en pudel i allafall inte en mindre.
    Varför måste man blanda två raser, eller är det så att man vill ha in två raser i samma hund som man älskar ;-)
    Ja då skulle jag vilja ha in komondor/cockersp
    i collie, kommer detta att funka ?
    Då får jag ju samtliga rasers temprament i en och samma hund. Tänker man så här eller vad !
    Hade en granne en gång som hade en Bc/blandat med Lh collie. Han aåg ut som en svart/vit collie.
    Men mkt stressigare än vad en collie var
    ( upplevde jag iallafall )
    Om han var sund eller inte förtäller inte historien då de inget kollade, ögon, hd m.m.
    Förövrigt Bodil och andra, så finns det raser som beskriver det du skrev ovan - Liten ras, lättlärd, okomplicerad att leva med, användbar till lite av varje, och med uppfödare som inte släpar på ett lass av det förflutnas prestige och avelsmetoder-
    Tycker att det beskriver en ras iallafall- PON. Men vad spelar det för roll det är ingen större efterfrågan på dem ändå :-(
    Vänligen Pia
    hillslettens@telia.com

    SvaraRadera
  2. Pia, du missförstår mig. Jag tänker inte köpa cockerpoo och avråder absolut dig ifrån att blanda cocker och komondor med collie, även om det skulle bli söta valpar... :-)))
    Nä, jag skojar. Men Johan frågade vad valpköpare dras till numera, många funderar över varför blandrasaveln ökar, och Cockerpooklubberns hemsida och styrelsemedlem hade en del intressanta synpunkter, som jag ville berätta om.
    Det är så väldigt enkelt för renrasfolket att sitta och kalla andras hundar för byrackor, andra uppfödare för oseriösa blandrasavlare....och så lätt att glömma bort att ta en liten titt på sig själv. Och fundera: "Hur ser vi ut för andra?"
    Det är inte alltid renrasaveln har varit så förbaskat seriös heller, Pia. Tvärtom! Och det är numera rätt många som vet om det.
    Öppenhet och saklighet hjälper all seriös avel. Och alla uppfödare är bundna av Djurskyddslagstiftningens paragraf, även de som mest behöver påminnas om den.

    När det gäller PON - ja, den rasen kunde ha fler entusiaster, tycker jag, om det skulle den ha om fler kände till den.

    SvaraRadera
  3. HEJ!

    Verkar vara något vi skulle tänka på inom rasaveln!! Den intressanta frågan är ju också hur ser vi uppfödare av stamboksförda hundar ut i allmänhetens ögon?

    Vi har en huvudorganisation (SKK) som då de tänker införa en form av "mentaltest" för alla raser väljer att bortse från den rädsla absolut flest hundar lider av i sin vardag nämligen skotträdsla.

    Samma organsisation har fina ord i sina grundregler typ att vi uppfödare inte ska avla på hundar med stora rädslor, men bryr sig inte om ifall en hund har ett avbrutet MH p.g.a. rädlorna, det är bara att avla på!

    Uppfödare som år efter år fortsätter att avla inom sina raser och mer eller mindre förnekar de "rastypiska" hälsoproblem som finns.

    Jag kan fortsätta att ge exempel jag lovar:-( Detta är en stor orsak till att jag tror vi måste ta tag i det här problemet annars kommer stamboksförda hundar föra en tynande tillvaro i framtiden.

    Jag tror vi måste visa mycket tydligare att vi tar problem raserna har på mycket större allvar än vad som generellt sker idag och visa öppet hur vi gör det, inte bara tomma ord!

    Jag har ju hållt på ett tag nu som uppfödare och det är en avsevärd skillnad nu på vad en förstagångsvalpköparen kan idag om vad de ska fråga mig än vad de kunde för 20 år sedan. Kunskapsnivån har generellt ökat och det är mycket positivt, men uppfödarkåren har nog inte hängt med. Tycker tyvärr fortfarande det pratas en hel del om "gröna fingrar", "fingertoppskänsla" eller liknande. Visst man ska inte skrota begreppet helt men ställ er frågan vad är egentligen fingertoppskänsla?? Är det tur, slumpen, eller är det djup kunskap om linjerna i din egen ras om vad som finns i "sjukdomsväg" mentalitet, utseende?? Jag vet vad jag tror i alla fall:-)

    Jag anser att vi måste försöka få våra uppfödarkollegor med på tåget med öppenhet, lita på de testmetoder vi har idag till vår hjälp och fram med "smutstvätten" och tvätta den ordentligt i offentligehetens ljus!!
    Då kanske vi kommer att åtnjuta allmänhetens respekt igen!!

    Tjingeling Bettan

    SvaraRadera
  4. Hej Bettan! Som vanligt har du rätt...

    Det går ingen skiljelinje mellan oseriös blandrasavel och seriös renrasavel.
    Skiljelinjen går mellan seriös, kunskapsbaserad, öppen HUNDAVEL och... tja, annan.

    Titta in på Jemima Harrisons blogg idag och läs det senaste från AKC:s och amerikanska dalmatinerklubbens sätt att hantera dalmatinernas urinstensproblem! Kan det bli mycket mera okunnigt, lögnaktigt, hjärtlöst, arrogant och snobbigt än så?
    Rent blod och inavlat tänkande, sa någon... om renrasig hundavel.
    Den tradition som den amerikanska dalmatinerklubbar bitit sig fast i blir de renrasiga hundarnas undergång. men det är inte alla renrasvänners tradition och vi måste göra det klart för allmänheten!

    SvaraRadera
  5. Bodil !
    Nej jag missförstår inte dig, jag förstod dina poäng när du skrev huvudinlägget ;-)
    Och att du inte skall skaffa blandras, hihihi.
    Och jag skulle aldrig medvetet blanda olika raser, jag är MKT för rasrena hundar. Att det händer tjyvparningar imellan raser är förståeligt. Jag har ju en collietik och en amrishane hemma och mindre barn, och även dem är mkt medvetna om att de båda hundarna INTE skall ha några valpar. Jag bara undrar hur folk tänker när de vill blanda sina hundar.
    Läste även på cockerpoos hemsida om valphänvisningen och ev täckhundar där det fanns flera som hade både renrasig cockersp och pudelhanar att erbjuda.Det är HÄR jag inte riktigt förstår varför man vill blanda olika raser, utan ett syfte.
    Alla blandraser är inte av ondo, en del blandraser är både mkt söta och sunda och mkt bra temprament.
    Men tycker ändå att det räcker med 400 Raser i Världen.
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  6. Det är kanske tidens tecken som syns även på hundmarknaden. Om dagens människor inte har tid att laga en middag från grunden, hur ska de då ha tid att uppfostra/träna/rasta sin hund?
    Tillhör framtiden små, lättsamma och inte för tidskrävande raser? I så fall kommer det säkert många fler blandningar som vill in på marknaden.

    SvaraRadera
  7. Johan, jag tror att det finns en framtid för de stamboksförda raserna, även några av de storvuxna. Men jag tror kanske inte att alla 400 framodlade har en framtid och jag tror inte att den framtiden kommer att fortsätta se ut som den har gjort de senaste femtio-sextio åren... Och jag tror att uppfödarna av stamboksförda hundar sdkulle ta sig en funderare på hur framtiden kan tänkas komma att se ut!
    Vad hjälper oss? Vad stjälper oss?
    Se t ex kommande inlägg av gästskribent. Som Bettan sa - Hur ser vi ut för andra och hur ser vi ut för potentiella valpköpare?

    SvaraRadera
  8. Bodil
    Jag tror inte heller att 400 olika hundraser har en framtid och många utav dessa raser är så typlika och har samma användningsområde att jag inte förstår varför det är så viktigt att ta fram ännu mera RASER i de olika länderna.
    Tex det finns en ras som heter Anatolisk Herdehund. hemlandet är Anatolien (centrala Turkiet)Sedan finns det en ras, Kangal som ser exakt likadan ut men namnet verkar mera
    vara beroende vart hunden kommer ifrån i Turkiet.
    * Citerar :
    Den turkiska kennelklubben (Köpek Irklarý ve Köpek Bilimleri Federasyonu, KIF) skiljer på Akbaş Çoban Köpeği (Anatolisk herdehund) och Kangal Çoban Köpeği (Kangal). Medan anatolisk herdehund är en ras som är internationellt erkänd av Internationella hundorganisationen (FCI), så är Kangal utanför Turkiet endast erkänd av kennelklubbarna i Australien, Nya Zeeland och Sydafrika samt av United Kennel Club, den av de båda största amerikanska kennelklubbarna som inte har något samarbete med FCI. UKC erkände rasen 1998, den amerikanska stammen grundades genom importer på 1980-talet. Den turkiska kennelklubben bildades så sent som 2001, rasstandard för kangal godtogs 2005 *

    - Vi har ngr Kangalhundar i Sverige men de reggas som Anatoliska Herdehundar men ändå säger dem att det är Kangal... Jag förstår inte Syftet med alla dessa olika raser men många ggr är dom samma ras fast med olika namn.

    Jag undrar också syftet med att tex blanda cockersp och pudel. I vilket syfte gör man detta ?
    Är det för att få friskare hundar eller är det som jag har skrivit tidigare, man tycker om dessa två raser i en och samma hund !
    Vänligen Pia
    hillslettens@telia.com

    SvaraRadera
  9. Hej Pia! Tror att du och jag tänker ungefär samma sak om detta med de väldigt närrstående, väldigt likartade, men rasmässigt olikadöpta hundarna...

    Varför det blev just cockerXpudel vet jag inte. Men du har ditt livs chans att fråga vår gästskribent herself! Tror inte att "Wilma" har något emot att resonera med renrasfolk som INTE är snobbar, så kör!

    SvaraRadera
  10. "Collievänner"???
    Att man belyser avarter inom renrasaveln är behjärtansvärt, men vad har det med collie att göra?
    Om en klubb som står för en idé kostar på att sponsra en föreläsare så undrar jag varför man skall låta personer som inte tycker att det är okey med denna klubbs idè, låta ta plats på just denna föreläsning?

    Man får inte hålla på med blandrasavel när man är uppfödare inom SKK.

    De som sysslar med blandrasavel får väl ordna egna föreläsare och seminarier.
    Jag vet inte vad ni här är ute efter?

    En "ursprungshund" som inte behöver pälsvård och som kanske kan jaga byte själv, är inte realistiskt i vårt samhälle.
    Vi människor vill ha en kompis som ger oss kärlek och det kan man unna sig utan att tillbringa timmar på appelplan.
    Om jag vill ha en pekingeser som ger mig livskvalitet och som käver mycket pälsomvårdnad så skall inte ni ge dessa onda pekpinnar.
    Varför finns det olika får, hästraser?

    OM jag köper en Collie så förväntar jag mig ett visst utseènde och en viss mentalitet.
    Då ser jag inte framför mig en pälslös, "ful" arbetsnarkoman som vissa uppfödare har som ideal.
    Jag skulle skaffa en collie från en uppfödars om jag VET har undersköna, arbetsmeriterade hundar.
    Lyft dessa uppfödare, iställer för att sänka collieklubben.
    Ni vet väl att för att en ras skall utvecklas positivt så skall man ha uppfödare MED sig.
    Ni som har mest åsikter har "nästan" noll erfarenhet av uppfödning.
    Vilka uppfödare är "godkända, och skall föra rasen framåt"?
    De två uppfödare som uttalar sig här? Då får det vara för mig. Aldrig en Collie...

    Taina

    SvaraRadera
  11. Bodil
    Det är igentligen inte så intrresant att fråga varför det blev cockerpoo eller varför man blandar hundraser, alla har vi olika åsikter. Jag håller med vad Taina skriver, bla om att man förväntar sig ett utseende och ett för rasen typsik temprament. Det måste vara stört omöjlig att veta iförväg när det gäller blandras.
    Har svårt att tänka mig att cockerpoo är en homogen blandras ;-)

    Ang Anatolisk Herdehund så hittade jag en svensk Kangalhundsklubb på nätet.
    Jag fick då lära mig att det VAR skillnad på dessa s.k. raser. Anatolien var ett namn som FCI hade hittat på, hmmm ! Och att dessa hundar kan vara i alla färger. Konstigt då alla man i storsett ser på bilder är beige ( fawn) med mörk mask.
    Kangal skall bara vara beige med mask.
    Kroppen är i stor sett samma för de båda raserna i standarden. Ja inte blev man klokare, för hur ser man skillnad på dessa raser !
    Fortfarande samma ras men med olika namn
    ( för mig )
    Jag tycker oxå att semenarie är för dem som förespråkar rasrena hundar.
    Hur skulle det se ut om vi alla blandar in vad vi själva tycker om...ja en collie/komondor,cockersp ;-)
    Nu har jag bla sett 5 korsningsvalpar med komondor inblandat och det var en salig blandning med både korthår, långhår och till och med strävhåriga valpar i en och samma kull.
    Färgena var i en gul vargliknande färg och svart.
    Alltså valparna fick i stort sett en viltfärg.
    Nä det var inget hitt faktist.
    Om valparnas temprament fick man nog inte reda på förrens de var vuxna.
    Jag tycker som Taina man måste ha uppfödarna MED sig annars så blir det nog bara kaos om vad som är bra och inte.
    Vänligen Pia
    hillslettens@hotmail.com

    SvaraRadera
  12. Hej Pia!
    Cockerpoo är ju, om man nu ska vara lite noga, inte en blandras utan det som i all annan djuravel kallas för en korsningsras, d v s resultatet av en korsning mellan två stamboksförda raser med var sin uppsättning typiska egenskaper. Om den är homogen temperamentsmässigt eller inte kan jag ju inte veta, men om en apporterande fågelhund är ena rasen och en gammal vattenapportör ligger på andra sidan, så skulle i a f jag tänka mig samarbetsvilja och apporteringsbenägenhet hos ganska stor andel av korsningsdjuren. Men varför inte fråga Cockerpoo-folket? Vi skulle kunna lära oss något intressant på kuppen!

    SvaraRadera
  13. Taina, din inställning är som den brukar vara. Du har helt rätt i att Johan och jag har liten eller ingen egen erfarenhet av uppfödning.
    Vi är valpköpare, Taina - era kunder. Och på tal om kurser i SKK:s regi undrar jag: visst finns det en, som både Mats Höglund och du har gått, där man får lära sig att råskäll i stora bokstäver ( ILLVILLIG, MANIPULATIV, OKUNNIG) eller snobbiga snäsningar i nedlåtande stil (PÄLSLÖSA FULA ARBETSNARKOMANER) är ett bra sätt att göra gott intryck på sin marknad? :-)

    Taina, snälla! Är det inte dags att fundera lite på VARFÖR det går ganska bra för Cockerpoo-folket, trots att de startar med en ny korsningras, trots att de lägger upp en hemsida med uttrycklig information om risker för nedärvda tillstånd, trots att de inte använder den traditionella marknadsföringen med ord som UNDERSKÖN och UTSTRÅLAR VÄRDIGHET utan faktiskt bara beskriver sina hundar som... ehh...hundar?
    Är det inte TROTS ATT? Är det kanske rentav TACK VARE?

    SvaraRadera
  14. Taina! Jag är av dessa som du avskyr. Jag har aldrig fött upp en enda valp och har trots detta åsikter. Jag är valpköpare. En sådan som den absolut största delen av uppfödarnas valpar hamnar hos. Jag är en kund.
    Är hunduppfödning den enda sortens försäljning där kunden inte får ha en åsikt om vad de köper?
    Jag har ägt och träffat collies som varit glada, friska och orädda. Jag har tyvärr också ägt och träffat motsatsen, rädda och ledsna collies.
    Den glada och orädda collien är den ultimata familjehunden. Den ultimata familjecollien är också en fantastisk brukshund.
    Taina - svara mig på hur du kan tycka att vi som vill ha glada och orädda collies motarbetar rasen???

    SvaraRadera
  15. Nu tycker jag att ni lägger åsikter och omdömen om mig som inte stämmer? Illvillig, snobbig m.m med STORA bokstäver, som ser på utseèndet och struntar i egenskaper....
    Det finns Colliekennlar som har undersköna hundar och som dessutom gör nytta i vardagslivet och som dessutom har "riktiga" arbetsmeriter.
    Där skulle jag välja min valp:-)
    Där skulle jag hitta min glada och orädda Collie då jag har träffat dessa undersköna hundar i verkligheten.
    Tänk vad ni har missat som har så negativa erfarenheter.

    Taina

    SvaraRadera
  16. Hej Taina!
    Tyvärr är det nog så att inte alla valpköpare har bara positiva erfarenheter av våra collies... och oavsett vad du säger, så har nog en del av dessa collies kommit ifrån Kennel Underskön (i olika upplagor).
    Ordet "illvillig" är ett direktcitat från Schäferklubbens Mats Höglund. Han använder det om alla som inte delar hans idé om hundryggar. Ingen har - i a f inte här - påstått att du skulle vara illvillig!
    Däremot använder du själv frasen "pälslösa fula arbetsnarkomaner" om vissa uppfödares collies. Ja, jag tycker det är snobbigt och nedlåtande.
    dessutom har jag större förståelse för folk som kallar andra människor för dåliga saker, när de är förbaskade, än jag har för folk som använder osanna, nedsättande ord om andras hundar när de inte gillar hundägarens tankar...

    Som sagt, jag kan tänka mig att det finns mer än en anledning till att det går bra för Cockerpoo-folket.

    SvaraRadera
  17. Det känns som om man måste vara "frälst" och tycka rätt för att bli respekterad här.
    Jag avskyr inte någon? Jag tycker inte om mentala vrak eller annat sjukt.
    Jag är en ganska "normal" uppfödare som har satsat 10.000 tusentals kronor för att öka den genetiska mångfalden med importer och annat. Många satsningar har bara varit kostsamma missar. Jag har mer eller mindre gett bort hundar som inte har hållit måttet.
    Vad har NI åstadkommit mer än hätska angrepp på uppfödare som är ..... enligt er (((

    Taina som inte passar in i er mall och som inte tycker det är okey att bli anklagad, angripen på detta oseriösa sätt.

    Varför vara uppfödare och bli utsatt för dessa angrepp??
    Köp en cockadiledo istället...

    SvaraRadera
  18. HEJ!

    Tania, uttalandena som du just gjort gör ju inte saken bättre med stämmningen mellan de två "blocken" inom collievärlden, det lägger ju bara mer ved på brasan och känns så fruktansvärt onödigt och jag blir så himla ledsen när jag läser dina kommentarer.

    Att acceptera att allmänheten tyvärr har en negativ bild av oss uppfödare är uppenbarligen svårt för många och den här diskussionen provocerar säkert många. Med risk för att blir tjatig tar vi inte tag i detta kommer det att bli måååååånga blandraser i framtiden.

    SvaraRadera
  19. Taina, det blir lite tröttande om alla diskussioner där du kommer in på något sätt alltid skall tolkas om till angrepp på (eller beröm åt) en grupp uppfödare, som du själv känner för eller tillhör.
    Du har inte blivit varken anklagad eller angripen här. Du säger uttryckligen att hundar uppfödda av personer som du - och dina vänner i uppfödarvärlden? - inte gillar är "pälslösa, fula arbetsnarkomaner".

    Jag har aldrig sett en pälslös collie. Men jag har sett många försök till förtal av konkurrenters hundar av renrasuppfödare och jag lutar åt det här var bara ännu ett i raden.

    Urklippet ur Schäferklubbens medlemstidning som jag skrev om tidigare hade jag inte rotat fram själv. Det postades av en medlem i den rasklubben som klottrade en fråga i marginalen. "Vilken verklighet lever den här mannen i?"

    Det är väl tyvärr rätt klart. Höglund lever kvar i en värld där man kan skrika åt allmänhet och valpköpare för att de ska fatta att bra hundar är de som man själv producerar och premierar - och om inte ställer upp på den premissen, då kan de lika gärna köpa blandras. Precis som du (än en gång) avslutar, Taina - "köp en cockadiledo i stället".

    Ja, det var ju tyvärr precis det som var problemet. Det är ju det folk gör!
    Alla som vill delta i en diskussion om VARFÖR är välkomna.

    SvaraRadera
  20. Taina - Vad vi har gjort som inte fött upp en enda valp menar du?
    Jag själv har t ex, tillsammans med en oändligt saknad vän och collieuppfödare, åkt vårt LO runt med kaffe och bullar för att ha uppskattade collieträffar för alla collieintresserade.
    Jag har också lagt ned mycket tid och energi på att försöka hjälpa förtvivlade collieägare. Deras hundar var nämligen rädda för allt möjligt och deras liv med hunden hade absolut inte blivit vad hade tänkt sig.
    Jag har tävlat med egna hundar i bruks och lydnad runt om i landet. Mina collies har gjort otroligt mycket reklam för sin ras.
    Jag är medförfattare och fotograf till böcker om sök, uppletande och valpuppfostran. I dessa böcker är collien rikligt representerade.

    SvaraRadera
  21. Får jag komma med en kommentar som inte handlar om fördelar med blandrasaveln? Jag är ju på tapeten och får ta ganska mycket kritik. Då vill jag nu komma med en slutkommentar.
    Hur som helst så finns det INGA motsättningar med att uppskatta skönhet kontra hälsa.
    Vem vill ha en sjuk idiot????
    Jag avskyr inte eller ser ner på människor. Att jag överhuvudtaget skall behöva påpeka detta!

    Oavsett vad ni menar med "fingertoppskänsla" så tror jag att det absolut har betydelse. Det var något vetenskapsprogram på TV som belyste vikten av "magkänsla"!
    "Fingertoppskänsla" handlar om en lång erfarenhet där man "känner" vet, att vissa kombinationer är positiva eller negativa.
    Men då handlar det om att se förbi vissa siffror, bokstäver.
    Jag känner min ras sheltie ganska väl och avstår eller rekommenderar vissa kombinationer. Varför jag gör detta handlar om åratals kunskap.

    Att börja en uppfödargärning med att välja avelsdjur efter utmärkta hälso, mentalresultat borde ge en direktbiljett till Hamiltonplaketten. Men så enkelt är det inte.'

    Taina

    SvaraRadera
  22. Taina, du är mycket välkommen att bidra med kommentarer - särskilt om de inte innehåller påståenden om pälslösa arbetsnarkomaner eller om folk som vill ha någon form av självförsörjande urhund...:-))

    Men en gång till! Det Collievänner försöker få till ett samtal om här är inte "fördelar med blandrasavel". Vi vill gärna be folk tänka efter vad det kan bero på att korsnings/blandrasaveln springer ikapp och kanske förbi renrasaveln.

    SvaraRadera
  23. HEJ!

    Tania, det du beskriver som magkänsla eller fingertoppskänsla är något som tar tid att få och jag håller med dig det är viktigt. Men och detta är ett stort MEN, det är ju kunskap och erarenhet som faller samman i fingertoppskänsla eller vad man nu vill kalla det.
    Detta fenomen är inget man skaffar sig första åren som uppfödare;-)

    Vad jag däremot vill protestera lite mot är att man kan bortse från siffror eller bokstäver, det beror ju i högsta grad på vad de står för, vissa saker är bara inte något man ser förbi, så mycket som möjligt ska vägas in och vara så bra som möjligt inte bortses från!

    Tjingeling Bettan

    SvaraRadera